Culori dormitor: 5 propuneri pentru un somn liniștit

Sursă foto: Unsplash 


Cu toții visăm la o locuință de basm, însă pentru fiecare dintre noi aceasta arată diferit. Un decor de poveste este simplu de realizat chiar în casa ta, dacă știi să faci alegerile cromatice potrivite. Astfel, prin intermediul culorilor, poți transpune o parte din personalitatea ta în spațiul în care locuiești.


Ba chiar mai mult decât atât, conform studiilor, culorile ne influențează starea de spirit și, dacă sunt bine alese, ne pot induce relaxarea, ne pot stimula creativitatea sau activitatea cognitivă, inhibându-ne trăirile negative. 


Astăzi îți spunem care sunt cele mai potrivite culori dormitor, care te ajută să te destinzi și să te odihnești așa cum meriți! 

Culori pentru dormitor - top 5 propuneri pentru un somn odihnitor

În materie de culori pentru dormitor, nuanțele calde sunt cele mai potrivite. Desigur, poți utiliza și culori tare, însă cu moderație și doar pentru a evidenția anumite detalii. Dormitoarele monocromatice sunt și ele o opțiune demnă de luat în calcul dacă îți dorești să creezi un spațiu liniștitor, plăcut. În acest caz, ține cont de faptul că trebuie să folosești din plin texturile, pentru a evita monotonia spațiului. 

Care sunt, însă, punctual, cele mai potrivite culori pentru dormitor, si de ce nu lenjerii de pat?? Iată propunerile specialiștilor din echipa noastră!


  1. Albastrul - în topul celor mai potrivite culori pentru dormitor se află albastrul, este utilizat adesea în decorul dormitorului, datorită senzației de liniște și seninătate pe care o transmite. În plus, această culoare este și foarte ușor de asortat, făcând pereche bună cu majoritatea nuanțelor din spectrul solar. 

Sursă foto: Pexels


  1. Verdele - o altă alegere inspirată pentru dormitorul tău este verdele. Acesta este un simbol al prospețimii și al optimismului, despre care se spune chiar că are un rol important la menținerea sănătății. Verdele este disponibil într-o mulțime de nuanțe, ceea ce îl transformă într-o opțiune cromatică foarte versatilă. Pentru un somn odihnitor, evită să folosești în exces nuanțele stridente. 

Sursă foto: Pxhere


  1. Galbenul - nuanțele pale de galben stimulează confortul și senzația de optimism. În același timp, el promovează relaxarea mentală și fizică. Optează pentru galben pal, galben muștar sau galben pastel, evitând folosirea nuanței primare, care are un impact destul de mare asupra privirii. 

Sursă foto: Pexels


  1. Portocaliul - ca și în cazul galbenului, nuanțele stinse de portocaliu acționează precum un catalizator al confortului și al destinderii. Potrivit psihologiei culorilor, culoarea portocaliu are o influență importantă asupra musculaturii corpului, facilitând relaxarea și detensionarea țestului muscular. 

Sursă foto: Unsplash


  1. Argintiul - argintiul se numără și el printre cele mai potrivite culori pentru dormitor. Pe lângă faptul că este un element care creează senzația de spațiu luxos, acesta stimulează puterea de muncă. De asemenea, este ideal pentru a fi utilizat în dormitoarele care includ și spații de lucru sau de studiu. 

Sursă foto: Unsplash


Culori pentru dormitor - ce trebuie să eviți 

Roșul, griul, auriul, movul sau maroul sunt acele culori pentru dormitor pe care ar trebui să le eviți sau să le utilizezi moderat. În timp ce o parte dintre ele generează o atmosferă sumbră - respectiv maroul și movul - altele pot fi lipsite de personalitate (ex: griul, folosit frecvent în mediile industriale) sau pot perturba atmosfera liniștitoare specifică dormitorului(cum se întâmplă în cazul culorii roșii). 


Nu este nevoie să investești foarte mult în reamenajarea dormitorului pentru ca acesta să-ți ofere liniștea de care ai nevoie. Este suficient să optezi pentru accesorii de calitate, în culorile care favorizează un somn reconfortant. Alege lenjerii de pat romanesti în nuanțele preferate și bucură-te de odihna binemeritată!


Pentru un plus de inspirație, urmărește videoclipul următor: