Amenajare dormitor mic. Ghid complet și 30 de idei în imagini 


Amenajarea unui dormitor mic poate fi o reală provocare, dacă nu aplici câteva trucuri de design care să confere amplitudine spațiului. Când ai de-a face cu un dormitor ce are o suprafață restrânsă, trebuie să alegi și să poziționezi cu atenție piesele de mobilier, să jonglezi cu paletele cromatice potrivite și să limitezi integrarea accesoriilor de decor. 

Având în vedere provocările pe care le implică orice proiect de amenajare dormitor mic, ți-am pregătit o listă cu sfaturi și secrete care îți vor fi de folos. În plus, îți oferim chiar și un pic de inspirație îneste 30 de imagini! 


Din acest articol vei afla:


  1. Cum alegi culorile într-un dormitor mic?

  2. Ce mobilier este potrivit pentru un dormitor mic?

  3. Ce trucuri de amenajare sunt utile într-un dormitor mic?

  4. Amenajare dormitor mic în imagini 


Cum alegi culorile într-un dormitor mic?

Așa cum spuneam într-un articol precedent, e foarte important să faci cele mai bune alegeri la capitolul culori pentru dormitor. Atunci când camera ta de dormit nu este una foarte spațioasă, paleta cromatică folosită te poate ajuta să-ți îndeplinești visul și să obții acel dormitor spațios, cel puțin din punct de vedere vizual. Iată, deci, care sunt cele mai potrivite alegeri cromatice pentru spațiile mici:


Cu siguranță că nu vei da greș zugrăvind pereții dormitorului tău în alb. Deși este o alegere clasică, albul mărește optic proporțiile unei încăperi. În plus, îți oferă multiple posibilități de amenajare, având în vedere că albul poate fi asortat cu orice altă culoare. 

Sursă foto: Unsplash


Ca regulă generală, încearcă să integrezi în decorul dormitorului tău mic culori deschise, care vor amplifica proporțiile spațiului. 


Roșul, portocaliul și alte culori puternice trebuie utilizate cu moderație. În caz contrar, ele pot fi percepute drept obositoare și chiar agasante pentru privire. Mai degrabă apelează la bleumarin sau la gri petrol pentru a crea un perete statement în dormitor. 


Sursă foto: Unsplash


...

...Verdele este, de asemenea, o opțiune inspirată. 


Sursă foto: Unsplash

Ce mobilier este potrivit pentru un dormitor mic?

Când alegi mobilierul pentru un dormitor mic nu poți opta pentru aceleași piese de mobilier pe care le-ai pune într-o cameră spațioasă. Altfel spus, urmează o regulă de aur, prin care vei evita supraaglomerarea spațiului: alege doar obiectele de mobilier care-ți sunt absolut necesare. Prin urmare, alege un pat, un dressing și o noptieră și renunță la dulapurile impunătoare, la birou sau la comoda Tv. 

Patul 

În ceea ce privește patul, poți opta pentru un model de o singură persoană, dacă nu vei împărți dormitorul cu altcineva. Încearcă să te orientezi către acele tipuri de pat simple, dar comode, în cazul în care îți dorești un model king size. Paturile cu tăblii supradimensionate sau cu cadru impunător ar putea acapara prea mult spațiu într-un dormitor îngust. Nu este o idee rea nici să optezi pentru un pat pe comandă, personalizat după dimensiunile camerei tale. 


Poți alege și paturi cu setare sau cu lăzi de depozitare încorporate, unde poți stoca diverse obiecte. 


Dressingul 

Pentru ca dormitorul tău să îți ofere tot confortul de care ai nevoie, un dressing este indispensabil din decorul acestuia. Ideal este să alegi această piesă de mobilier într-o nuanță apropiată de cea a pereților, pentru a se confunda cu aceștia. Mai mult decât atât, un truc pe care îl poți pune în practică este să alegi un dressing cu oglinzi. 


O decizie smart este să renunți la dulapul cu haine clasic, cu uși care se deschid către exterior și să optezi în schimb pentru modelele de dressing cu uși glisante. Acestea sunt mult mai practice și mai potrivite într-o cameră de dimensiuni reduse. Ba chiar mai mult decât atât, există modele de dressing în care poți realiza un lăcaș pentru amplasarea TV-ului, astfel nu vei mai avea nevoie de o comodă dedicată. 

Noptierele 

Dacă ai un dormitor îngust, trebuie să reinventezi modul în care folosești noptierele. Fie poți utiliza unele de dimensiuni reduse, fie le poți înlocui cu polițe suspendate pe perete. Ca și în cazul dressingului, este indicat să alegi noptierele în aceeași nuanță ca peretele pe care sunt așezate. 


Ce trucuri de amenajare sunt utile într-un dormitor mic?

Textilele, alături de alte accesorii alese corespunzător, pot contribui la mărirea optică a spațiilor. Pentru dormitorul tău, poți apela la perdele și draperii ușoare, din pânză sau voal, de preferat în culori deschise. Și modelele cu dungi verticale sunt potrivite în acest caz, deoarece vor face ca încăperea să pară mai înaltă.


La rândul lor, lenjeriile de pat și cuverturile care îți îmbracă patul sunt și ele importante. Optează pentru lenjerii în nuanțe complementare, astfel încât să creezi un aspect unitar. Pentru a include nuanțe de accent, utilizează pernele sau accesorii poziționate deasupra patului. 


Comandă din colecția noastră, lenjerii de pat care să completeze designul dormitorului tău!

Amenajare dormitor mic în imagini 

Vrei să vezi mai multe imagini cu amenajări dormitoare mici? Dă play clipului următor!