În general, la începutul fiecărui an, specialiștii, designerii sau instituțiile de profil stabilesc tendintele cromatice pentru anul care urmează. Acestea nu sunt alese pur întâmplător, ci au la bază câteva statistici care analizează nevoile și tendințele oamenilor din anul respectiv. Culoarea anului este rezultatul perfect dintre starea de spirit actuală și evenimentele mondiale din design, modă, cultură și arhitectură.

Astăzi vom vorbii și noi despre tendintele cromatice din design interior și vom afla care sunt culorile anului, stabilite de instituțiile de profil, ce reprezintă, dar și cum le poți integra în amenajarile casei tale.

Cine alege culoarea anului?



Așa cum spuneam și mai sus, culoarea anului este aleasă după ce sunt analizate anumite criterii și semnificații care definesc lumea la momentul actual. Cele mai importante instituții de profil sunt: Pantone Color Institute, Dulux Akzo Nobel, Sherwin-Williams sau PPG. Pe lângă acestea se numără și alte nume sonore mondiale, precum Rust-Oleum, Benjamin Moore, Valspar sau postul de televiziune Discovery.

Anul 2020 a fost greu pentru toată lumea, iar drept urmare anul 2021 ne-a găsit cam nesiguri, mai mult stresați și panicați, stări generate de incertitudinea viitorului. Cu siguranță, în alegerea culorilor definitorii anului în curs s-a ținut cont și de aceste criterii, astfel culorile alese au tendința de a ne relaxa și de a ne schimba starea de spirit, încercând să o țină cât mai mult timp pozitivă. Marii jucători ai lumii culorilor au câte o opțiune proprie. Hai să le descoperim împreună și să alegi care dintre ele îți sunt cele mai potrivite.

Culorile anului 2021 alese de Pantone



Pantone a ales pentru anul 2021 două culori: gri și galben strălucitor. Contrastul dintre cele două este destul de clar, astfel ele ar trebui să denote speranța sau, în traducere liberă, luminița de la capătul tunelului.

În ultimii 22 de ani, anul acesta este a doua oară când compania Pantone propune doua culori, una lângă alta. De asemenea, culoarea gri este pentru prima dată propusă în a definii un an, pe când culoarea galben se află la a doua sa propunere în tendințe.

Nuanța Ultimate Grey nu trebuie percepută ca fiind deprimantă, ci dimpotrivă, aceasta poate inspira stabilitate, liniște, înțelepciune și răbdare. Nuanța Illuminating de galben ne amintește de razele de lumină ale soarelui, de căldura lui și de stare de bine pe care ne-o oferă. Ambele culori se potrivesc perfect, creând un design modern și având un efect vizual plăcut.

Culoarea anului 2021 aleasă de Dulux



Culoarea anului 2021 aleasă de Dulux este maro. Considerată a fi o nuanță caldă, naturală și neutră, maroul inspiră oamenilor un sentiment echilibrat și încurajator. De asemenea, fiind o culoare versatilă, maroul reușește să scoată în evidență și alte culori sau piese de mobilier ori decorațiuni.

Culoarea maro reușește să te aducă mai aproape de natură, insuflându-ți suport, încredere, creativitate, dar și liniște.

Culorile anului 2021 alese de PPG



PPG a ales un trio de culori format din nuanțe calme și naturale care reușesc să creeze o atmosferă caldă și liniștită în orice încăpere. Astfel, aceste culori aduc instat o stare de bine, un echilibru emoțional și un calm visual de necontestat.

Trioul de culori este format din nuanța Transcend o culoare de pământ precum cea a fulgilor de ovăz, Big Cypress este o nuanță care aduce pace și se aseamănă cu nuanțele condimentelor, cum este și ghimbirul și Misty Aqua este culoare care oferă un aer proaspăt nuanțelor calde și pământii menționate mai sus.

Pentru a aplica acest trio de culori în interiorul casei tale, folosește-te de regula 60/30/10, supranumită și regula de aur a tuturor designerilor. Astfel, culoarea dominantă trebuie să se regăsească în 60% din suprafața camerei, culoarea principală de accent în proporție de 30% și 10% este rezervat culorii secundare de accent. Accentele sunt denumirea generică a decorațiunilor și ale articolelor textile. Spre exemplu, accentual unui dormitor poate fi redat de lenjerii de pat din bumbac viu colorate.

Culoarea anului 2021 aleasă de HGTV Home



HGTV Home este un canal de televiziune American dedicat lucrătorilor sau pasionaților de decorațiuni de interior sau bricolaj. Acesta a ales pentru anul 2021 o nuanță impunătoare de roșu. Nuanța este HGSW2032, un roșu închis, pasional, care ar trebui să estompeze granițele dintre modern și tradițional. Practic, această nuanță îmbină eleganța cu îndrăzneală și naturalețea, toate în același timp.

Culoarea anului 2021 aleasă de Benjamin Moore


...

...


O nuanță de albastru spre verde este de efect și reușește să  impacteze prin calmul și naturalețea ei. Albastru-verzui este o nuanță ce se poate combina cu multe culori și variațiuni ale acestora, de la galben până la alb crem, alb coniac sau maro. De asemenea, cu această culoare se potrivește perfect decorațiunile sau obiectele de mobilier din lemn, piatră sau cărămidă.

După cum ai observat deja, toate culorile indiferent de cine le-a ales au un scop comun: îmbunătățirea stării de spirit a oamenilor. Toate aceste culori reușesc să trezească în noi pofta de viață, energia, pozitivitatea și liniștea de care avem nevoie în momentele de relaxare.

Integrarea culorilor anului 2021 în designul interior



Nuanțele alese de Pantone au prins cel mai bine în lumea designului interior, așa că și noi vom pune accentul tot pe ele. După cum ai observat deja, ambele sunt nuanțe destul de tari, dar care se îmbină perfect. Griul este o culoare de bază care se poate integra în orice camera din casa ta. Mai mult decât atât, aceasta nuanță se potrivește extrem de bine cu galbenul. Astfel, dacă în dormitor ai ales ca 3 dintre pereții tăi să fie vopsiți în nuanța de gri, iar unul să fie galben, pentru pat poți alege o lenjerie de pat galbenă care să contrasteze perfect ambientul camerei.



De asemenea, dacă dormitorul tău este creat într-un stil clasic elegant și ai deja accesorii galbene prin camera, poți alege o lenjerie de pat gri care să calmeze efectul produs de culori.

În bucătărie dacă nu îți dorești să faci schimbări prea mari, poți integra cu ușurință culorile anului 2021 prin înlocuirea accesoriilor sau chiar a scaunelor cu unele galbene și gri. De asemenea, poți opta și pentru o masa gri cu scaune galbene sau invers.


Ne mutăm puțin în sufragerie unde ai libertatea de a integra culorile anului 2021 cum dorești tu. Dacă nu vrei să faci schimbări majore, te poți juca cu accesoriile și elementele de design. Astfel, dacă aveai în plan să schimbi canapeaua, acum este momentul și poți opta pentru una de culoare galbenă. În schimb, dacă nu vrei să faci asta, poți așeza pe cea veche o pătură pufoasă de nuanța Illuminating și câteva perne de aceeași nuanță, dar și  gri. Mai mult decât atât, te poți juca și cu efectul draperiilor, astfel că poți alege unele galbene care vor crește nivelul de optimism și energie al camerei.


Dacă dispui de o baie mica sau medie în care nu-ți dorești ca investiția să fie foarte mare, îți va fi destul de greu să integrezi aceste culori. Aici poți schimba blatul de la chiuvetă și accesoriile. De asemenea, poți opta pentru prosoape gri și galbene.

Tips and tricks – design interior 2021



Dacă până acum am vorbit despre culori și ți-am oferit câteva idei despre cum le-ai putea integra în fiecare camera, acum a venit momentul să afli cum să creezi efecte moderne folosindu-te de nuanțele  PANTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647 Iluminat. Iată câteva sfaturi și recomandări venite chiar de la specialiști:

Accentuează un punct central colorat – galbenul se remarcă foarte bine alături de gri, iar rezultatul obținut din combinația celor două culori umple camera de energie și pozitivitate.

Contrast cu tonuri închise – cele două culori au o paletă de nuanțe foarte mare, așa că te poți folosi de ele pentru a contrasta nuanțele întunecate cu cele deschise. Astfel, gri cărbune este o alegere extrem de populară a oamenilor curajoși. Pe lângă el, adaugă un galben mai moale pentru a elimina rigiditatea elementului saturat.

Alege să creezi o atmosferă contemporană - Fii în tendințe și lege să creezi o atmosferă modernă, păstrând un fundal simplu cu pereți gri și mobilă galbenă. Spre exemplu, o canapea modulară în nuanță de galben înviorează instantaneu sufrageria.

Pe lângă culori, anul acesta te poți juca cu forme geometrice cât mai diverse, cu tablouri și accesorii cât mai sofisitace și cu mobilier în nuanțe cât mai extravagante. Dacă nu vrei să faci schimbări majore în casa ta, alege să schimbi accesoriile. Pentru fiecare camera în parte ai o gamă diversă și variată din care poți alege, spre exemplu în dormitor poți opta pentru lenjerii de pat românești în nuanțe moderne.

Datorită contextului epidemiologic în care ne aflăm suntem nevoiți să petrecem cât mai mult timp în casă. Recomandarea noastră este să-ți creezi un spațiu personalizat în care să te simți bine și să te relaxezi.