Poziții corecte în somn pentru bebeluși
Pentru proaspetele mămici, mai ales cele aflate la primul bebeluș, primele câteva luni după venirea pe lume lui bebe sunt destul de dificile. Dificultatea nu este redată neapărat de bebeluș, cât de grijile și temerile unei mame. Cât doarme, unde și mai ales, în ce poziție de somn, sunt doar câteva dintre subiectele de interes major și de discuție între proaspetele mămici. Iar ca de obicei, părerile sunt împărțite.
Fiecare copil este unic în felul său și se dezvoltă în mod diferit așa cum și fiecare părinte alege ce consideră că este mai bine pentru puiul lor. În timp ce unii părinți pregătesc camera bebelușului înainte ca acesta să se nască, alții își fac loc în propriul pat pentru venirea lui. De asemenea, în timp ce unii bebeluși dorm bine și neîntrerupt pe parcursul întregii nopți, alți se trezesc foarte des sau stau treji până la ivirea zorilor. Astfel, dacă în privința locului de dormit, alegerile părinților sunt subiective, în ceea ce privește poziția corectă de somn a unui nou-născut, părerea specialiștilor este unică, clară și justificată.
Așadar, pe lângă lenjerii de pat pentru copii de calitate premium, Cnchome.ro îți pune astăzi la dispoziție și informații utile despre un subiect care ține treze proaspetele mămici. Așa cum te-am obișnuit deja, seria cu informații utile continuă. Despre somnul bebelușilor în primul an sau regresia somnului la bebeluși am vorbit deja, așa că e timpul să trecem la un subiect ceva mai complex.
Cum dorm bebelușii în siguranță?
Ei bine, aceasta pare să fie întrebarea care stă pe buzele tuturor părinților. Pentru siguranța lor, toți bebelușii ar trebui să doarmă pe spate, mai ales în primul an de viață, așa cum susține Academia Americană de Pediatrie. Deși poate pare riscant, specialiștii susțin contrariul.
Toate studiile care s-au făcut pe marginea acestui subiect au la bază temerile mamelor. Iată cum pot fi alungate:
Teama de înec în somn
Riscul de înec în somn este îngrijorarea principală a mamelor, dar mai ales a proaspetelor mămici. Tuturor le este teamă că nou născutul ar putea să se înece cu salivă sau cu vomă în timp de doarme pe spate. Specialiștii susțin că nu există nicio dovadă sau vreo argumentare făcută în acest sens.
Mai mult decât atât, aceștia au descoperit că dormitul pe spate al bebelușilor este o poziție care îi ajută să elimine fluidele ajunse la nivelul gurii, lucru care nu se întâmplă dacă cel mic doarme în altă poziție, pe burtă sau pe o parte. Totodată, dormitul pe burtă sau în lateral sunt poziții de somn total nerecomandate pentru bebeluși în primul an de viață. Dormitul pe burtă este lesne de înțeles de ce este total interzis, însă dormitul într-o parte este o poziție din care cel mic se poate întoarce foarte ușor pe burtă. Așadar, până crește mai mare și se poate întoarce singur dintr-o poziție în alta, este important ca tu să-l așezi pe bebeluș de fiecare dată pe spate.
Aplatizarea capului bebelușilor
O altă îngrijorare mare a mamelor este reprezentată de aplatizarea capului bebelușului, fenomen care poate apărea odată cu dormitul pe spate un timp îndelungat. Ei bine, dacă se întâmplă acest lucru, de cele mai multe ori aplatizarea este temporară și poate fi prevenită prin încurajarea bebelușului de a sta pe burtică în timp ce este treaz. Foarte important de menționat este că bebelușul trebuie să fie în permanență supravegheat, mai ales atunci când stă pe burtică. Specialiștii recomandă ca cei mici să petreacă la început cât mai puțin timp în această poziție, urmând ca perioada să se mărească cu 15-20 de minute în fiecare zi până la vârsta de șapte săptămâni.
Somnul bebelușilor născuți prematur
Și pentru bebelușii născuți prematur, dormitul pe spate reprezintă poziția ideală. Însă, excepții fac bebelușii care au venit pe lume mult mai devreme și au probleme cu bolile respiratorii. Pentru aceștia este recomandat somnul pe burtică. Această poziție de somn trebuie să fie tot timpul supravegheată, iar odată ce devin stabili din punct de vedere medical, bebelușii pot dormi și ei pe spate.
Crearea unui mediu sigur și plăcut pentru un somn liniștit
Studiile făcute în domeniu au arătat că bebelușii care dorm pe spate prezintă un risc mai scăzut de sindrom de moarte subită. Chiar dacă nu poate fi prevenit 100%, pe lângă poziția de somn, și crearea unui mediu sigur și liniștit poate reduce riscul apariției lui.
Primele zile acasă cu bebelușul p...
Iată ce poți face ca bebelușul tău să doarmă în siguranță:
- Îl așezi să doarmă de fiecare dată pe spate;
- Te asiguri că nu există obiecte suspendate sau în apropierea lui, de genul cablurilor sau jucăriilor;
- Ai grijă ca suprafața pe care doarme să fie una plată și fermă. Salteaua este deosebit de importantă și trebuie să se potrivească perfect în pătuț. De asemenea, duritatea ei trebuie să fie medie, spre tare, fiind de evitat saltele moi care pot lua forma capului bebelușului. Totodată și lenjeriile de pat sunt esențiale, iar recomandările specialiștilor se opresc la lenjerii de pat din bumbac, ele fiind nonalergenice și calitative. Salteaua trebuie să fie acoperită cu un cearceaf de pat prevăzut cu elastic de jur-împrejur, care să nu alunece și să nu formeze cute. Reține că, în timp ce doarme, niciun alt obiect nu trebuie să fie așezat pe lângă bebeluș.
- Temperatura din cameră trebuie să fie constată și potrivită. Recomandat în acest caz este ca în cameră să nu fie mai puțin de 18 grade Celsius și nici mai mult de 20 de grade Celsius pe timpul nopții.
- Pune bebelușul cât mai departe de aerul condiționat sau de calorifere.
- Îmbracă-l cu haine confortabile pentru somn, precum un body, un scutec, pijamaua și sacul de dormit.
- Încă din primele zile este bine să stabilești o rutină de somn.
- Specialiștii au mai ajuns la concluzia că cel mai bun loc de dormit pentru bebeluș este în camera ta, în pătuțul lui.
Lucruri pe care trebuie să le eviți:
- Nu pune în pătuț lenjerie, cuverturi, perne, sau jucării de plus care ar putea provoca sufocarea accidentală.
- Nu lăsa copilul să doarmă pe canapea, pe margine de pat, pe o saltea moale sau pe o saltea cu apă.
- Nu acoperi capul copilului în timpul somnului.
- Nu pune capul bebelușului pe pernă în primele luni de viață.
- Nu îmbrăca copilul cu haine largi și nu îl acoperi cu o pătură.
- Nu îmbrăca bebelușul cu prea puține haine pentru că s-ar putea să-i fie frig și să nu se poată odihni. Pentru a se simți confortabil, bebelușul are nevoie de doar un strat de haine în plus față de ceea ce porți tu în același mediu.
- Nu dormi cu copilul în pat!
Regula ABCDE
Regula ABCDE este cea mai recomandată de specialiști și cea mai folosită de părinți. Iată din ce este compusă:
A (Alone) – Singur
Cel mai sigur loc pentru un bebeluș este în camera în care dormi și tu, dar nu în pat cu tine. Studiile au arătat că dormitul bebelușului în aceeași cameră cu părinții reduce la jumătate riscul sindromului morții subite la sugar.
B(Back) – Pe spate
Așează întotdeauna copilul pe spate. Această poziție ajută la respirație, menținând gura și nasul neobstrucționate. Totodată, această poziție ajută bebelușul să înghită orice scuipă sau tușește în timpul somnului.
C (Crib) – În pătuț
Pune mereu bebelușul să doarmă în patul lui, care trebuie să fie prevăzut cu o saltea fermă, o lenjerie de pat de calitate și fără alte obiecte în jur.
D (Don’t smoke) – Nu fuma
Evită să expui bebelușul la fumul de țigară.
E (Every time) – De fiecare dată
Nu te abate de la aceste reguli și asigură-te că îi vei comunica oricărei persoane care se va ocupa de îngrijirea lui aceste obiceiuri.
Alte locuri numai bune pentru somnul bebelușului
Este un lucru absolut normal și firesc ca bebelușul să nu-și facă toate somnurile în pătuțul lui. Vor fi situații în care veți fi pe drumuri și atunci scoica mașinii îi va ține loc de pătuț. De asemenea, în cazul plimbărilor mai lungi sau vacanțelor e bine să ai la îndemână un landou sau un pătuț pliabil. Dacă bebelușul e prea obosit poate adormi direct în salteaua de joacă. Ei bine, atunci când se întâmplă asta, asigură-te că acea suprafață respectă toate normele de siguranță pentru somnul bebelușilor. Și în cărucior va adormi de multe ori.
Somnul bebelușului este foarte important pentru dezvoltarea lui armonioasă. Asigură un mediu confortabil adaptat pentru nevoile lui și creează o rutină de somn. Ține cont de recomandările venite din partea specialiștilor și primele luni de viață ale bebelușului tău vor trece mult mai ușor.
Scrie un comentariu