Curatarea Saltelei: Cele mai Eficiente Metode
Curățarea saltelei este una dintre cele mai importante sarcini care contribuie la obținerea unui somn sănătos și odihnitor. Din păcate, de foarte multe ori acest lucru este trecut cu vedere și se realizează mult mai rar decât ar trebui. Praful, bacteriile, acarienii, celule moarte ale pielii, scamele, resturile alimentare, petele și mirosul neplăcut pot fi eliminate într-un mod simplu dacă cureți cu atenție salteaua.
Chiar dacă ai lenjerii de pat românești de cea mai bună calitate, din păcate simpla lor schimbare nu este suficientă pentru a avea un somn cu adevărat relaxant și confortabil. Cu siguranță achiziția saltelei a reprezentat o investiție pentru tine, întrucât te ferești de durerile de spate și de gât și îți dorești să ai un somn cât mai bun. Astfel, este esențial să știi cum să o păstrezi cât mai mult timp și cum să o menții curată.
Astăzi acesta va fi topicul nostru și vei afla din acest articol cum să cureți salteaua de pat, care sunt cele mai bune soluții din casa ta care te vor ajuta și cum să ai parte de un somn cu adevărat relaxant.
Curățarea saltelei de pat
Curățarea saltelei de pat nu este absolut deloc un proces greu și anevoios, în ciuda dimensiunii sale mari. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi:
Eliberează patul de lenjerie și accesorii
Cearceaf, fețe de pernă, husa pilotei, husa elastică de protecție a saltelei, pernele, cuvertura și orice alte obiecte trebuie luate de pe pat. Lenjeria de pat o poți pune la spălat, în timp ce celelalte elemente le poți muta într-o altă cameră pentru a nu te deranja.
Lenjeriile de pat din bumbac 100% pot fi spălate la mașina de spălat, la 60 de grade Celsius pentru a fi sigur că scapi de toate bacteriile și acarienii.
Mai mult decât atât, alge întotdeauna lenjerii de pat de calitate cum sunt cele din bumbac, întrucât acesta este un material hipoalergenic, care lasă pielea să respire. Mai mult decât atât, acesta este și foarte rezistent, deci nu trebuie să-ți faci griji în privința spălărilor repetate sau a fierului de călcat.
La cât timp se spală lenjeria de pat și alte informații importante despre aceasta regăsești în alte articole de pe blogul nostru.
Folosește aspiratorul
Aspirarea saltelei este un pas foarte important întrucât te va ajuta să elimini acarienii, praful, părul sau alte resturi din saltea. Pentru partea superioară a saltelei folosește duza lată a aspiratorului, iar pentru spațiile înguste, părțile laterale și colțuri optează pentru duza lungă.
Apelează la soluțiile speciale de curățat
Atunci când cureți salteaua este esențial să folosești cât mai puțină apă, întrucât aceasta nu este făcută să reziste la umiditate. Așadar, evită să torni orice tip de lichid direct pe saltea, mai ales pe cele din spumă de memorie.
Folosește un recipient în care să pui cu apă soluția de curățat materiale textile, conform indicațiilor de pe etichetă. Cu ajutorul unui buretele sau a unei cârpe curate, înmoaie în soluție, stoarce bine și curăță zona pătată a saltelei.
Un alt aspect important constă în faptul că nu trebuie să folosești înălbitor pentru curățarea saltelei și nu încerca să o usuci cu un uscător de păr sau să o poziționezi lângă un radiator, pentru că o vei deteriora. De asemenea, este recomandat să cureți imediat petele pentru a nu avea timp să se imprime în saltea.
Presară bicarbonat de sodiu pe suprafața saltelei
Dacă nu ai posibilitatea de a scoate salteaua în curte la aer curat, o poți dezodoriza foarte ușor cu bicarbonat de sodiu. Astfel, după ce ai îndepărtat petele treci la pasul următor. Presară un strat de bicarbonat pe toată suprafața saltelei și las-o așa preț de câteva ore sau chiar peste noapte. Pentru a fi sigură că presari bicarbonatul uniform, folosește o sită. Acesta are rolul de a absorbi orice umiditate sau miros al saltelei, iar la final tot ce trebuie s...
Dacă vrei să-i oferi saltelei tale un miros plăcut și parfumat, peste bicarbonatul de sodiu adaugă câteva picături de ulei esențial, înainte de a-l presăra pe saltea.
Un alt lucru important pe care trebuie să-l faci pentru a ucide mucegaiul sau bacteriile este să deschizi larg fereastra atunci când bicarbonatul de sodiu acționează pe saltea. Lumina și razele soarelui vor facilita acest lucru.
În ultimul rând, îți mai spunem că salteaua trebuie curățată pe ambele părți, astfel încât toți pașii de mai sus trebuie repetați pe ambele fețe.
Produse din casă care te vor ajuta să cureți salteaua
Așa cum ți-am spus și mai sus, curățarea saltelei nu este absolut deloc un proces dificil sau scump, întrucât te poți ajuta de produsele pe care le ai în casă. Iată care sunt cele mai utile:
- Bicarbonatul de sodiu – este recomandat pentru a scoate mirosurile din saltea. Mai mult decât atât, acesta omoară microorganismele și absoarbe mizeria.
- Apa oxigenată – este ideală pentru scoaterea petelor persistente și vechi din saltea. Soluția ”miraculoasă” o poți obține dacă amesteci apă oxigenată cu trei linguri de bicarbonat de sodiu, iar la final adaugi un strop de detergent de vase. Aplică soluția pe pată cu ajutorul unui recipient cu pulverizator.
- Oțet alb - este eficient pentru îndepărtarea mirosului neplăcut din saltea, dar și pentru a scăpa de bacterii și acarieni. Acesta trebuie diluat în apă caldă și pulverizat fin pe saltea.
- Sare – are puterea de a absorbi umezeala, iar din acest motiv este utilizată pentru a elimina petele proaspete de urină. Pentru a nu avea prea multe bătăi de cap este recomandat să îndepărtezi aceste pete cât sunt proaspete.
- Zeama de lămâie – este bună pentru îndepărtarea petelor mai vechi. Astfel, folosește un amestec realizat din zeamă de lămâie, apă și bicarbonat de sodiu pe care aplica-l prin pulverizare.
- Amoniac - este recomandat tot pentru îndepărtarea petelor dificile de pe saltea. Soluția se compune din amoniac amestecat cu apă.
Bucură-te de salteaua ta cât mai mult timp
Salteaua reprezintă o investiție pentru că atunci când o achiziționezi îi urmărești beneficiile pe care ți le aduce, iar prețurile nu sunt deloc mici. Pentru a te bucura de ea cât mai mult timp și pentru a o proteja iată ce trebuie să faci:
- Folosește o husă de protecție special creată pentru saltea – aceasta are rolul de a o proteja de bacterii, acarieni sau pete. Mai mult decât atât, husa pentru saltea este foarte ușor de curățat la mașina de spălat respectând indicațiile de pe etichetă.
- Răsucește salteaua o dată la trei luni – astfel te asiguri că o folosești în mod uniform. Dacă ne referim la salteaua unui pat matrimonial, ține cont că tu și partenerul tău aveți kilograme diferite și preferați poziții de somn distincte. Astfel, dacă răsucești salteaua o dată la trei luni, partea de la cap va ajunge la picioare și invers, eviți să se creeze o adâncitură în saltea.
- Aspiră salteaua în mod regulat – de fiecare dată când schimbi o lenjerie de pat albă sau orice altă culoare, asigură-te că aspiri și salteaua. În acest fel, acarienii și particulele de piele vor fi îndepărtați.
- Aerisește dormitorul și salteaua – deschide zilnic geamurile larg și lasă să pătrundă aerul și razele soarelui.
Efectele unui pat curat cu o saltea curățată, o lenjerie de pat proaspătă și accesorii confortabile se vor simți imediat. Încearcă să creezi un obicei din a curăța salteaua de pat, aplicând sfaturile de mai sus și vei observa cum mediul tău devine mai confortabil și relaxant.
De asemenea, te-ar mai putea interesa și câteva sfaturi pentru un somn odihnitor.
Pe curând,
Scrie un comentariu