Somnul bebelușului diferă foarte mult de la un copil la altul. Sunt unii bebeluși care dorm o noapte întreagă neîntrerupt și alții care se trezesc din ora în ora. Somnul suferă câteva schimbări semnificative în primul an de viață, iar din acest motiv proaspeții sau viitorii părinți trebuie să fie pregătiți pentru câteva nopți albe. Despre regresia somnului la bebeluși am vorbit deja pe blog și știm cam cât trebuie să doarmă copii în funcție de vârstă. Ei bine, astăzi vei află care sunt schimbările care se produc în primul an de viață la bebeluși și cum îi poți ajuta să se odihnească cât mai bine.

Somnul bebelușului în primul an de viață

Un bebeluș doarme un număr diferit de ore, în funcție de vârsta pe care o oare. De asemenea, odată cu dezvoltarea lui și somnul are parte de câteva schimbări semnificative. Iată cum doarme un bebeluș în primul an de viață și care sunt schimbările la care trebuie să te aștepți:

Somnul unui nou născut

Un nou născut doarme de regulă 17-18 ore, în intervale de 2-4 ore, fiind treaz doar pentru a primi hrană. În primele zile de viață, un nou născut are somnul mai agitat și se mișcă mai mult. Întrucât nu-și poate controla încă reflexele, cel mic poate avea tresăriri ale mâinilor și picioarelor.

Este important de știut și că nou născuții nu se pot liniști singuri pentru a adormi. Astfel, pentru a-l ajuta este recomandat să-l liniștești alăptându-l, să-i pui muzică relaxantă și să-I pui într-un pătuț cu lenjerii de pat din bumbac. Totodată, îl poți legăna până adoarme.

Somnului unui bebeluș de 1 luna

În prima lună de viață, bebelușul doarme în medie 14-18 ore pe zi. Întrucât totul pentru el este necunoscut, cel mic tinde să fie alert între sesiunile de somn, astfel că noaptea se odihnește destul de bine. Specialiștii recomandă ca încă din prima luna de viață să stabilești o rutină a somnului. Astfel, după băiță îi poți pune muzică relaxantă sau îi poți citi ceva până adoarme. Dacă urmezi același program zi de zi, cel mic va ști la ce să se aștepte și va adormi mult mai repede.

Somnului unui bebeluș de 2 luni

Odată cu împlinirea celor două luni am putea spune că atât tu, cât și bebelușul ați intrat deja într-o rutină zilnică. La această vârstă bebelușul doarme 14-17 ore pe zi, împărțite în 4-6 sesiune de somn. Ușor, ușor începe să se amelioreze confuzia dintre zi și noapte, iar cel mic reușește să stea treaz chiar și 70-90 de minute, după care adoarme între 30 de minute și 2 ore.

Somnul unui bebeluș de 3 luni

După împlinirea celor 3 luni schimbările devin tot mai vizibile. Bebelușul crește cât vezi cu ochii, iar somnul din timpul zilei se reduce semnificativ. Un bebeluș de 3 luni doarme între 14 și 17 ore de zi. Noaptea cel mic va dormi mai mult, chiar și 4-5 ore legate, iar somnul de zi este împărătit în 3-4 sesiuni.

Somnul unui bebeluș de 4 luni

La 4 luni un bebeluș nu mai doarme la fel de mult. Începe să petreacă din ce în ce mai mult timp ziua, explorând totul prin jur. Un bebeluș de 4 luni doarme între 12 și 17 ore pe zi, ziua somnul rămâne împărătit în 3-4 sesiuni, iar noaptea doarme mai mult.

Somnul unui bebeluș de 5 luni

La 5 luni bebelușul vrea din ce în ce mai mult să se joace. Crește din ce în ce mai mare, vede mai bine, iar gâtul, mâinile și picioarele devin tot mai puternice. De asemenea, tot în jurul acestei vârste pot apărea și primii dințișori, lucru care afectează mult somnul.

În această etapă este posibil să te confrunți cu câteva nopți nedormite, treziri matinale și sesiuni de somn în timpul zilei destul de dificile. În medie, un bebeluș la 5 luni ar trebui să doarmă între 12 și 15 ore pe zi, dintre care 10-11 ore noaptea.

Somnul unui bebeluș la 6 luni

La 6 luni bebelușii încep să interacționeze din ce în ce mai mult cu peroanele din jurul lor. Poate sta în șezut fără pro...

...bleme, iar dentiția se dezvoltă într-un ritm accelerat. Alimentația formată până acum din lapte sau formulă începe să fie completată de piureuri de legume și fructe, practic începe diversificarea.

Ei bine, la 6 luni un bebeluș doarme aproximativ 15 ore, 11 ore noaptea și restul de somn ziua, împărțit în 2-3 sesiuni. La această vârstă sunt unii bebeluși care dorm foarte bine noaptea și ziua își respectă programul de somn, alimentație și joaca, dar și bebeluși care au un somn neneregulat, dorm foarte bine ziua, iar noaptea stau treji.

Somnul unui bebeluș de 7 luni

La 7 luni bebelușul începe să devină un mic explorator. Poate merge de-a bușilea ceea ce însemna că va începe să descopere locuința. În această perioadă doarme aproximativ 14 ore, 10-11 ore noaptea, iar restul ziua, în 2-3 sesiuni. Vor exista zile în care se trezește foarte devreme și nopți în care va adormi foarte târziu. De reținut este faptul că în această perioadă este foarte importantă menținerea rutinei de somn.

Somnul unui bebeluș la 8 luni

Odată cu împlinirea celor 8 luni de viață, bebelușul va începe să doarmă din ce în ce mai puțin ziua. Devine tot mai curios și nu mai vrea să stea într-un singur loc. Stă din ce în ce mai mult timp treaz ziua și doarme mai mult noaptea. Marea majoritate a bebelușilor de 8 luni dorm aproximativ 14 ore, iar ziua au parte de 2 sesiuni scurte de somn.

Somnului unui bebeluș de 9 luni

La 9 luni bebelușii încep să doarmă tot mai bine noaptea, iar ziua somnul este din ce în ce mai predictibil. Chiar și așa, mulți părinți se confruntă cu situații în care cel mic nu se odihnește suficient și este tot mai mofturos. În medie, somnul unui bebeluș de 9 luni este de 14 ore pe zi,  dintre care 10-11 ore noaptea și restul în două sesiuni de somn ziua.

Somnul unui bebeluș de 10 luni

La 10 luni majoritatea bebelușilor dorm noaptea 10-12 ore, fără  a avea nevoie de hrană, iar ziua se pot odihni aproximativ 2 ore. Se mențin cele două sesiuni de somn din timpul zilei, una dimineață și una după-amiaza.

Deși majoritatea bebelușilor dorm în timpul nopții, sunt și unii bebeluși care au nevoie de o hrănire, în jurul orei 4. Aceștia dorm mai mult decât bebelușii care nu sunt hrăniți pe timpul nopții și reușesc să reziste chiar și 4 ore între somnul de după-amiază și cel de noapte.

Somnul unui bebeluș de 11 luni

La 11 luni bebelușul doarme 13 ore în total: 11-12 ore noaptea și 1-2 ore ziua.  În general se trezesc dimineața devreme fiindu-le foarte foame și au nevoie de 3-4 ore de activitate până la primul somn al zilei.

Somnul unui bebeluș de 1 an

La împlinirea celor 12 luni din ce în ce mai mulți copii dorm tot mai puțin ziua. În cazul în care vrei să renunți cu totul la somnul din timpul zilei este bine să știi că există riscul de extenuare și de afectare a somnului din timpul nopții. Specialiștii recomandă ca somnul zilnic să fie păstrat pană la 15-17 luni.

La 1 an bebelușii dorm aproximativ 13 ore, 11-12 ore noaptea și 1-2 ore ziua.

Trucuri utile pentru un somn odihnitor

Somnul bebelușului este foarte important întrucât îl ajută pe cel mic să se dezvolte normal, să fie sănătos și să crească mare și puternic. În primul an de viață este de datoria părinților să creeze condițiile optime pentru că cel mic să se poată odihni cât mai bine. Pentru că nu toți copiii adorm ușor, iată câteva sfaturi care te vor ajuta:

  • Stabilește o rutină a somnului încă din primele săptămâni de viață - după băiță, îi poți citi o poveste simplă, după care să se odihnească în voie;
  • Lasă-i timp suficient pentru somn, ziua și noaptea;
  • Evită activitățile stimulante și ecranele în dormitor;
  • Pune-i muzică relaxantă, pentru a-i induce o stare potrivită pentru somn;
  • Leagănă copilul, atunci când este neliniștit;
  • Cumpără lenjerii de pat de calitate. Bumbacul este cel mai recomandat material pentru bebeluși deoarece permite pielii să respire și este foarte confortabil.

Somnul este esențial atât pentru copii, cât și pentru adulți. Încearcă încă din primele luni să creezi o rutină de somn astfel încât să vă puteți odihni cu toții cât mai bine pentru a putea face față cu succes tuturor provocărilor.