Cand ai avut ultima data grija de sanatatea ta? Stiai ca nu este suficient sa ai o viata activa si o alimentatie echilibrata pentru a te mentine in cea mai buna forma? Foarte multe persoane neglijeaza cea mai importanta componenta a unei vieti sanatoase: somnul odihnitor. Nu este suficient doar sa dormi, ci trebuie sa te odihnesti in adevaratul sens al cuvantului. In timpul somnului, este important sa treci prin mai multe etape pentru a ajunge la somnul profund, cel care are menirea de a da un restart organismului. Insa, din diferite motive, unele persoane au un somn necalitativ, cu multe treziri pe noapte. Astfel, chiar daca vor dormi peste 8 ore (cat este recomandat) se vor trezi poate chiar mai obosite decat erau. Daca si tu incerci in fiecare noapte sa ai un somn odihnitor, insa nu reusesti, iti vom prezenta in continuare sapte sfaturi care speram sa te ajute.

  1.  Creeaza-ti o rutina de somn:  nu neglija importanta somnului. Ar fi bine sa incerci sa te trezesti aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi, chiar si in weekend. Astfel, iti vei obisnui organismul cu un anumit program si dupa o perioada vei observa ca te trezesti fara alarma. Pe cat posibil, incearca sa te si culci la aceeasi ora, pentru a stabili un tipar de somn. Chiar daca in primele zile sau chiar saptamani va fi mai greu, cu timpul vei observa schimbari benefice si iti vei da seama care sunt cele mai bune ore de somn pentru tine. Nu iti face griji daca te-ai culcat mai tarziu intr-o seara: poti recupera dormind putin la pranz in weekend.
       
  2. Incearca diferite metode de relaxare: una dintre cauzele unui somn neodihnitor sau chiar a insomniilor este stresul. De cate ori nu ti s-a intamplat sa incerci sa dormi, iar gandul sa iti zboare la un eveniment de peste zi sau poate la ceea ce urmeaza sa se intample intr-un viitor apropiat? Inainte de culcare, trebuie sa ai mintea limpede si sa incerci sa te gandesti la orice. Pentru un somn odihnitor, iti recomandam sa asculti muzica special realizata in acest sens, cateva miscari de yoga, masaj, stretching, aromaterapie (in special cu parfum de lavanda), o baie fierbinte, cateva pagini citite si multe altele. Important este sa gasesti o activitate ce te relaxeaza indiferent de situatie.
       
  3. Atmosfera din dormitor este esentiala: desi ni se spune des ca somnul se instaleaza mai repede de la caldura, adevarul este ca pentru un somn odihnitor, temperatura din camera nu trebuie sa depaseasca 20 de grade nici macar pe timp de iarna. In cazul in care iti este frig, te poti ajuta de o lenjerie de pat mai groasa si de o pilota. Vei observa ca o temperatura mai scazuta in dormitor te va ajuta sa respiri mai bine si datorita faptului ca nu te vei mai incalzi in timpul somnului, nici nu te vei mai misca si astfel vei reusi sa te odihnesti. In plus, dormitorul ar fi bine sa fie intunecat si sa nu existe zgomote puternice in momentul in care incerci sa adormi.
       
  4. Controleaza-ti dieta din a doua jumatate a zilei: pe cat posibil, incearca sa nu consumi cafea dupa-masa, iar pentru cina opteaza pentru preparate usoare, cum ar fi o salata sau o supa. Acestea nu vor suprasolicita sistemul digestiv pe timpul noptii si nici nu iti vor oferi energie asa cum o fac carbohidratii (paste, orez, alimente dulci).
       
  5. Alege o tinuta confortabila pentru somn: unele persoane se simt bine in pijamale cu maneca si pantalon lun...

    ...g, din materiale mai groase, pe cand altele prefera materiale subtiri si pijamale cat mai scurte. Este in regula sa cauti cea mai buna varianta pentru tine. Cand vine vorba despre un somn odihnitor, fiecare persoana simte care este cea mai buna tinuta si cele mai bune materiale. Pe cat posibil, alege pijamale din materiale naturale, cum ar fi bumbacul.
       
  6. Fa miscare in fiecare zi: astfel, vei pune sangele in miscare si vei stimula eliberarea de endorfine (care dau o stare de bine organismului). Indiferent daca alegi o plimbare mai lunga, o ora de aerobic sau ridicat greutati, important este sa ai activitate fizica. Vei evita astfel si crampele musculare din timpul somnului, care pot avea ca si cauza lipsa de stimulare a musculaturii.
       
  7. Alege cele mai bune lenjerii de pat si bucura-te de un somn odihnitor. Multe persoane nu acorda importanta alegerii lenjeriilor de pat, nestiind cat sunt de importante. Ti s-a intamplat si tie sa iti fie prea cald in timpul noptii, sa transpiri exagerat sau sa te enervezi din cauza faptului ca te trezesti cu dungi inestetice din cauza lenjeriei? Poti evita toate aceste neplaceri alegand lenjerii de calitate, din materiale foarte bune.

Sfaturi pentru un somn odihnitor

Importanta materialelor lenjeriilor de pat

In ceea ce priveste materialele pentru lenjeriile de pat, iti recomandam sa le alegi doar pe cele naturale, in special lenjerii de pat din bumbac. Acestea permit aerului sa circule, nu favorizeaza transpiratia pe timpul noptii si sunt delicate cu pielea.

Poti opta pentru lenjerii clasice din bumbac, lenjerii din bumbac satinat, din bumbac egiptean si multe altele. Important este sa ai in fiecare noapte o lenjerie in care sa te simti confortabil si care sa te ajute sa adormi usor. Textura lenjeriei este si ea importanta: unele persoane se odihnesc doar daca au la dispozitie lenjerii din bumbac satinat, pe cand altele prefera lenjeriile clasice, nici prea aspre, nici prea moi la atingere sau chiar lenjeriile creponate.

Tine cont si de schimbarea lenjeriilor in functie de anotimp. Astfel, pentru iarna iti recomandam sa alegi lenjerii mai groase, care sa mentina caldura, iar pentru vara lenjerii lejere, pe care aproape sa nu le simti. Pentru a sti care lenjerie se potriveste in functie de anotimp, este suficient sa consulti caracteristicile ei, respectiv greutatea (g/mp) si numarul de fire din tesatura.

Poate ti se va parea ciudat, dar trebuie sa acorzi atentie si culorilor si imprimeului lenjeriei. Acestea trebuie sa iti placa in totalitate, astfel incat sa iti induca ideea unui somn odihnitor. Nu alege lenjerii in culori stridente daca de obicei iti provoaca o stare de agitatie. Poti opta pentru culori pastelate, ce se vor vedea frumos si la primele ore ale diminetii, in bataia timida a razelor soarelui.

In incheiere, speram ca aceste sfaturi sa te ajute sa te odihnesti in fiecare seara!