Somnul este vital pentru sănătatea și starea noastră de bine, dar și pentru abilitatea de  a putea funcționa pe parcursul unei zile întregi. Lipsa de somn are un impact major asupra vieții noastre, atrăgând boli și deteriorarea stării de sănătate. Deși trăim într-o lume cu ritm rapid și accelerat, somnul trebuie să fie un lucru obișnuit căruia trebuie să-i acordăm atenția cuvenită.

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți oameni se confruntă cu probleme serioase ale somnului, astfel că oamenii de știință au început să facă tot felul de studii și cercetări. Astfel, s-a descoperit că somnul are, printre altele, și rolul de a reface stocul celulelor cerebrale. Așadar, în timp ce noi dormim creierul stă în continuare treaz și produce un material numit mielină, deosebit de important, care are rolul de a proteja circuitele cerebrale. Tot oamenii de știință au fost cei care au constat că ritmul în care se formează celulele care produc mielina se dublează. Cea  mai mare creștere s-a înregistrat în faza de somn profund.

Pentru creier, somnul este o etapă caracterizată de o stare a conștiinței, inhibarea activității senzoriale și lipsa de activitate a aproape tuturor mușchilor voluntari. De asemenea, somnul limitează și interacțiunea persoanei cu mediul și lasă mintea și corpul să se refacă și să se relaxeze.

Somnul este deosebit de important pentru organism, iar din acest motiv este crucial să-i acordăm atenția cuvenită. Lipsa somnului atrage după sine deteriorarea stării de sănătate fizice, dar și mentale. Cum evităm aceste situații neplăcute și cum ne putem îmbunătăți calitatea somnului, vei afla din acest articol.

Fazele somnului

Somnul este împărțit în cicluri care includ două tipuri principale de somn: somnul cu mișcare rapidă a ochilor (REM) și somnul non-REM. Somnul non-REM este divizat în trei etape diferite, iar ciclurile de somn se repetă de mai multe ori pe parcursul întregii nopți.

  • Etapa 1 a somnului non-REM – este faza care începe imediat ce adormim și durează între 5 și 10 minute. În timpul acestei faze încă suntem destul de treji și se întâmplă câteva schimbări minore în activitatea creierului.
  • Etapa 2 a somnului non-REM – este caracterizată de activitatea electrică a creierului care încetinește și se extinde în lungime de timp. Aceasta este cea mai lungă etapă din ciclul de somn și reprezintă aproximativ 50% din timpul total de somn. În timpul celei de-a doua etape de somn respirația și bătăile inimii încetinesc, iar temperatura corpului scade.
  • Etapa 3 a somnului non-REM - în această etapă activitatea electrică a creierului devine foarte lentă și profundă. Această etapă este cea de somn profund. Durează aproximativ 20-40 de minute și este importantă pentru recuperarea fizică și mentală. În etapa de somn profund hormonii de creștere sunt eliberați, iar acest lucru ajută la regenerarea celulelor și la repararea țesuturilor.
  • Faza REM – este faza care începe la 90 de minute după ce adormim și este caracterizată de mișcări rapide ale ochilor. În acest timp, creierul nostru devine foarte activ, respirația și bătăile inimii devin neregulate și corpul nostru poate deveni parțial paralizat, ceea ce împiedică mișcarea fizică în timpul viselor. Somnul REM este important pentru consolidarea memoriei și pentru reglarea emoțiilor.
  • Faza non-REM – este împărțită în etapele 1,2 și 3. Primele două sunt caracterizate de somnul ușor și de ritmul cardiac și respirator care scad. Faza de somn non-REM durează aproximativ 45-50% din ciclurile noastre de somn. Faza 3 este definită de somnul profund. În timpul lui ritmul respirator scade, precum și tensiunea arterială. Somnul profund durează aproximativ 15% din timpul total de somn și este etapa care determină într-o mare măsură calitatea somnului.

Necesarul orelor de somn în funcție de vârstă

Pentru sănătate, somnul este unul dintre cei mai importanți factori. Însă, pentru a te asigura că îi aduci organismului beneficiile somnului trebuie să te asiguri că îndeplinești două condiții importante: timpul în care dormi și calitatea somnului pe care îl ai în fiecare noapte. Dacă somnul tău are o calitate adecvată, timpul necesar pentru a te odihni diferă de la o persoană la alta. În funcție de vârsta fiecărui om este asociat un timp de somn specific, pe care specialiștii recomandă să-l respecți:

Somnul profund

Somnul profund este perioada de timp în care suntem deconectați aproape în totalitate de realitate. În această etapă de somn visele nu apar. Somnul profund apare după primele două faze ale somnului ușor și este caracterizat de bătăile rare ale inimii, de respirația încetinită și de mușchii care se relaxează până la nivelul în care abia se mai pot mișca.

Somnul profund este deosebit de important pentru organism, întrucât ajută la repararea acestuia și la reîncărcarea lui pentru o nouă zi. Organele interne se detoxifică, rinichii curăță sângele, corpul înlocuiește celulele uzate cu altele noi, iar rănile se vindecă. Dacă te vei trezi în timpului somnului profund, senzația va fi de profundă dezorientare și vei avea nevoie de câteva clipe pentru a-ți putea reveni. Conform studiilor efectuate, adulții au nevoie de aproximativ 1,5-1,8 ore de somn profund pe noapte, ceea ce înseamnă aproximativ 20% din timpul alocat pentru somn.

Beneficiile somnului profund

În timpul somnului profund, metabolismul glucozei din creier crește, ajutând astfel memoria pe termen scurt și pe termen lung.

Tot în timpul somnului profund, glanda pituitara secretă hormoni importanți, precum hormonul de creștere uman, care duce la creșterea și dezvoltarea corpului. Pe lângă acestea, somnul profund mai aduce organismului uman și beneficii:

  • refacerea energiei
  • regenerarea celulelor
  • creșterea aportului de sânge în mușchi
  • promovarea creșterii și reparării țesuturilor și oaselor
  • întărirea sistemului imunitar.

Cum îmbunătățești calitatea somnului profund?

Iată câteva sfaturi și recomandări care te vor ajută să crești orele de somn profund și să îmbunătățești calitatea acestuia:

Renunță la lumina albastră cu cel puțin 1 ora înainte de a te culca – un film înainte de culcare poate fi foarte relaxant sau câteva momente petrecute pe rețelele de socializare cu telefonul în mâna. Însă, dacă îți dorești să aduni cât mai multe ore de somn profund este important să pregătești organismul din timp. Specialiștii recomandă să închizi lumina, televizorul sau laptopul și să lași telefonul deoparte cu cel puțin o ora înainte de a adormi.

Creează un mediu ambiant perfect pentru somn – patul, salteaua și pernele sunt deosebit de importante pentru a avea un somn calitativ. Cumpără lenjerii de pat de calitate, precum lenjerii de pat din bumbac, potrivite cu tonul cromatic din camera ta, care să te ajute să te relaxezi și să dormi bine.

Respectă programul de somn – rutina te ajută de fiecare dată, mai ales când vine vorba de somn. Odată cu trecerea timpului, corpul tău va învăța când a venit timpul să se odihnească, iar tu vei ține cont de această nevoie. Așadar, încearcă să te culci și să te trezești la aceeași ora, inclusiv în weekenduri.

Nu lua mese bogate seara – între momentul în care iei ultima masă și cel în care te duci să dormi este recomandat să treacă măcar 3 ore. Încearcă să ții cont de asta, dar și de faptul că nu trebuie să mănânci prea mult sau prea greu seara. Dacă organismul va fi ocupat cu digestia pe timpul nopții, nu vei mai putea dormi profund!

Noi, cu toții, avem nevoie de somn. Acesta reprezintă fundația sănătății corpului și a minții. Din păcate, factorii externi, precum stresul acumulat de-a lungul timpului, ecranele device-urilor, orașul poluat și frenetic, și responsabilitățile zilnice ne aduc într-un punct în care nu mai avem timp pentru noi și nevoile noastre fizice și emoționale. Însă, mai presus de orice este sănătatea noastră, așadar ajută-ți mintea și corpul să se odihnească!

Somn ușor!