Spațiul oferit de mansarda casei tale este mult mai valoros decât pare, întrucât poate fi amenajat ca un dormitor foarte modern și spațios. Dormitorul amenajat în mansardă te ajută să economisești spațiu, mai ales dacă îți dorești să pui și un dressing. De asemenea, acesta poate fi o idee foarte bună și pentru dormitorul copiilor, care vor aprecia cu siguranță sentimentul de aventură și intimitate oferit de locuitul în mansardă.

De foarte mult timp, podul casei este un spațiu pe care oamenii nu l-au exploatat la adevăratul lui potențial. Majoritatea nici măcar nu i-au oferit vreo întrebuințare deosebită, fiind de cele mai multe ori folosit ca un simplu spațiu de depozitare. Din fericire, trendurile s-au schimbat și unele persoane au avut o viziune mai îndrăzneață și au transformat acest spațiu într-o încăpere funcțională și estetică, o adevărată bijuterie a propriei case.

Deși amenajarea unui dormitor în mansardă poate părea o adevărată provocare, cu ajutorul unor idei și sfaturi sugestive vei reuși să creezi aici spațiul dorit de tine.

CnCHome.ro este magazinul online care îți aduce lenjerii de pat din bumbac 100%, în diferite dimensiuni, precum  lenjerii de pat 140x200 atât de căutate și apreciate de oameni, într-o gamă diversă de modele, mărimi și texturi, dar și informații esențiale despre amenajarea propriei locuințe. Am vorbit deja într-un alt articol existent pe blog despre idei de amenajare a unui dormitor îngust, astfel că astăzi a venit rândul dormitorului amenajat la mansardă să devină mai cunoscut.

Să trecem la treabă!

Avantajele amenajării unui dormitor la mansardă


Dacă la început această idee îți ridică câteva semne de întrebare, este necesar să iei în considerare avantajele oferite de dormitorul din mansardă.

  • Economisirea spațiului - Atât din punct de vedere practic, cât și estetic, patul este piesa centrală a fiecărui dormitor. Un pat matrimonial are dimensiuni destul de mari și de multe ori ridică problema spațiului. Mansarda îți oferă oportunitatea de a avea un pat mare și confortabil în dormitor, iar la parter vei putea amenaja o cameră cu altă întrebuințare, cum ar fi un dressing. De asemenea, dacă vrei să faci o schimbare și să muți camera copilului în mansardă, încăperea rămasă liberă poate fi transformată în birou.
  • Mai multă lumină naturală - În funcție de dimensiunile geamurilor, chiar și un dormitor mic în mansardă îți va oferi posibilitatea de a te bucura de mai multă lumină naturală. Această cameră va deveni cu ușurință o oază de liniște și relaxare, indiferent că e noapte sau zi. Înainte de a amenaja dormitorul aici, poți face anumite modificări asupra geamurilor, pentru a le mări sau micșora, în funcție de posibilități și nevoi.
  • Un plus de intimitate - Intimitatea este un aspect esențial pentru a avea o viață echilibrată și împlinită, fie că vorbim despre adulți sau copii. Dormitorul amenajat la mansardă pentru adulți este ideal în momentele în care îți dorești să te retragi din ritmul alert al zilei. De asemenea, aici vei putea să iei pauze atunci când celălalt partener petrece timp cu copiii și te poți relaxa făcând una dintre activitățile tale preferate. În ceea ce privește copiii, ei bine, orice tânăr are nevoie de intimitatea sa, mai ales în adolescență. Această perioadă este una complicată, iar un dormitor amenajat la mansardă poate fi locul perfect în care el să se odihnească și să petreacă timpul.
  • Eficiența energetică - O mansardă nelocuită poate constitui un dezavantaj pentru locuința ta, întrucât o mare parte din căldură se pierde prin acoperiș. Calculele efectuate arată că aproximativ 25%. Dacă alegi să folosești materiale de calitate pentru a izola pereții și podeaua, prețul la factura de energie se va reduce semnificativ. Totodată, printr-o lucrare calitativă vei transforma dormitorul din mansardă în cea mai confortabilă cameră din casa ta.
  • Crește valoarea casei - Nimic nu poate garanta că niciodată nu vei vinde casa în care locuiești acum. Orice persoană responsabilă va fi mereu pregătită și pentru această posibilitate, iar o investiție de genul acesta va fi foarte apreciată în cazul în care la un moment dat vei simți nevoia de o schimbare. Dacă vei alege elemente de calitate pentru amenajarea acestui dormitor, valoarea casei tale nu va scădea niciodată, ci din contră.

Provocările amenajării unui dormitor în mansardă

Deși avantajele oferite de amenajarea unui dormitor în mansardă sunt greu de ignorat, e bine să știi totuși că există și câteva provocări. Mansarda este o încăpere mai puțin obișnuită, care poate ridica anumite probleme asupra cărora e bine să te gândești.

Sfaturi pentru amenajarea dormitorului în mansardă


Pentru a te putea bucura cu adevărat de un dormitor în mansardă, trebuie să te asiguri că beneficiezi de toate avantajele unui dormitor normal. Dormitorul este spațiul în care luxul trebuie să fie sinonim cu confortul. Odihna ta, relaxarea și buna dispoziție depind de măsura în care acest loc reușește să îți reflecte dorințele, să te satisfacă vizual și să îți ofere contextul necesar pentru a te putea relaxa. Deși dimensiunile sunt limitate, iată care sunt recomandările de care trebuie să ții cont pentru a crea iluzia unei camere mai mari.

Folosește culori deschise în decorarea dormitorului

Cromatica pe care o alegi pentru dormitorul din mansardă este extrem de importantă. Regula este foarte simplă: culorile închise restrâng spațiul, pe când cele deschise creează iluzia unui spațiu mai larg. Acest lucru se întâmplă deoarece culorile intense absorb mai multă lumină, pe când cele deschise o reflectă mult mai bine.

Specialiștii în design interior recomandă zugrăvirea pereților într-o singură culoare deschisă, însă dacă spațiul cu care lucrezi nu este limitat, poți să vopsești un perete într-o nuanță de accent.

Accentele de culoare sunt și ele deosebit de importante. Fără ele, dormitorul ar fi unul anost și plictisitor care nu reușește să transmită nimic. Textilele pe care le alegi, precum și decorațiunile, joacă un rol important. Optează pentru lenjerii de pat și perne decorative cu modele deosebite și culori intense.

Patul este adesea punctul central al unui dormitor la mansardă. Asta înseamnă că lenjeria de pat trebuie aleasă cu atenție la detalii. Aceasta nu se face doar pentru protecția pernelor sau a pilotei, ci are și un impact estetic major. Caută textile care complimentează cromatica pereților și a corpurilor de mobilier. O atenție deosebită trebuie acordată texturii materialului. Și mai important, alege o lenjerie de pat dintr-o țesătură fină, durabilă și confortabilă.

Elementul cheie - lumina

Posibilitatea de a pătrunde lumina naturală în casă pe timpul zilei va avea un impact major asupra modului în care vei percepe dimensiunea camerei. Noaptea, în schimb, ai nevoie de lumină artificială pentru a crea același efect. Una dintre cele mai bune idei sunt benzile LED, pe care le atașezi de partea inferioară a mobilierului din cameră. O astfel de instalație de lumini va crea un efect aparte, care va atrage atenția.

Totodată, nu uita că corpurile de iluminat trebuie să fie nu doar eficiente, ci și foarte aspectuoase. Ziua, acestea vor ieși în evidență și trebuie să se potrivească cu alegerile stilistice pe care le-ai făcut deja.

Oglinzile - adevărate minuni în dormitor

Oglinzile în dimensiuni mari au capacitatea de a crea iluzia unui spațiu larg. Alege un punct central și poziționează oglinda astfel încât să îl reflecte, obținând astfel iluzia de adâncime. Oglinzile pot reflecta lumina naturală și artificială, astfel că vor amplifica luminozitatea camerei. Ideal ar fi ca oglinda să fie poziționată în așa fel încât să reflecte ce se vede pe fereastră. Astfel, vei obține un spațiu care va părea mai larg și mai aerisit.

Idei de amenajare a dormitorului în mansardă

Dintre toate locurile din casa ta, mansarda este spațiul care îți oferă șansa de a te întrece pe tine însuți atunci când vine vorba despre amenajare. Provocările care stau la baza amenajării acestui dormitor cer soluții inovatoare și moderne. Din moment ce le găsești, rezultatul va fi ușor de obținut.

Dormitor în mansardă în stil rustic

Decorul cu lemn ca element predominant este specific stilului rustic. Acesta se potrivește unei locuințe din lemn, cu aspect vintage. Oaza ta de liniște trebuie să includă cât mai multe elemente din lemn sau cu aspect de lemn natural. De la dulapuri, măsuțe și accesorii, focusul tău trebuie să fie pe acest material. Profită de lumina pe care o ai la dispoziție pentru a include și niște plante în încăpere.

Dormitor în mansardă în stil scandinav

Stilul scandinav este recomandat pentru decorul dormitorului din mansardă, întrucât are la bază conceptul hygge și este caracterizat de culori deschise, materiale fine, pufoase și calitative. Stilul scandinav este potrivit pentru un dormitor în mansardă modern și implică includerea unor elemente precum covoare albe, cu forme geometrice sau modele subtile. Alege perne, pilote și lenjerii de pat simple ca design, dar moi și de calitate.

Dormitor cu spații de depozitare inteligente

Depozitarea obiectelor reprezintă o adevărată provocare într-un loc cu dimensiuni reduse, așa cum este și dormitorul amenajat la mansardă. Cu puțină imaginație, poți rezolva această problemă. Instalează rafturi, dulapuri și sertare în locurile mici în care nu ar intra un alt obiect de mobilier. În acest fel, optimizezi spațiul la maximum și înfrumusețezi încăperea prin construcții inovative.

Mansarda îți oferă oportunitatea de a amenaja o cameră de care să te bucuri cu adevărat atât tu, cât și familia sau oaspeții tăi. Chiar dacă poate reprezenta o provocare, cu produsele potrivite, puțină inspirație, curaj și îndrăzneală, poți transforma mansarda într-un dormitor modern și luxos.