Alegerea paletei cromatice pentru dormitor nu este deloc un lucru simplu. Aceasta trebuie să te reprezinte și, în același timp, să îți ofere un mediu relaxant și liniștitor. Ei bine, înainte să te apuci practic de alegerea culorilor și de implementarea lor ai nevoie să cunoști câteva informații, deoarece nuanțele au puterea de a-ți afecta capacitatea de a te odihni.
Astăzi despre asta vom vorbi, iar în acest articol vei regăsi toate informațiile de care ai nevoie.

Armonizarea corectă a culorilor

Armonizarea corectă a culorilor este extrem de importantă deoarece vei avea nevoie de un echilibru estetic al camerei. Din acest motiv, iată care sunt informațiile de bază pe care trebuie să le cunoști:

  • Culorile primare sunt galben, roșu și albastru.
  • Culorile secundare sunt acele culori care se obțin prin combinarea a două culori primare, spre exemplu portocaliu, verde și violet.
  • Culorile terțiare sunt obținute prin amestecarea unei culori primare cu una secundară apropiată.
  • Discul de culori este ”unealta” care te ajută să determini ușor culorile apropiate.

Armonia cromatică se împarte în mai multe tipuri, precum:

  • Armonia monocromatica – este armonia care se obține prin folosirea aceleiași familii de culori, prin combinarea mai multor nuanțe și intensități ale acesteia.
  • Armonia culorilor analoage – rezultă din folosirea a 3 sau mai multor culori consecutive de pe discul de culori.
  • Armonia culorilor complementare – este obținută prin alăturarea a două culori opuse de pe discul culorilor sau prin cea dintre o culoare de pe disc și cele două care o înconjoară pe partea opusă.
  • Armonia a 4 culori - constă în alegerea acestora astfel încât distanța dintre ele pe disc să fie egală.
  • Diada culorilor – reprezintă folosirea a două culori care au un singur ton între ele.
  • Triada culorilor – constă în folosirea a 3 culori echidistante de pe discul de culori.

Principalele aspecte ale dormitorului 

Paleta cromatică existentă în dormitor trebuie să întrunească două condiții obligatorii: să te reprezinte și să-ți ofere un grad ridicat de confort. Pentru a face alegerea potrivită, ia în considere câteva aspecte esențiale înainte  de a decide culorile.

Orientarea camerei are un rol  semnificativ. Ține cont că dacă se află situată spre nord este privată de lumina soarelui pe durata întregii zile, deci ai nevoie de un design vesel și luminos.

Atmosfera creată contează, de asemenea, la fel de mult. Dacă ai nevoie de o cameră de odihnă și relaxare, poți alege nuanțe calde, dar dacă vrei să mai faci și alte activități aici, atunci poți include și nuanțe mai intense, precum roșu sau portocaliu.

Așadar, spuneam că alegerea culorilor se face ținând cont de mai multe criterii. Despre ele vom povesti în continuare.


Alegerea culorilor calde în funcție de dimensiunile dormitorului

Dimensiunile camerei sunt extrem de importante, pentru că poți creea prin culori un efect de spațiu aerisit și mare sau unul intim și restrâns.


Alegerea culorilor pentru un dormitor mic

Într-un dormitor mic trebuie să ții cont de două aspecte:

  • Să-l mărești vizual
  • Să folosești culori calde care să creeze o atmosferă relaxantă.

Astfel, într-un dormitor mic trebuie să eviți decorațiunile care ocupă spațiu inutil și să apelezi la oglinzi și suprafețe reflectorizante care-l vor mării vizual. Tapetul cu dungi verticale va alungi și mai mult pereții. În ceea ce privește culorile calde, într-un dormitor mic sunt potrivite nuanțele de alb fildeș, crem, perlă sau gri deschis. Și nuanțele deschise sunt ideale, spre exemplu albastru azuriu și verdele salvie.

Alegerea culorilor dintr-un dormitor mare

Dormitoarele generoase sunt din ce în ce mai puține la număr, așadar au început să reprezinte un must have. Dormitoarele mari îți permit să folosești aproape orice culoare și nuanță, important fiind existența unui echilibru. Recomandat este să eviți culorilor intense și puternice, pentru că îți vor deranja somnul. Alege culori calde si relaxante, cum sunt albul, cremul, lavanda, lila sau galben pai. Albastrul deschis, verdele sau griul sunt culori benefice perfecte pentru dormitoarele în care pătrunde lumina naturală, iar nuanțele de galben, roz pal sau piersică oferă o atmosferă caldă și pozitivă.


Alegerea culorilor în dormitor în funcție de felul locatarilor

Designul dormitorului diferă și în funcție de vârsta oamenilor care stau în el. Astfel, culorile benefice care se potrivesc într-un dormitor matrimonial sunt diferite față de cele pentru un dormitor de copii. Iată particularitățile:

Dormitorul de cuplu sau matrimonial


Culorile din dormitorul matrimonial au la bază preferințele cuplului. Un astfel de dormitor poate include vopsirea unui perete roșu sau vișiniu pentru un plus de senzualitate. De asemenea, albastrul marin, albul sau bejul sunt culori relaxate, iar culori precum portocaliu, galben sau verde sunt pline de viață și au capacitatea de  înviora întreaga atmosferă. De asemenea, cuplurile vor adopta întotdeauna lenjerii de pa...

...t din bumbac 100% pentru că își doresc confort și relaxare din toate punctele de vedere.

Dormitorul pentru o singură persoană

Persoanele singure, fie ca vorbim despre femei sau despre bărbați, adoptă nonculorile, derivatele lor sau nuanțele reci. În aceste dormitoare predomină amestecul de nuanțe și culorile puternice, dar și elementele reprezentative hobby-urilor lor. Pentru aceste dormitoare, sunt recomandate lenjerii de pat uni care integrează și mai mult culoarea.

Dormitorul pentru adolescenți

Adolescenții își aleg singuri paleta de culori care îi fac să se simtă bine și le oferă confortul emoțional de care au atât de multă nevoie. De regulă, în astfel de dormitoare predomină culorile vii, precum galbenul, verdele, portocaliul sau albastrul care oferă energie și creează un mediu primitor. Adolescenții vor prefera o lenjerie de pat neagră care să fie ori punctul de efect ori să ofere eleganță dormitorului. 

Dormitorul pentru copii

Dormitoarele pentru copii sunt cele mai vesele și includ nuanțe de alb, bej, crem, gri deschis și multe accente colorate. Desenele sunt prezente pe pereți, iar decorul este inspirat din povești. De asemenea, o lenjerie de pat cu fluturi va întregi întreaga atmosferă.

Impactul culorilor asupra stilului și a stării de spirit

Culorile din dormitor se potrivesc unui anumit stil și îți afectează starea de spirit. Iată care sunt principalele alegeri, dar și secretele din spatele fiecărei culori.

Roșu în dormitor

Roșul este o culoare caldă care creează o atmosferă pozitivă, îmbunătățește starea de spirit și sporește energie. Această culoare este specifică dormitoarelor stilului romantic, iar dacă vrei să faci doar o redecorare, optează pentru o lenjerie de pat în această nuanță.

Un dormitor verde


Un dormitor verde este egal cu un spațiu din natură. Proaspăt, optimist, vital și sănătos, așa se descrie un astfel de loc din casa ta. Nuanțele lui, indiferent că ne referim la cele închise sau deschise, se integrează perfect într-un dormitor cu pereții albi, dar și într-unul decorat în întregime în diferite nuanțe ale acestei culori.

Dormitorul galben

O explozie de optimism și căldură este dormitorul în culoarea galben. Această nuanță stimulează confortul, sporește puterea de concentrare și face diminețile mult mai plăcute. Nuanțele de galben muștar, galben pastel și galben pai sunt extrem de potrivite atat pentru pereți, cât și pentru mobilier, lenjerie și accesorii.

Dormitorul albastru

Albastrul este una dintre cele mai odihnitoare culori. Aceasta oferă liniște și seninătate și creează un echilibru în combinație cu alte nuanțe. Combinațiile de albastru cu alb oferă o senzație nautică, de vacanță, pe când o combinatie de albastru închis cu maro oferă o senzație regală.

Portocaliu în dormitor

Portocaliul este o culoare des menționată în acest articol, fiind și extrem de folosită. Aceasta are puterea de a stimula confortul, relaxarea, creativitatea și starea de spirit pozitivă. Mai mult decât atât, o lenjerie de pat în această nuanță facilitează somnul și reduce oboseala cronică.

Dormitorul alb

Culoarea alb este folosită mai ales în cazul dormitoarelor mici, pentru că are efectul de mărire, în stil minimalist. Acesta se asortează perfect cu materialele naturale, dar și cu o varietate vastă a texturilor. Foarte important într-un dormitor alb este să reușești să menții ordinea, iar în acest fel îți vei stimula și relaxarea.

Gri în dormitor

Asemenea albului, și griul este folosit foarte des. Oamenii își doresc să creeze o atmosferă caldă și sofisticată, iar cu această culoare nu au cum să dea greș. Poți opta pentru o combinație de alb și gri sau pentru un gri cărbune și o variație a nuanțelor sale. De asemenea, pentru acest tip de dormitor este potrivită o lenjerie de pat din damasc satinat alb.

Dormitorul roz

Prezența aceste culori în dormitor oferă o stare calmă și o atmosferă visătoare și extrem de relaxantă. Pentru a creea o imagine cât mai plăcută poți folosi nuanțe de roz corai, roz piersica sau roz prăfuit, iar pentru un plus de nonconformism poți folosi câteva accesorii în nuanțe de roz neon. Pentru pat, alege lenjeria potrivită din gama de lenjerii românești disponibilă pe site.

Cu siguranță aceste informații te vor ajuta să obții o imagine de impact, cât mai bine armonizată în dormitor. Chiar dacă poate părea o alegere dificilă la început, gândește-te la tipul de atmosferă pe care vrei să-l creezi și îmbină culorile preferate cu mobilierul, perdelele și accesoriile. Nu uita că lenjeria de pat joacă un rol esențial atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional, așa că aruncă un ochi pe CncHome pentru a găsi modelul potrivit.

Pentru un plus de inspirație, urmărește videoclipul următor: