Acarienii sunt niște organisme mici, destul de greu de văzut cu ochiul liber. Acarienii de praf sunt prezenți în foarte multe locuri din casele noastre. Aceștia pot trăi în orice mediu, însă preferă dormitorul și bucătăria. Acarienii sunt microorganism care se hrănesc cu celulele moarte ale pielii, iar din acest motiv îi vei găsi cu precădere în pat, pe perna pe care dormi, fiind atrași de umiditatea provocată de respirație și transpirație.

Astăzi vom vorbi și noi despre ei, așadar citește acest articol pentru a afla ce sunt acarienii de praf și cum poți scapă de ei.


Ce sunt acarienii de praf?

Acarienii de praf sunt microorganisme aproape invizibile, prezenți în casele noastre, care au dimensiunea de aproximativ 0,2-0,3 mm. Aceștia au opt picioare, asemenea păianjenilor, și fac parte din familia arahnidelor. Acarienii se găsesc peste tot, iar un studiu arată că majoritatea saltelelor pe care dormim conțin aproximativ 2 milioane de acarieni. În afara faptului că provoacă reacții alergice la persoanele sensibile, acarienii sunt inofensivi. Acarienii de praf sunt prezenți în casele din întreaga lume, cu preponderență în zonele cu un mediu cald și umed. Deoarece celulele moarte ale pielii sunt sursa lor principală de hrană, acarienii preferă să trăiască în saltele, covoare și tapițerii, pe care oamenii le folosesc frecvent. Preferă temperaturi între 20 și 25°C și umiditate între 60 și 70%.

Saltelele reprezintă mediul perfect pentru acarieni, întrucât transpirația umană crește umiditatea acestora, iar celulele moarte ale pielii sunt o sursă de hrană. Noaptea, atunci când dormim, creăm mediul perfect pentru acarieni. Ca urmare a acestui proces, acarienii își lasă în urmă alergenii, precum cochiliile, iar înainte de răsărirea soarelui, revin în straturile cele mai adânci ale saltelei unde sunt complet protejați. Curățarea saltelei reprezintă o metodă prin care poți diminua numărul lor.

Acarienii de praf de casă trăiesc doar aproximativ 2 - 3 luni, dar se reproduc foarte repede. Femelele de acarieni depun între 20 și 80 de ouă în timpul vieții lor și fiecare acarian produce excremente de 20 de ori pe zi. Larvele acestora eclozează după 6 zile. În 3 - 4 săptămâni, acarienii tineri trec prin diferite stadii de dezvoltare, lăsându-și cochiliile în urmă. Larvele devin nimfe și apoi adulți.



Cum știi dacă casa ta are acarieni?

Dacă ești o persoană alergică sau simți mâncărimi ușoare pe corp este posibil că locul în care dormi să fie infectat de acarieni. Iată două metode simple prin care poți testa acest lucru:


Alergia la acarieni

Acarienii nu mușcă și nu înțeapă, și, de asemenea, ei nu sunt alergeni. Însă, reține că cochiliile și excrementele lor conțin o proteină care provoacă reacții alergice, mai ales persoanelor sensibile. Simptomele pot varia de la o rinită alergică, la conjunctivită, dermatita atipică sau chiar astm.

Alergiile la acarieni se manifestă prin simptome specifice răcelii, precum strănut, secreții nazale apoase, senzație de mâncărime a ochilor, nasului și gâtului, congestie nazală, tuse sau senzație de presiune la nivelul feței.



Combaterea acarienilor

S-au descoperit câteva soluții care te pot ajuta să rezolvi problemele provocate de acarieni, iar primele schimbări pe care trebuie să le faci încep cu tine și cu rutina ta zilnică. Printre cele mai practice soluții care te ajută să scapi de acarieni sunt și:

Aerisirea constantă a camerei – este recomandat să aerisim de două ori în fiecare zi, dimineața și seară, cel puțin 15 minute. Obiceiul acesta te va ajută să menții un aer curat și proaspăt în locuință.

Ștergerea prafului din casă – praful ascunde o mulțime de componente care atrag acarienii, deoarece în el se găsesc o mulțime de particule de materie organică. Îndepărtarea lui măcar o dată pe săptămâna este lipsită pentru combaterea acarienilor.

Spălarea draperiilor și pernelor – o dată pe săptămâna te ajută să scapi de praf și să distrugi mediul propice pentru acarieni.

Spălarea și schimbarea lenjeriei – cât mai des cu putință, recomandăm spălarea la o temperatură ridicată. Recomandat este, de asemenea, să schimbi lenjeria o dată la câteva zile pentru că in saltea sunt cei mai mulți acarieni. Vezi gama de lenjerii de pat din bumbac 100% și citește mai multe informații legate de la cât timp se schimbă lenjeria de pat.

Eliminarea umidității din aer ajută semnificativ la combaterea înmulțirii acarienilor, prezența și dezvoltarea acestora fiind influențată în principal de nivelul crescut al umidității din aer.

Sperăm că informațiile din acest articol să te ajute să ai o casă lipsită de musafiri nepoftiți, iar lenjeriile noastre să-ți redea somnul odihnitor de care ai nevoie.