Cuprins:

  • Roata culorilor 
  • Proporțiile cromatice corecte
  • Semnificația culorilor
  • Culoarea principală
  • Culorile de accent
  • Culori alese în funcție de stilul casei
  • Combinații de culori recomandate pentru casa ta


Culorile pe care alegi să le pui în locuința ta reprezintă o reflexie a personalității tale. O amenajarea perfectă are la bază creativitate și îndemânare, mai ales atunci când trebuie să alegi culorile. 

Primul pas în amenajările interioară constă în alegerea unei scheme cromatice, mai ales dacă nu vrei să urmezi un anumit tipar, ci să oferi personalitate casei tale. Dacă ai o casă mica sau un apartament știi deja că cele mai recomandate sunt culorile deschise, luminoase care să creeze efectul de mărire, însă dacă vrei să pui și un accent propriu, atunci trebuie să apelezi la o culoare puternică, vibrantă.

C&C Home vine astăzi în ajutorul tău și îți spune toate secretele culorilor din designul interior. Citește articolul până la final pentru că vei afla o mulțime de lucruri interesante care îți vor ușura munca. 

Roata culorilor 


Fiecare design interior de succes are la bază celebra roată a culorilor. Roata culorilor este un instrument fundamental care te ajută să creezi combinații cromatice reușite. Aceasta este alcătuită din trei tipuri de culori:

  • Culori primare – roșu, galben și albastru 
  • Culori secundare – portocaliu, violet și verde
  • Culori terțiare – sunt acele culori care se obțin prin combinarea unei culori primare cu una secundară. 

Pe lângă ele, există și culorile complementare, care sunt poziționate opus pe roata culorilor. Perechile complentare sunt:

  • Roșu și verde
  • Galben și violet
  • Albastru și portocaliu


Proporțiile cromatice corecte


Designul interior are la bază creativitate și simț estetic, însă alegerea culorilor trebuie făcută corect astfel încât spațiul să nu pară prea încărcat sau amenajat fără sens. Una dintre cele mai cunoscute formule care ne ajută să știm exact ce proporții trebuie combinate într-o încăpere este 60/30/10/ 


Formula 60/30/10

Pe scurt, formula reprezintă:
    • 60% - este culoare dominantă dintr-o combinație și trebuie să se regăsească în proporție de 60% din încăpere
    • 30%- reprezintă culoarea de accent principală și trebuie să existe în 30% din suprafața încăperii. 
    • 10%- este culoarea de accent secundară și trebuie să se regăsească în această proporție.

Folosind această schemă vei obține o combinație cromatică armonioasă și plăcută. De asemenea, este important să cunoști câteva lucruri mai în profunzime despre culori, așa că citește în continuare. 


Semnificația culorilor 

Culorile nu au doar un rol estetic și practic, ci și unul simbolic. Așa cum ți-am spus și mai sus, culorile pe care le alegi în designul casei tale au puterea de a-ți influența starea de spirit. Din acest motiv este recomandat să folosești o schema cromatică atunci când le alegi. Spre exemplu, în dormitor ai nevoie de culori liniștitoare care să favorizeze odihna  sau în sufrageferie poți folosi culori mai puternice care să-ți dea energie. Iată cum îți pot influența culorile starea de spirit:

  • Albul – este o culoare de bază în cele mai multe amenajări interioare. Aceasta transmite o stare liniștitoare, dar camerele complet albe pot părea lipsite de personalitate și estetică. 
  • Roșu – este o culoare intensă, putentică, cu un efect stimulant, însă folosită ca și culoare de bază, poate crește tensiunea arterială. 
  • Galben – este o culoare care aduce optimism și veselie, iar în designul interior este recomandată să fie folosită ca nuanță de accent. 
  • Verde – este o nuanță relaxantă atât pentru minte cât și pentru trup. 
  • Albastru – inspiră la liniște, visare și relaxare și este foarte potrivită pentru amenajarea dormitorului. 
  • Violet – reușește să creeze o atmosferă liniștitoare și intimă. 
  • Orange – este o culoare energică, care îți redă pofta de viață

Acum că am aflat starea  de spirit pe care ne-o transmite fiecare culoare, hai să vedem cum le alegem pe cele potrivite. 


Culoarea principală 


Toate schemele cromatice pornesc de la o culoare principală, dominantă, de bază, în funcție de care se aleg și celelalte două culori. Culoarea de bază ocupă cea mai mare suprafață din cameră, în proporție de 60%, iar de obicei o regăsim pe pereți. De aceea, culoarea principală trebuie aleasă în funcție de gusturile și preferințele tale. 

Culorile saturate, pale sunt cele mai recomandate pentru rolul de culoare dominantă deoarece nu încarcă vizual incaperea și reprezintă un fundal perfect pentru culorile de accent. Dacă vrei să creezi un efect liniștitor și curat poți folosi albul ca și nuanță dominată. Nuanțele de gri sunt, de asemenea, potrivite pentru că te ajută să creezi o atmosferă intimă. Totoadată, mai poți alege roz pal, nude sau lila. 

Culorile de accent 


Culorile de accent au rolul de a adăuga un plus de personalitate încăperii. De regulă, acestea se aleg în funcție de culoarea dominantă, adică trebuie să se potrivească cu ea și să creeze un contrast plăcut. 

Culorile de accent se aleg în funcție de poziția pe care o au pe roata culorilor, față de culoarea dominantă aleasă. Iată care sunt combinațiile cromatice cel mai ușor de identificat:

Combinații de nuanțe complementare

Combinațiile de culori complementare sunt alcătuite din două culori situate pe poziții opuse pe roata culorilor, precum albastru- portocaliu, mov-galben sau roșu-verde. Contrastul redat de aceste combinații este unul foarte puternic, așa că poți înlocui culoarea principală de accent cu o nuanță neutră, creând astfel un aspect echilibrat. 

Iată un model de combinație cromatică complementară potrivită pentru un dormitor: pornind de la culoarea de bază albastru deschis, adaugi culoarea complementară portocaliu care este opusă nuanței de albastru, pe lenjerii de pat, perne decorative sau accesorii și culoarea de accent principală...

... este reprezentată de bej care oferă armonie întregii camere. 

Combinații de culori analog

Culorile analog sunt trei culori alăturate pe roata culorile, spre exemplu galben verzui- galben - portocaliu sau roșu, roz și lila. De regulă, două dintre culori sunt primare, iar cea de-a treia este o combinație între ele, așa că poți obține un aspect plăcut și în perfectă armonie.

Ține cont și de regula 60/30/10! Cea mai vibrantă și puternică culoare dintre ele o folosești ca nuanță de accent, iar nuanța principală să fie cea mai saturată. 


Combinatii de culori triadice

Culorile triadice sunt cele care formează pe roata culorilor un triunghi echilateral, ce are între laturi distanțe egale. Culorile primare sunt culori triadice, la fel ca și cele secundare. Contrastul creat de combinațiile triadice este unul puternic, așa că o astfel de schemă cromatică este potrivită pentru camera copiilor. 

Culori alese în funcție de stilul casei 

Fiecare casă are un stil propriu inspirat dintr-unul din stilurile de bază existente. Astfel, fiecare stil are o paletă cromatică specifică din care te poți inspira, adăugând un plus de personalitate. 


Culorile potrivite stilului clasic



Paletă cromatică a stilului clasic este calmă, liniștită, iar pe alocuri solemnă. Nuanțele calde și neutre, precum bej, crem sau nisipiu, se combină perfect cu nuanțele pale de verde, albastru, roz sau galben. Pentru accesorii folosește accente metalice în nuanțe de auriu și evită culorile prea stridente. 

Culorile potrivite stilului minimalist


Stilul minimalist este unul simplu și accesat de foarte mulți oameni. Culorile reprezentative sunt alb, negru și gri. Albul refletă perfect lumina și induce o stare de relaxare, iar negrul, este folosit de regulă în elementele de décor și mai puțin în cele fixe, precum pereții sau podeaua. Griul este rezultatul unui amestec de alb și negru și completează un decor minimalist adaugandu-I un plus de eleganță și rafinament. Totodată, paleta griului este una bogată, în care regăsești nuanțe precum gri luminos, gri argintiu, gri cenusiu, gri petrol, gri taupe, gri albastrui, cu ajutorul cărora poți adăuga diversitatea încăperii. 


Culorile potrivite stilului rustic


Cromatica stilului rustic este construită în jurul nuanțelor calde, în care nuanțele strălucitoare și cele țipătoare nu-și au locul. În definirea stilului rustic se recomandă integrarea unor nuanțe inspirate din textur ale elementelor naturale, precum lemn, piatră și pământ. Pentru construirea spațiului, cele mai potrivite culori sunt maro, bej, verde crud, cărămiziu și maron. Pentru a adăuga un plus de efect, aceste culori se contrastează foarte bine cu nuanțe de albastru marin, galben auriu, turcoaz și roșu. 

Combinații de culori recomandate pentru casa ta


Culorile din dormitor

Gama de culori potrivite pentru dormitor trebuie să țină cont că acest spațiu este destinat odihnei și relaxării, așadar are nevoie de nuanțe reci și saturate, precum albastru, verde sau mov, toate în nuanțe stinse. Dacă vrei să ai parte de o atmosferă liniștită și pasională, poți opta pentru scheme cromatice bazate pe culori calde, precum roșu, roz și galben. 

Pata de culoare din dormitor poate fi reprezentată de accesorii, precum lenjerii de pat din bumbac 100%, cuvertura sau un covor.

Dacă nu găsești lenjerii în culorile dorite, poți apela la lenjerii de pat la comandă care să se realizeze după propriile tale cerințe. 

Culori potrivite pentru living

De cele mai multe ori schemele cromatice folosite pentru amenajarea livingului sunt alcătuite  din culori elegante, cum sunt nuanțele de albastru regal sau violet. Totodată schema cromatică se alege și în funcție de stilul pe care vrei să-l abordezi. Spre exemplu, dacă vrei un living minimalist folosește culori neutre, iar accentual să fie redat de culori precum galben sau verde. 

Culori potrivite pentru bucătărie 

Pentru bucătărie culorile pale creează o atmosferă aerisită. De asemenea și combinațiile marine de albastru, bleu și verde sunt potrivite. Culorile în bucătărie trebuie alese în funcție de stare pe care vrei să o creezi, dar și de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Pentru a nu te obosi vizual foarte tare atunci când gătești sau petreci timp în bucătărie, îți recomandăm să alegi culori deschise. 

Culorile anului 2021 in designul interior sunt foarte multe, așadar ai de unde să alegi. Nu este un lucru obligatoriu să creezi combinații de culori folosind anumite reguli, ci poți modifica proporțiile în funcție de preferințele tale. 

Folosește-ți imaginația și joacă-te cu culorile pentru că așa vei creea cele mai potrivite combinatii cromatice.