Semnificația culorilor. 6 nuanțe savuroase și simbolistica lor în decorul casei
Semnificația culorilor. 6 nuanțe savuroase și simbolistica lor în decorul casei
Sursa foto: Unsplash
Culorile și semnificația lor ne influențează modul în care ne simțim și chiar modul în care acționăm. Anumite nuanțe au puterea magică de a ne stimula creativitatea, în timp ce altele ne îndeamnă la relaxare. Există nuanțe care ne transmit o energie imensă, iar pe de altă parte sunt culorile care ne readuc echilibrul. Așadar, având în vedere semnificația psihologică a culorilor, e foarte important să știm cum anume le putem utiliza în designul casei noastre. Fie că este vorba despre amenajarea dormitorului sau despre designul oricărui alt spațiu, semnificația culorilor este un aspect care ne poate îmbunătăți considerabil stilul de viață.
Pentru că ne dorim să îți oferim o experiență de relaxare completă, îți punem la dispoziție nu doar colecții originale de lenjerii și accesorii de pat, dar și ghiduri interesante de unde poți afla sfaturi și idei de amenajare. Astăzi, îți propunem să descoperi simbolistica a 6 nuanțe savuroase pe care le poți utiliza în decorul casei tale!
Semnificația psihologică a culorilor
Semnificația psihologică a culorilor este un aspect care nu ar trebui trecut cu vederea în proiectele de amenajare a spațiilor. Biroul, casa sau chiar locul de joacă al micuților sunt spații a căror energie poate fi direcționată către valențele dorite doar jonglând cu nuanțele pereților, ale finisajelor, ale mobilierului și ale decorațiunilor.
Așadar, haide să descifrăm împreună semnificația psihologică a culorilor celor mai des utilizate în designul casei!
Semnificația culorii galben
Galbenul este nuanța care solicită cel mai mult retina, stimulând o senzație de agitație. Semnificația culorii galben este legată mai mult de partea rațională decât de cea emoțională, fiind considerată o culoare care rezonează foarte bine cu partea stângă a creierului uman, centrul percepției și al agilității mentale. De aceea, este recomandat ca aceasta să nu fie utilizată în exces în camerele bebelușilor. Mai degrabă este potrivită pentru birouri sau pentru camerele de studiu, deoarece crește puterea de concentrare și capacitatea cognitivă.
Sursă foto: Unsplash
Totuși, folosit în cantități reduse, galbenul are și efecte pozitive asupra spațiilor în care este integrat. El contribuie la crearea unei atmosfere ludice și stimulează optimismul, însă este ideal să fie alese nuanțele palide ale acestei culori.
Culoarea roz: ce simbolistică are?
Culoarea roz reprezintă compasiunea, grija și dragostea. Rozul este feminin și romantic, afectiv și intim. El ”stinge” pasiunea intensă a roșului, înlocuind-o cu o energie blândă iubitoare. În psihologia culorilor, rozul este un semn de speranță. Este o culoare pozitivă care inspiră sentimente calde și reconfortante și care aduce sentimentul că totul va fi bine.
Rozul calmează și restabilește energiile noastre emoționale, atenuând sentimentele de furie, agresiune, abandonare și neglijare. Studiile au confirmat că expunerea la cantități mari de roz poate avea un efect calmant asupra nervilor și poate induce relaxarea profundă a oamenilor. Prizonierii violenți și agresivi s-au liniștit cu succes prin plasarea lor într-o cameră roz pentru o anumită perioadă de timp. Totuși, expunerea prea lungă poate avea efectul opus. Culoarea roz reprezintă dulceața și nevinovăția copilului în noi toți. Este culoarea emoțiilor necomplicate, a lipsei de experiență și a naivității, motiv pentru care este opțiunea ideală pentru camera copiilor dar și pentru dormitorul părinților.
Sursă foto: Unsplash
Culoarea roz are, însă și o semnificație negativă; ea poate reprezenta o lipsă de putere de voință, o lipsă de încredere în sine și lipsă de prețuire de sine. Poate indica o natură prea emotivă și prea prudentă.
Combinând roz cu alte culori mai întunecate, cum ar fi albastru închis, verde închis, negru sau gri, vei adaugă rezistență și sofisticare în orice spațiu.
Semnificația culorii mov
Purpuriul face apel la imaginație și spiritualitate, motiv pentru care este supranumită culoarea filosofilor. Dacă descifrăm semnificația culorii mov, aflăm că ea este o culoare introspectivă, care ne permite să intrăm în contact cu gândurile noastre cele mai profunde. Te întrebi care este diferența dintre violet și mov? Primul se regăsește în spectrul luminii vizibile (adică face parte dintre nuanțele curcubeului), în timp ce cel de-al doilea este rezultatul mixului dintre roșu și albastru. Totuși, ambele tonuri de culori conțin energia și puterea roșului și spiritualitatea și integritatea culorii albastru. Tocmai din acest motiv, semnificația culorii mov este unirea trupului și sufletului, care creează un echilibru între energiile noastre fizice și cele spirituale.
...
Având în vedere aceste aspecte, movul este ideal pentru a fi integrat în dormitor. Îl poți utiliza ca accent, alegând lenjerii de pat care conțin în designul lor purpuriul. Poți alege lenjerii de pat la comandă din magazinul nostru online.
Pe lângă toate acestea, movul încurajează intențiile creative și aduce inspirație și originalitate în orice spațiu în care se regăsește. Dacă movul ar avea personalitate, am putea spune că acestuia îi place să fie unic, individual și independent, nu unul din mulțime. Marii artiști, muzicieni, scriitori și poeți ai lumii s-au lăsat inspirați de violet și de magia și misterul care gravitează în jurul său.
Semnificația culorii albastru
Semnificația culorii albastru are conotații idealiste; se crede că această nuanță îmbunătățește exprimarea de sine și capacitatea de comunicare.
Albastrul reduce stresul, creând un sentiment de calm, relaxare și ordine - cu siguranță simțim un sentiment de calm dacă ne întindem pe spate și privim într-un cer senin, albastru. Aceasta încetinește metabolismul. Cu cât nuanța de albastru este mai blândă, cu atât te vei bucura de și mai multă relaxare.
Sursă foto: Unsplash
Un alt aspect interesant despre semnificația culorii albastru este că aceasta este culoarea spiritului, a devotamentului și a studiului religios, promovând contemplarea și rugăciunea.
Albastrul este conservator și previzibil, o culoare sigură și non-amenințătoare și , cel mai probabil, o nuanță agreată de toți. Albastrul este nostalgic. Este o culoare care trăiește în trecut, relaționându-l însă cu prezentul și cu viitorul.
Semnificația culorii rosu
Nuanțele de roșu, alături de tonurile de roz, sunt considerate culorile dragostei, respectiv ale prieteniei. În acelși timp, atunci când vorbim despre semnificația culorii roșu, e esențial să menționăm că aceasta captează atenția. Prin urmare, obiectele decorative care au aceasta culoare nu vor putea trece neobservate. Roșul este deseori utilizat în decorarea interioarelor, însă foarte rar ca opțiune predominantă. Explicația este una simplă: potrivit semnificației psihologice a culorilor, roșul instigă la conflict. Totuși, un accent cromatic realizat prin intermediul acestei nuanțe va transmite senzația de vivacitate, foarte potrivită pentru decorurile moderne.
Sursă foto: Pixnio
În plus, se pare că în ceea ce privește designul locuințelor, un pic de roșu nu strică niciodată. Conform specialiștilor în psihologie, aceasta are efectul de a stimula rapiditatea în luarea deciziilor și de a oferi un boost de optimism.
Culoarea auriu - ce reprezintă?
Auriul este culoarea succesului, a realizării și a triumfului. Asociat cu abundența și prosperitatea, luxul și calitatea, prestigiul și sofisticarea, valoarea și eleganța, psihologia acestei culori implică bogăția, bogăția materială și extravaganța. Aurul în starea sa fizică, prin însăși natura sa, denotă bogăția și prestigiul în fiecare țară, cultură și piață din lumea de astăzi - este probabil cea mai valoroasă și ușor tranzacționată marfă disponibilă pe piața mondială.
Sursă foto: Pxhere
Culoarea auriu este legată de energia masculină și de puterea soarelui, în comparație cu argintul care este asociat cu energia feminină și sensibilitatea lunii.
La cel mai înalt nivel, aceasta este o culoare care este asociată cu idealuri superioare, înțelepciune, înțelegere și iluminare. Inspiră cunoașterea, spiritualitatea și înțelegerea profundă a sinelui și a sufletului.
Auriul va conferi o alură elegantă și luxoasă oricărui spațiu în care este utilizat.
Vrei să afli mai multe curiozități interesante despre semnificația culorilor? Vizionează clipul de mai jos!
Scrie un comentariu