Cuprins:

  • Stabilirea unei poziții corecte a patului 
  • Aspecte esențiale în amenajarea patului din dormitor
  • Așezarea patului în funcție de punctele cardinale


Patul este piesa centrală a dormitorului, iar pe lângă rolul funcțional pe care îl are, acesta piesă de mobilier are și câteva semnificații aparte. Astfel, patul trebuie așezat în funcție de anumite criterii pentru a-ți maximiza starea de relaxare și confort, dar și pentru a avea o structură echilibrată a camerei. 

Acesta va fi subiectul nostru de astăzi, așadar te invităm să citești în continuare acest articol pentru că vei afla cum să-ți poziționezi corect patul ținând cont de anumite recomandări utile și sfaturi simple. 


Stabilirea unei poziții corecte a patului 


Cu siguranță ai auzit despre orientare apatului în funcție de punctele cardinale și este adevărat că aceasta are legătură cu filosofia Feng Shui. Vom povesti mai târziu despre asta, întrucât  aș vrea să începem cu lucrurile generale pe care trebuie să le cunoști atunci când îți amenajezi dormitorul.

Există mai multe recomandări legate de poziția patului în dormitor. Spre exemplu, se spune că cea mai bună poziție pentru somn este cea cu capul orientat spre Est sau Sud, deoarece energia din acele puncte te va înconjura în permanență și va fi cât mai vibrantă. Totoadată, și persoanele care preferă să doarmă spre Nord-Sud au parte de mai mult somn REM ( citește și ciclurile de somn) decât cei care dorm pe partea opusă.  Noi credem că indiferent de felul în care îți așezi patul, pentru a te odihni așa cum trebuie ai nevoie să cunoști câteva lucruri despre poziții corecte in timpul somnului și bineînțeles să ai numai lenjerii de pat de calitate. 

Aspecte esențiale în amenajarea patului din dormitor

Atunci când faci amenajarea dormitorului există anumite aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când așezi patul. Iată care sunt acestea:


Păstrează spațiul din jurul patului cât mai liber


Chiar dacă dormitorul este camera ta personală în care îți ții cât mai multe lucruri, ordinea este primordială. Aceasta te ajută să ai un spațiu cât mai bine organizat, dar îți oferă și io imagine aerisită. Se consideră că atunci când ai totul ordonat într-o cameră și energiile vor reuși să circule mai bine și să ajungă la tine pentru a-ți oferi liniștea și relaxarea de care ai nevoie zi de zi. Mai mult decât atât, aglomerația obiectelor sufocă spațiul și îl face să apară înghesuit, lucru ce-ți va dăuna și asupra somnului. 

Așadar, asigură-te că ai mereu ordine în dormitor și lenjerii de pat din bumbac 100% care îți păstrează patul relaxant și aranjat. 

Din pat trebuie să vezi ușa dormitorului 

Așa cum spuneam și mai sus, elementul principal al dormitorului este patul, iar peretele pe care este amplasat este întotdeauna cel de accent. Așadar, pentru o amenajare corectă ține cont că atunci când privești spre dormitor din încăperea alăturată sau din hol trebuie să observi prima data peretele de accent. Astfel, patul este situat vis-à-vis de intrare în dormitor. 

Acest lucru are conotații și pe partea psihologică, întrucât s-a demonstrate că oamenii vor să doarmă în siguranță, ceea ce înseamnă că patul trebuie să fie la o anumită distanță de lucrurile ”riscante” cum sunt fereastra sau ușa.

Nu dormii cu picioarele spre ușă 

În practicile Feng Shui aceasta este una dintre interdicțiile fundamentale. De asemenea, recomandările Feng Shui mai susțin să trebuie să eviți amplasarea unei oglinzi în fața patului, montarea unui candelabru deasupra lui sau a unor grinzi pe tavan. 

Așează patul spre fereastră dacă ai o vedere frumoasă 



Dacă ai o vedere panoramică direct din pat, este indicat să-l așezi direct spre ea. Excepția este redată doar dacă dormitorul este orientat spre sud sau sud est și patul este situate în apropierea ferestrei, deoarece soarele va provoca un disconfort însemnat. 

Așezarea patului în funcție de punctele cardinale

...

...

În tradiția Feng Shui, direcțiile cardinale potrivite se stabilesc în funcție de persoană, calculul pornind de la anul nașterii.Recomandările care privesc modul de amplasare al unui pat în Feng Shui susține poziționarea acestuia în funcție de punctele cardinale și numărul KUA. Acesta arată energiile pozitive ale fiecărei persoane, scoțând în evidență dacă persoana respectivă face parte dintre oamenii care își extrag potențialul energetic din zona răsăritului sau din cea a apusului. 

Un alt experiment a arătat că persoanele obosite dorm mai mult cu capul spre Est, iar dacă seara oamenii sunt foarte obosiți, în mod subconștient, își pun capul acolo. 

Cea mai recomandată și benefică poziție pentru amplasarea patului în funcție de punctele cardinale este cea spre Sud-Vest. Astfel, vei avea o cantitate suficientă de lumină pe timpul zilei, care nu va provoca un discomfort.  

Tabloul patului Feng Shui

Conform principiilor Feng Shui patul este foarte important în amenajarea dormitorului. Astfel, acesta trebuie să aibă dispusă o tăblie cu colțurile rotunjite, iar paturile nu bară din metal trebuie evitate pentru că se consideră că taie energia. 

Un pat confortabil care să-ți ofere confort și relaxare pe timpul nopții trebuie să aibă o lenjerie din materiale naturale, cu aspect deosebit și extreme de calitativă. Dacă nu știi unde le găsești vezi gama de lenjerii de pat românești. De asemena, pe timpul zilei patul trebuie acoperit cu o cuvertură, pentru ca lenjeria să fie protejată de praf sau murdărie. 

Mai mult decât atât, studiul realizat în 2011 de către National Sleep Foundation a arătat că persoanele care își fac patul dimineața se bucură de un somn mai bun noapte. S-a constat că pregătirea patului în fiecare seară va deveni într-un timp scurt un ritual pe care creierul tău îl va asocial cu somnul, ajutandu-te astfel să adormi mai repede și mai ușor. 

Optează pentru lumina potrivită 

Când îți amenajezi dormitorul ești tentat să alegi o lumină difuză, pentru că nu ai nevoie de o vizibilitate prea bună. Ei bine, acest lucru îți poate aduce o stare deprimantă și te poți simți lipsit de energie. Recomandarea noastră este să montezi o sursă de energie caldă și puternică, care să fie suficientă pentru toată încăperea și care să te ajute să te trezești mai repede dimineața. 


Nu ține în dormitor echipamente electrice




Dormitorul este încăperea destinată odihnei și relaxării, așa că televizorul, laptopul sau combina muzicală nu au ce căuta în el. Cercetătorii din Universitatea de Stat din Pennsylvania a publicat în anul 2017 un studiu prin care au tras un semnal de avertizare asupra deteriorării calității somnului atunci când un om se uită la televizor înainte să adoarmă. 

Mai mult decât atât, absența acestor dispozitive electronice în dormitor este benefică și pentru relația de cuplu, deoarece timpul liniștit petrecut împreună cu persoana din cuplu în dormitor favorizează momentele romantice. 

Decoreaza dormitorul în culori calde și nuanțe neutre


Dormitorul trebuie să-ți ofere liniște și pace, dar și o notă discretă de intimidate, așa că cele mai bune opțiuni cromatice pentru pereți sunt nuanțele neutre de alb-crem, tonurile deschise de maro sau rozul piersica. De asemena, și celelalte culori sunt ok, dacă se folosesc tonurile cele mai șterse. 

Nuanțele intense și puternice de roșu, glaben, mob, verde sau portocaliu sunt mai potrivite pentru accesorii, precum pernele decorative, lămpi, tablouri sau unele obiecte de mobilier. 
Arta tradițională Feng Shui folosește fluxuri de energie pentru a găsi poziția optimă a obiectelor dintr-un anumit mediu, dar practica modernă se orientează spre conștientizarea obiceiurilor dăunătoare cu care ne confruntăm zi de zi, pe regăsirea echilibrului și pe creșterea atenției noastre la ceea ce avem în jur. Principiile Feng Shui pe care ți le-am sugerat mai sus au un impact puternic asupra calității somnului, dar și asupra vieții în general. 

Citește și alte reguli Feng Shui in dormitor puse la dispoziție pe blogul nostru și asigură-te că ai mereu pe pat lenjerii de calitate, obiecte puține pe lângă, reușind astfel să-ți o atmosferă liniștitoare și caldă în dormitor.