Cu siguranță ai auzit până acum de bumbac. Fiecare om are câteva piese vestimentare, lenjerii de pat din bumbac sau alte produse și deja îi recunoști calitatea. Însă, în afară de faptul că este calitativ, informațiile se limitează aici. Ce este în sine bumbacul, cum arată, cum se cultivă, cum este folosit, dar și câte tipuri există vei afla astăzi, citind acest articol.


Cuprins:

  • Ce este bumbacul?
  • Cum este prelucrat bumbacul?
  • Câte tipuri de bumbac există?
  • Proprietățile bumbacului
  • Avantajele lenjeriilor de pat din bumbac
  • Cum se spală lenjeriile de pat din bumbac


Ce este bumbacul?



Bumbacul este o fibră naturală, obținută din planta cu același nume. Aceasta este una dintre cele mai vechi fibre cultivate uman, primele urme arheologice datând de peste 7000 de ani. La nivel global, mii de hectare de teren sunt dedicate producției de bumbac. Cea mai cunoscută plantă a familiei nalba este bumbacul și produce flori delicate, fiind ușor de prelucrat. Fibrele create în jurul semințelor acestei plante sunt pufoase și asta le face ideale pentru uz textil.

Bumbacul este o plantă sensibilă, mai ales la temperaturi scăzute. Acesta are nevoie de căldură și încolțește la temperaturi de aproximativ 14 grade Celsius. Deși este o plantă iubitoare de apă, bumbacul are o rezistență crescută și la secetă. În urma proceselor de cultivare și recoltare, bumbacul își schimbă culoare devenind roșiatică.

Cum este prelucrat bumbacul?



După ce este recoltat bumbacul, semințele acestuia sunt îndepărtate pentru a putea fi prelucrată fibra. Acum mii de ani, acest lucru se făcea prin tehnica pieptănării. În prezent, ginul de bumbac este cel care ajută la realizarea acestui procedeu. O singură fibră nu este foarte puternică, dar când mai multe fibre ondulatoare sunt întinse și răsucite împreună se formează un fir neted și puternic ce poate fi ușor de tricotat, țesut și vopsit.

Bumbacul are nevoie de tratamente chimice, fiind o plantă ușor inflamabilă ce deține o mulțime de bule de aer. Tratarea chimică presupune amestecarea fibrelor naturale cu o anumită cantitate de vată, sporindu-se, de asemenea, puterea fibrei obținute. Pe lângă rezistență, tot acest proces adaugă și textură produsului finit.

Compoziția fibrelor de bumbac este alcătuită din celuloză în procent de 95% și grăsimi și minerale în proporție de 5%. Dintre cele 50 de soiuri de bumbac, numai 4 sunt cultivate și anume:

  • Gossypium hirsutum – o plantă anuală, cea mai nordică cu  o fibră scurtă și groasă;
  • Gossypium arboreum – bumbac arbore indo-chinez, cel mai înalt -  ajunge până la 4-6 m;
  • Gossypium barbadense – bumbac elite de lungă durată din insulele Barbados sau Peruvian;
  • Gossypium herbaceum – bumbacul comun.

Bumbacul e produsul finit rezultat din planta de bumbac. Se estimează că sunt necesare circa 2-6 semințe pentru a răsări o plantă și de 90 de zile pentru ca aceasta să se dezvolte așa cum trebuie. După ce trec aceste zile, capsulele se deschid și planta este recoltată. În procesul de prelucrare sunt respectate cu strictețe următoarele etape:

  • Curățarea bumbacului – este prima etapă în care sunt eliminate impuritățile din bumbac.
  • Egrenarea bumbacului – fibra este despicată în mai multe bucăți mici.
  • Cardarea bumbacului -  fibrele sunt separate de cele prea scurte.
  • Filarea bumbacului – structura fibrelor este micșorată, îndreptată și răsucită.
  • Țeserea, tricotarea sau îndeplinirea altor procedee -  această etapă ține de rezultatele care vor să fie obținute.


Câte tipuri de bumbac există?


Bumbacul este un produs organic chimic, ce nu conține compuși sintetici. Aproape 75% din produsele vestimentare din lume sunt confecționate din bumbac, ceea ce înseamnă că această fibră este cea mai utilizată la nivel global, iar acest lucru se datorează calității sale.

Există mai multe tipuri de bumbac, însă acestea pot fi folosite în diverse modalități. Dintre toate tipurile, doar câteva sunt folosite pentru industrie și comercializare. Printre cele mai importante și folosite tipuri se află:

Bumbacul satinat



Bumbacul satinat este compus doar din fibre de bumbac pur, țesute și pieptănate într-o anumită tehnică cu ajutorul căreia se obține un material lucios și foarte rafinat. Bumbacul satinat este un material fin, subțire, mătăsos, lucios și extrem de calitativ. Având aceste caracteristici, bumbacul satinat este folosit cu precădere în confecționarea lenjeriilor de pat.


De cele mai multe ori produsele fabricate din bumbac satinat au un preț mai ridicat, însă calitatea și rezistența sunt mai îndelungate. Spre exemplu, o lenjerie de pat fabricată din bumbac satinat are o durabilitatea și o rezistență mult mai mare atât ca țesătură, cât ca și cromatică, la spălări repetate.

Fie că vorbim de haine sau de lenjerii de pat, cele din bumbac satinat oferă un confort deosebit. Este o țesătură extrem de plăcută la atingere și este un material potrivit mai ales persoanelor care au pielea sensibilă.

Bumbac ranforce



Bumbacul ranforce este cea mai rezistență țesătură care poate fi obținută din fibrele de bumbac, dar și cel mai folosit în crearea lenjeriilor de pat, fiind o opțiune economică și calita...

...tivă.

Spuneam că bumbacul ranforce este cel mai folosit în rândul lenjeriilor de pat, iar acest lucru se datorează densității și grosimii pe cere le are țesătura. Acestea oferă un confort termic sporit și o calitate de neegalat a somnului.

Bumbacul ranforce este opțiunea principală și a părinților care-și doresc pentru copii lor un somn odihnitor. Datorită fibrelor fine din bumbac pe care vopseaua prinde foarte bine, lenjeriile de pat pentru copii din bumbac ranforce au și un model realizat în cel mai mic detaliu, lucru care îi încântă pe cei mici.

De asemenea, bumbacul ranforce este un bumbac tras, cu fir nepieptănat, ceea ce înseamnă că o lenjerie de pat din bumbac ranforce nu va aluneca pe piele în timpul somnului, având o țesătură mată și ușor aspră.

Bumbac finet



Bumbacul finet este tipul de bumbac cel mai folosit în confecționarea lenjeriilor de pat deoarece acesta are o construcție în care aerul este păstrat la o temperatură optimă, lăsând totuși și pielea să respire. Astfel, lenjeriile de pat din bumbac finet sunt cele mai recomandate pentru perioadele mai reci. Textura foarte fină a materialului contribuie la calitatea somnului, reușind să inducă o stare de relaxare profundă.

Un alt aspect important constă în calitatea țesăturilor. Acestea devin tot mai fine după fiecare spălare, fibrele nu se deteriorează și culorile rămân intacte.


Proprietățile bumbacului



Ne-am dat deja seama că bumbacul este un material prețios și întotdeauna una dintre cele mai bune și sigure alegeri, mai ales atunci când vorbim despre lenjeriile de pat. Hai să vedem și care sunt proprietățile bumbacului pentru a ne putea face o imagine completă.


Bumbacul are proprietăți benefice asupra pielii


Bumbacul este înzestrat cu proprietăți de răcire a pielii și ajută la absorbția apei. Aceste caracteristici fac ca bumbacul să fie cea mai bună opțiune pentru hainele tale, fie că vorbim de cele pentru iarnă sau vară. De asemenea, proprietățile se resimt și asupra somnului, tocmai din acest motiv lenjeriile de pat din bumbac sunt extrem de căutate.


Bumbacul este extrem de rezistent


În comparație cu mătasea care trebuie spălată în mod precaut, bumbacul este extrem de rezistent. Spălat în mod repetat, proprietățile lui rămân intacte și nu se degradează nici țesătura, dar nici culorile.

Bumbacul este moale și extrem de confortabil



Deși este extrem de rezistent, acesta are și beneficiul de a fi foarte confortabil, comod și moale. Și acesta este unul dintre motivele pentru care lenjeriile de pat din bumbac sunt atât de îndrăgite, oferind o relaxare profundă.

Bumbacul este un material natural 100%

Fiind un material natural, acesta este și hipoalergenic, ceea ce contează mult, mai ales pentru persoanele cu piele sensibilă.


Bumbacul poate fi sterilizat



Fiind un material ușor de sterilizat, acesta  reprezintă alegere ideală pentru confecționarea hainelor și lenjeriilor de pat pentru bebeluși și copii.

Avantajele lenjeriilor de pat din bumbac



Lenjeriile  de pat din bumbac sunt faimoase în întreaga lume, iar acest lucru se datorează beneficiilor pe care acest material le are. Printre cele mai importante se numără și:

  • Lenjeriile de pat din bumbac lasă pielea să respire.
  • Lenjeriile de pat din bumbac sunt consacrate pentru rezistența îndelungată pe care o au.
  • Reglează temperatura corpului.
  • Sunt hipoalergenice și protejează pielea sensibilă.
  • Sunt plăcute la atingere oferind o stare de relaxare totală.
  • Lenjeriile de pat din bumbac nu au nevoie de o îngrijire specială.


Cum se spală lenjeriile de pat din bumbac



Bumbacul este un material foarte delicat, dar și rezistent. Pentru a-i păstra aceste caracteristici, trebuie să-I acorzi puțină atenție atunci când îl speli. În primul rând trebuie să ții cont de gradele la care îl cureți, dar și la modul în care faci asta.

Reține că odată cu trecerea timpului acesta își pierde din strălucire. Dacă îți dorești să te bucuri cât mai mult timp de lenjeria de pat spal-o pe partea interioară, prelungind astfel efectul de strălucire. Recomandarea este ca atunci când speli produse din bumbac să o faci la o temperatură de 30 de grade. Acest lucru va împiedica micșorarea dimensiunilor articolelor.

Uscarea lenjeriilor de pat este foarte importantă. Aceasta trebuie să se facă într-un mod cât mai natural, la aer. Mașina de uscat poate interveni asupra dimensiunilor, mai ales dacă temperatura de uscare este una ridicată. De asemenea, spălarea manuală a produselor din bumbac împreună cu un detergent special este ideală pentru a păstra cât mai mult timp și cât mai bine lenjeriile de pat.


Sper că te-ai convins deja că bumbacul își merită celebritatea. Cu atât de multe beneficii și proprietăți este aproape imposibil să-I reziști. Bucură-te de confort și de un somn odihnitor, alegând întotdeauna calitatea. În acest caz calitatea este reprezentată de lenjerii de pat din bumbac.