Mai mult de un sfert din viața noastră ne-o petrecem dormind, iar patul devine un aspect extrem de important al unei vieți sănătoase și echilibrate. Pentru a avea un somn odihnitor avem nevoie de un pat confortabil, perne moi, saltea de calitate, lenjerii de pat din bumbac și o pilotă călduroasă, care ne ajută la relaxarea și odihna noastră.

Așa cum avem grijă zilnic să ne schimbăm hainele, să ne spălăm pe mâini, pe față și să avem tot timpul o imagine impecabilă, așa trebuie să avem grijă și pe patul nostru.

Atenția noastră trebuie să se concentreze asupra lenjeriei de pat, loc în care ne petrecem nopțile. Tocmai din acest motiv ți-am pregătit un articol în care am inclus cele mai importante sfaturi și recomandări ce țin de schimbarea lenjeriei de pat.

Un studiu realizat de National Sleep Foundation arată că aproximativ 91% dintre oameni schimbă lenjeria de pat o dată la două săptămâni. De asemenea, experții din domeniu recomandă ca lenjeria de pat să fie schimbată săptămânal, deoarece acumulează milioane de microbi care nu sunt vizibili cu ochiul liber, dar pot fi nocivi pentru sănătatea ta.

De ce trebuie să schimbi lenjeria de pat în mod frecvent?

O lenjerie de pat conține, odată cu trecerea timpului, microbi, acarieni și bacterii pe care nu le poți vedea cu ochiul liber. Acestea îți pot provoca iritații și eczeme pe piele, care nu sunt deloc plăcute.

Persoanele alergice sau cele care suferă de astm sunt și mai predispuse, astfel că prezența microbiilor, acarienilor și bacteriilor le pot agrava simptomele.

Așadar, schimba asternuturile o dată pe săptămână, în mod obligatoriu, dacă:

  • Suferi de astm, alergii sau ai o sensibilitate la praf.
  • Transpiri în mod excesiv.
  • Mănânci în pat.
  • Ai o infecție sau o rană deschisă, care intră în contact cu așternutul.
  • Nu faci duș înainte de culcare.
  • Nu te demachiezi înainte de culcare.
  • Dormi în pat cu un animal de companie.


Ce ascunde lenjeria de pat?


În lenjeria ta de pat se pot ascunde:


Cum poți spăla lenjeriile de pat pentru a le menține curate


O primă regulă importantă este să speli cearceafurile și tot ce înseamnă lenjeria de pat în apă fierbinte. Citește întotdeauna pe eticheta lenjeriilor și spală-le la cea mai ridicată temperatură recomandată. Cu cât apa este mai fierbinte, cu atât îndepărtezi mai multe bacterii și alergeni. Dacă ai o lenjerie de pat alba, spal-o individual pentru a o păstra intactă. De asemenea, citește și la cate grade se spala lenjeriile pat în articolul existent deja pe site-ul nostru.

În ceea ce privește uscarea lor, dacă nu ai la îndemână un uscător cu temperatura ridicată, încearcă să le agăți la uscat într-un loc în care bate direct lumina soarelui, pentru că soarele este un agent antimicrobian care distruge acarienii.

După uscarea lor, nu uita că este recomandat ca lenjeriile de pat să fie călcate.

Pentru a menține cearceafurile curate între spălări ai în  vedere următoarele metode:
  • Fă întotdeauna duș înainte de a merge la culcare.
  • Evită să stai în pat, direct pe cearceaf după ce ai fost la sala de fitness.
  • Demachiaza-te mereu înainte să adormi.
  • Înainte de culcare evită să folosești creme, lotiuni sau uleiuri.
  • Nu consuma mâncare sau băuturi în pat.
  • Îndepărtează animalele domestice din pat.
  • Înainte de a te așeza în pat elimină resturile și mizeria de pe picioare sau de pe șosete.

Toate recomandările de mai sus îți vor spori confortul și te vor ajuta să ai un somn sănătos și odihnitor. Dacă consideri că nu ai suficiente modele de lenjerii de pat, intră pe site-ul nostru, CnCHome.ro și alege din zecile de propuneri. Un ultim sfat constă în faptul că trebuie să ai lenjerii de calitate pentru a le putea folosi cât mai mult timp.