Cuprins:

  • Cum speli corect o lenjerie de pat?
  • Cât de des ar trebui spălată lenjeria de pat?
  • Cum păstrezi lenjeria de pat fresh mai mult timp?


Dormitorul tău este, fără îndoială, un adevărat sanctuar al relaxării. Ne petrecem nu mai puțin de o treime din viață în această încăpere, așa că igiena sa ar trebui să fie un aspect care să te preocupe constant. Chiar dacă pare a fi cea mai curată cameră din casă, lucrurile nu stau întocmai cum te-ai aștepta. Dacă în cazul băii poți observa cu ochiul liber depunerile de calcar sau murdăria așezate pe chiuvetă, în cadă sau pe vasul de toaletă ori pe pardoseală, în dormitor posibilii dăunători sunt întotdeauna nevăzuți.

Vorbim, desigur, despre acarieni și bacteriile care pot trăi în pace pe lenjeria de pat albă, în saltea sau chiar pe tăblia patului. Pentru a le ține la distanță și pentru a avea, cu adevărat, parte de un somn odihnitor, ți-am pregătit în acest material toate informațiile care ți-ar fi de folos pentru a înțelege cum îți poți igieniza corect locul în care dormi, cu accent pe îngrijirea lenjeriei de pat. Iată ce trebuie să știi. 

Cum speli corect o lenjerie de pat?


Chiar dacă majoritatea reclamelor la detergenți promite că aceștia vor spăla perfect orice țesătură la doar 30 de grade, în cazul lenjeriei de pat lucrurile stau un pic altfel. Ținând cont de faptul că vei petrece între șapte și opt ore în pat în fiecare noapte, la finalul unei săptămâni vei avea peste 60 de ore de contact cu acea lenjerie. Așadar, programul mașinii de spălat pentru care vei opta ar trebui să utilizeze apă la 60 de grade Celsius, pentru cel puțin două ore. Doar așa te poți asigura că transpirația, celulele moarte și praful din cearșaf și fețele de pernă vor fi eliminate. 

Ținând cont de această recomandare, ar fi indicat să speli lenjeria de pat separat de alte rufe, pentru a nu risca, din cauza temperaturii ridicate, ca restul hainelor să „intre la apă”. În plus, te vei putea bucura de o senzație de proaspăt mult mai intensă dacă vei opta pentru spălarea lenjeriei de pat individual, în loc să o combini cu alte articole. 


Cât de des ar trebui spălată lenjeria de pat?


Răspunsul la această întrebare este unul relativ, pentru că depinde cât de des dormi în acel pat. Dacă...

... ai un job care presupune deplasări dese, iar atunci când faci cumpărături te orientezi către acele lenjerii de pat pentru 1 persoană, adică dacă locuiești singur, o poți spăla după șapte utilizări, deci după șapte nopți dormite pe ea. Dacă dormi doar acasă, atunci la fiecare sfârșit de săptămână ar trebui să o înlocuiești cu una curată. În situația în care nu reușești să faci acest lucru în weekend, din lipsă de timp sau de energie, poți schimba măcar fețele de pernă, care adună, de obicei, cele mai multe bacterii, din cauza contactului permanent cu tenul și părul tău. 


Cum păstrezi lenjeria de pat fresh mai mult timp?


Dacă ai urmat sfatul de mai sus și ai strâns de pe sârmă lenjeria frumos parfumată, există un mic truc prin care o poți păstra astfel mai mult timp. Aerul curat și razele soarelui sunt cele care nu doar vor împrospăta lenjeria ta, dar vor elimina și posibilele bacterii care se pot forma din cauza transpirației de peste noapte. Așadar, fă-ți un obicei din a scutura bine pilotele și pernele înfățate, dar și cearșaful pe care te-ai odihnit toată noaptea. Dacă ai posibilitatea, lasă-le pe toate întinse la soare cel puțin o jumătate de oră, ca mai apoi să le întinzi din nou pe pat. 

Dacă folosești o lenjerie de pat din damasc sau din orice alt material, nu uita să pui sub cearșaf și o husă protectoare pentru saltea. Acest articol te va ajuta să scazi sau chiar să elimini numărul acarienilor care își pot găsi un culcuș bun în salteaua patului. 

În plus, obișnuiește-te să folosești un spray dedicat țesăturilor, care va păstra mirosul plăcut al lenjeriei tale de pat pentru mult timp.



Nu uita să aerisești zilnic camera în care dormi. Aerul proaspăt ar trebui să pătrundă nestingherit în încăpere pentru cel puțin o jumătate de oră în fiecare zi, indiferent de anotimp. În toată această perioadă, umezeala și mirosul închis ar trebui să dispară. Ideal ar fi să repeți procedura cu câteva minute înainte să te culci, pentru ca aerul curat să te ajute să ai parte de un somn adânc.