La ce temperatura se spala bumbacul: Întreținere și spălare
Bumbacul este un material natural, iar gama de lenjerii de pat fabricate din acest material sunt hipoalergenice, respirabile, confortabile, calitative și plăcute la atingere.
Însă, ca orice lucru bun, au și ele defectul lor și anume că se murdăresc repede și se spală destul de greu. Dacă sunt spălate incorect, acestea se pot micșora sau îngălbeni, însă pentru a le păstra calitatea ridicată trebuie să ții cont de câteva lucruri esențiale.
La CncHome.ro găsești atât lenjerii din bumbac 100% și lenjerii de pat pentru copii, cât și informații esențiale despre întreținerea lor.
Alegerea detergentului potrivit pentru țesăturile din bumbac
Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când vrei să cureți țesăturile din bumbac este să alegi detergentul potrivit. Pe piață există o mulțime de tipuri de detergent, precum pulberi, gel și detergenți lichide. Indiferent de tipul lor, toți detergenții conțin compuși care dizolvă contaminarea cu grăsimi și proteine de pe țesătură. De regulă, aceștia își dovedesc eficiența chiar și în apă rece.
Pentru bumbac cei mai buni detergenți sunt cei care conțin înălbitori, însă ține cont că aceștia sunt folosiți doar pentru lenjeriile albe, pentru cele colorate trebuie să alegi detergenți speciali.
Totodată, important este și tipul detergentului. În funcție de alegerea ta stabilești dozajul și eficacitatea:
- Detergentul sub formă de pulbere este clasificat în detergent manual și automat (pentru mașinile de spălat). Acest tip de detergent este și cel mai folosit pentru țesăturile din bumbac.
- Detergentul sub formă de gel – este mai economic și mai sigur. Acesta poate fi folosit la temperaturi de 30 de grade Celsius;
- Detergentul sub formă de capsule sunt adesea folosite în mașina de spălat. Acestea sunt economice și de dizolvă bine chiar și în apă rece. Capsulele sunt bune pentru a îndepărta petele și pentru a păstra culorile.
Unele gospodine folosesc remedii populare pentru spălarea bumbacului la modă veche. Pentru bumbac cel mai potrivit:
- sodă;
- sare;
- săpun de rufe.
Pregătirea procesului de spălare
O altă etapă importantă din procesul de spălare a articolelor din bumbac constă în pregătirea lor. Acest lucru contribuie la prevenirea deformării și decolorării acestora.
Înaintea de a introduce în mașina de spălat articolele din bumbac, trebuie să fii atent la următoarele lucruri:
- Sortează articolele în funcție de culoare (separă lenjeria de albă de cea colorată);
- Sortează în funcție de gradul de murdărire (obiectele foarte murdare sau pătate puternic trebuie spălate separat);
- Întoarce hainele, fetele de pernă și cearceafurile de pilota pe dinăuntru, fixează fermoarele și botanele și golește buzunarele sau alte obiecte...... care ar putea intra în interior;
- Studiază eticheta cu atenție pentru că pe ea este indicată temperatura la care trebuie spălată și călcată lenjeria.
Temperatura ideală pentru spălarea obiectelor din bumbac
Temperatura de spălare depinde de tipul și culoarea rufelor. De regulă, rufele albe create din țesături dense pot rezista la temperaturi de până la 95 de grade Celsius. Specialiștii nu recomandă utilizarea unor astfel de moduri, deoarece bumbacul se poate deforma, iar fibrele se subțiază treptat. Temperaturile ridicate sunt utilizate atunci când petele trebuie îndepărtate.
- Spălarea normală a articolelor albe are loc la 40-60 de grade celsius;
- Pentru hainele colorate din bumbac, este recomandat să folosești apă mai rece, în jur de 30°C până la 40°C, pentru a preveni decolorarea.
Călcarea articolelor din bumbac
Hainele din bumbac se calcă cel mai bine atunci când materialul este ușor umed, la o temperatură cât mai înaltă. În cazul în care cutele refuză să dispară, poți folosi și funcția cu aburi a aparatului. Dacă materialul este încă șifonat, va trebui să insiști cu aparatul de călcat.
Calcă articolele din bumbac pe dos pentru a proteja culorile și pentru a evita apariția luciului.
Depozitarea lucrurilor din bumbac
Atunci când depozitezi hainele sau lenjeriile de pat din bumbac, asigură-te că acestea sunt complet uscate înainte de a le strânge. Astfel previi formarea mucegaiului și apariția mirosurilor neplăcute. Depozitează lucrurile în locuri uscate și întunecate pentru a preveni decolorarea.
Recomandări utile despre curățarea și întreținerea lucrurilor din bumbac
- Tratează petele imediat înainte de spălare. Folosește o soluție specială pentru pete sau apă și săpun pentru a îndepărta petele proaspete;
- Nu amestecă hainele din bumbac cu articole care au accesorii aspre (fermoare, nasturi) sau cu articole care ar putea lasă scame;
- Nu supraaglomera mașina de spălat, deoarece acest lucru poate duce la spălare ineficientă și uzură prematură a fibrelor;
- Verifică hainele după spălare pentru a te asigura că petele au fost îndepărtate înainte de a le pune în uscător;
- Dacă observi cusături slăbite, repară-le imediat pentru a preveni deteriorarea suplimentară;
- Evită depozitarea hainelor din bumbac în locuri expuse direct la lumina soarelui pentru a preveni decolorarea;
- Aerisite hainele din bumbac la aer liber pentru a elimina mirosurile neplăcute.
Respectarea acestor sfaturi te va ajută să menții hainele din bumbac în stare bună, să prelungești durata lor de viață și să păstrezi aspectul estetic al țesăturii.
Scrie un comentariu