Stilul clasic își are originile în clasicism, curentul care a luat naștere în Franța secolului al XVII-lea. Stilul clasic este unul atemporal, iar asta se datorează faptului că în ciuda anilor care au trecut, el nu se demodează niciodată. Stilul clasic este sinonim cu eleganța și rafinamentul și este reprezentat de un mobilier impresionant, o cromatică calmă și caldă, detalii sofisticate și un decor armonios în care toate elementele sunt integrate perfect.

Dacă și tu ești adepta stilului clasic și vrei să te bucuri de un dormitor de vis, citește acest articol și învață cum să-l amenajezi.

Caracteristicile stilului clasic



Pentru a putea amenaja un dormitor în stil clasic este esențial să-i știi caracteristicile. Printre cele mai importante se află:

  • Comparativ cu stilul baroc care este plin de elemente cu forme diferite, stilul clasic se simplifică foarte multe, mobilierul prinde o formă dreaptă, iar scaunele și fotoliile schimbă rolul decorativ cu cel funcțional.
  • Podeaua dormitorului este întotdeauna acoperită cu parchet din lemn masiv și covoare mari.
  • Ferestrele sunt îmbogățite de perdele și draperii create din materiale bogate, grele, sofisticate și elegante. Acestea nu trebuie să fie neapărat monocrome, ci pot avea un imprimeu discret.
  • Mobilierul specific decorului clasic este ales mereu în funcție de suprafața disponibilă. În acest stil, funcționalitate primează în fața aspectului.
  • Paleta cromatică este calmă și liniștită. Poți alege nuanțe neutre de bej, crem sau nuanța nisipului pe care le combini cu nuanțe pale de roz, maro, galben sau albastru. Accentele aurii sau argintii sunt și ele binevenite, iar ca puncte centrale, tinerești, poți alege o lenjerie de pat turcoaz sau o lenjerie de pat roșie.

Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont atunci când amenajezi un dormitor în stil clasic este echilibrul. Fie că vorbim despre echilibrul pieselor de mobilier, cel cromatic sau cel al accesoriilor, niciun element nu trebuie să domine spațiul. Toată încăperea trebuie să aibă un aspect armonios și echilibrat perfect.


Particularitățile unui dormitor în stil clasic



Stilul clasic este originar din cultura europeană și cuprinde o mulțime de influențe ale tradiției Imperiului Roman și al Greciei Antice. Acest stil este definit de simplitate și eleganță, iar pentru a reuși să-ți amenajezi dormitorul în stil clasic trebui să ți cont de câteva caracteristici:


Mobilierul – cele mai importante piese



Mobilierul stilului clasic este reprezentat de forme impunătoare și rafinate, confecționate cu precădere din lemn masiv de stejar, nuc, mahon sau vișin, în nuanțe închise, de cele mai multe ori. Canapele sau fotoliile sunt confecționate , de regulă, din piele naturală sau țesături prețioase. Piesele de mobilier confecționate din lemn  sunt lăcuite, oferind astfel senzația unui spațiu aerisit. Mobilierul stilului clasic este funcțional, rafinat, elegant, impunător și confortabil.


Culorile



Culorile stilului clasic sunt definite de nuanțe calde și neutre, fiind folosite cu precădere albul și nuanțele pastelate, cum sunt bej, crem, olive, rose sau galben. Aceste culori oferă dormitorului un aer relaxant, primitor și cald. Pereți pot fi simpli sau îmbrăcați în tapet.


Corpurile de iluminat



Pentru stilul clasic candelabrul este un corp specific de iluminat. De asemenea, potrivite sunt și lămpile confecționate din piet...

...re decorative sau din sticlă. De regulă, acestea se fixează în centrul camerei pentru a distribui uniform lumina și creează astfel o atmosferă relaxantă și rafinată. Pentru a adăuga și mai multă lumină, poți opta pentru veioze simple, lumânări de dimensiuni medii, lampadare sau sfesnice.


Decorațiuni


Decorațiunile au rolul de a amprenta stilul clasic și de a evidenția rafinamentul și eleganța unei încăperi. Pentru decor poți folosi vase de porțelan, ceasuri cu pendul, tablouri prețioase, oglinzi cu rame aurii, argintii sau de lemn. Pentru pat sunt recomandate lenjerii de pat din bumbac 100%.



Idei de amenajare a dormitorului în stil clasic


Piesa centrală și totodată cea mai importantă din dormitoarele în stil clasic este patul. Acesta trebuie să fie așezat pe mijlocul camerei și poate fi fabricat din lemn masiv ori să fie tapițat. După ce ai ales modelul patului, poți alege și celelalte accesorii, piese de mobilier și decorațiuni. Dulapul, noptierele, fotoliile și bancheta trebuie să aibă forme bine definite, iar contururile să fie netede.


Pentru a conferii dormitorului un aer clasic poți alege un pat care să aibă o tăblie de dimensiuni mari. Pentru el cele mai potrivite sunt lenjeriile de pat din bumbac, iar pe timpul zilei poți pune o cuvertură care să impresioneze prin design. De asemenea, și paturile cu baldachin sunt potrivite, acesta sporind intimitatea încăperii, adăugând și o notă de eleganță.

Poți crea un echilibru cu două noptiere puse pe de o parte și de alta a patului. Acestea pot fi de dimensiuni diferite, una mai înaltă, cu trei sau patru sertare și una mai mica.  Dacă pereții sunt prea înalți, poți adăuga deasupra noptierelor sau a patului unul sau două tablouri.


Pentru a ilumina camera ar fi bine să alegi candelabre și lămpi înalte. Acestea pot fi confecționate din materiale textile, în culori deschise și calde, sau pot avea un aspect rafinat, fiind decorate cu accesorii aurii, arginti sau cu aspect de diamant.

Iluminatul contribuie foarte mult la felul în care este percepută cromatica aleasă, tocmai de aceea este recomandat să iei corpuri de iluminat distincte: o lumină pentru masa de lucru și o lumină decorativă ce poate fi constituită din lampadare sau veioze.  O lustra supradimensionată are efectul de a mării camera, iar pentru dormitoarele mai mici poți alege lustre lungi.

Accesoriile cu rol  decorativ sunt și ele foarte importante, deoarece vor defini perfect personalitatea ta și stilul clasic. Pentru decor poți folosi lumânări, lămpi, tablouri sau casete de mai multe dimensiuni pentru bijuterii.

Cuverturile și lenjeriile de pat trebuie alese cu grijă. În funcție de alegerile făcute, acestea pot oferii un plus de confort, dar și un aspect potrivit. O lenjerie de pat viu colorată va da viață încăperii și va anima atmosfera, pe când o lenjerie de pat în culori fade precum bej, roz pudrat, gri sau alb, va păstra simplitatea și aspectul unitar. Pentru a nu avea probleme cu dimensiunile, își recomandăm să alegi lenjerii de pat la comanda.


Pentru amenajarea corectă a unui dormitor în stil clasic este important să ții cont de fiecare element ales. Acesta trebuie să respecte simetria și cromatica caracteristice acestui stil. Fiecare alegere trebuie să fie inspirată și total acord cu celelalte Pentru a se plia pe preferințele și personalitatea ta, adaptează stilul clasic la preferințele tale. Respectând cromatica și tipul mobilierului vei putea crea un dormitor cald, primitor și elegant.