Stilul minimalist este unul foarte apreciat și des întâlnit în designul de interior. Acesta este adoptat mai ales de oamenii care-și doresc o casă modernă, bine proporționată și spațioasă. Motto-ul definitoriu al acestui stil este ”Less is more” și se traduce prin ”mai puțin înseamnă mai mult”, făcând referire la un spațiu în care simplitatea creează atmosfera.

Stilul minimalist este un stil nou apărut, aceasta făcându-se vizibil în anii `60-`70. Prin definiție, stilul minimalist conține doar câteva elemente esențiale și se definește printr-un spațiu aerisit, accesorii puține și bine integrate, luminozitate puternică și linii drepte.

După cum deja ți-ai dat seama, astăzi vom vorbii și noi despre stilul minimalist și te vom ajuta să-l integrezi așa cum se cuvine la tine în casă.

Principalele caracteristici ale stilului minimalist



Stilul minimalist este reprezentat de:

  • Pereți cu finisaje simple
  • Forme funcționale și de efect
  • Spații albe, aerisite și luminoase
  • Decorațiuni simple
  • Accente puse pe materialele folosite


Cum obții stilul minimalist?



Ei bine, pentru a obține stilul minimalist și pentru a avea o casă modernă, trebuie să ții cont de anumite criterii definitorii. Principiile minimaliste s-au inspirat foarte mult din designul japonez. Interiorul acestor case este construit dintr-o cantitate minimă de detalii, dar care aduc o mulțime de beneficii și sunt foarte funcționale.


Culorile stilului minimalist



Într-o camera deocrată în stil minimalist, se regăsesc culorile neutre cum sunt griul, bejul, verdele, albul și negru, combinațiile monocrome, nuanțele reci și contrastul inchis-deschis. Culoarea este un criteriu foarte important al stilului minimalist pentru că are rolul de a echilibra toate componentele din interior. Unul dintre principiile de bază ale stilului minimalist este construirea interiorului în jurul unui obiect dominant, iar aici culoarea poate juca rolul principal.


Lumina potrivită stilului minimalist



Lumina este un alt aspect principal al stilului minimalist. Aceasta trebuie să ofere senzația de destindere și profunzime indiferent de forma în care este dispersată: directă, indirectă, difuză, sub formă de puncte care pot mări spaţiul, acoperind un zid, reflectând culorile, răsfrântă asupra anumitor obiecte de mobilier, tablouri şi elemente decorative sau accentuând un anumit traseu. În acest stil sunt potrivite lămpile înalte metalice cu design artistic sau simplu. Neoanele ascunse montate în tavan, aplicele din sticlă în design geometric, corpurile de iluminat de tip pendul sau spoturile incastrate sunt doar câteva exemple de iluminare în stil minimalist.


Ferestrele minimaliste



Prin ferestre ar trebui să pătrundă cât mai multă lumină naturală. În stilul minimalist se folosesc, în principiu, materialele cât mai transparente și deschise la culoare. Draperiile și perdelele sunt înlocuite de jaluzele și storuri romane. De preferat ar fi să ai ferestre cât mai mari, care să se întindă pe toată înălțimea pereților, însă, în lipsa lor vor fi necesare alte surse de iluminat montate într-un mod creativ pentru a suplimenta cantitatea de lumină.

Pereții stilului minimalist



De cele mai multe ori, pereții stilului minimalist se zugrăvesc în alb. Pentru a crea un efect spațios și pentru a oferi personalitate încăperii, pe unul dintre pereții se folosesc fie tapet, fie o altă culoare cu nuanță deschisă. Designerii de interior recomandă îmbinarea nuanțelor pale cu culorile intense, spre exemplu negrul și griul sau roz pudrat cu o altă nuanță mai aprinsă.

Pardoseala potrivită



Stilul minimalist a renunțat la covoare și mochete și s-a axat mai mult pe folosirea parchetului laminat sau vopsit în nuanțe neutre. De asemenea, și pentru baie sau bucătărie se recomandă o gresie care să imite nuanța parchetului. De cele mai multe ori, materiale precum betonul, sticla sau inoxul sunt combinate cu materiale naturale precum lemnul, piatra sau pielea. Dintre toate opțiunile, parchetul laminat, indiferent de nuanță, rămâne cea mai bună alegere.

Mobilierul minimal



Mobilierul potrivit stilului minimalist este practic, simplu, multifuncțional și nu ar trebui să ocupe foarte mult loc. Scaunele multifuncționale cu roti, mesele mobile cu forme deosebite, dulapurile cu spații potrivite pentru a ingloba aparatura tv, dressinguri zidite în pereți, canapele și fotolii drepte, culori simple, fără imprimeuri și  rafturile suprapuse vor oferi spațiului un aspect curat și aerisit. Un alt lucru foarte important este ca materialele să fie de foarte bună calitate.

De asem...

...enea, mobilierul trebuie să fie la vedere. Alege corpuri de mobilă care să aibă culori naturale de lemn, precum culoarea fagului, a salcâmului, a nucului sau a stejarului. Mesele potrivite acestui stil sunt cele din sticlă și metal cromat. Totodată, poți opta și pentru corpuri de mobilier realizate din pal melaminat, lemn, inox sau sticlă mată sau semi transparentă deoarece acestea au o textură lucioasă și oferă impresia unor finisaje atent realizate.

Decorațiunile potrivite în stilul minimalist



Elementele decorative trebuie alese cu foarte multă atenție. În acest stil este esențial să creezi câte un centru de interes în fiecare cameră, astfel: în sufragerie poți pune 2 vaze cu flori simple și o fotografie de familie lângă ele sau  poți așeza un simplu tablou pictat în culori puternice, mai ales dacă pereți au culori neutre. În dormitor, centrul de interes îl creezi cu ajutorul elementelor textile. Aici poți alege o lenjerie de pat roșie sau o lenjerie de pat mov, dacă pereții sunt albi sau vopsiți în culori neutre. În cazul în care ai un dormitor ceva mai colorat, cu nuanțe calde poți alege o lenjerie de pat gri care să contrasteze încăperea.


Amenajarea casei în stil minimalist



Fie că vorbim despre o casă mare sau un apartament de bloc, stilul minimalist este extrem de potrivit și chiar recomandat pentru casele în care spațiul nu este foarte generos. Iată câteva idei pe care le poți aplica în fiecare cameră din casa ta pentru a obține stilul minimalist:


Dormitorul în stil minimalist



Dormitorul este camera destinată odihnei și relaxării. Astfel, aici totul trebuie să fie în perfect acord pentru a crea un ambient potrivit și relaxant. Când vorbim despre mobilarea dormitorului minimalist, există un element care definește perfect acest stil: patul, iar cel mai potrivit este plotul pe platformă. Platforma este reprezentată de un cadru simplu, de cele mai multe ori de culoare neagră sau nuanțe neutre de bej și o saltea acoperită cu lenjerii de pat din bumbac 100%. Tot în dormitor poți integra și două noptiere simple care pot avea culoarea cadrului de pat. Dacă ai la dispoziție un perete gol, poți asambla pe el o oglindă cât mai mare.

Livingul în stil minimalist



Dacă ai un living suficient de mare în care vrei să-ți amenajezi un spațiu de lucru alege un mobilier cât mai simplu ca formă și culoare, spre exemplu un birou alb. Folosește spații dedicate pentru depozitare, ca de exemplu sertare și cutii și păstrează locul mereu ordonat, încercând totodată să lași cât mai puține obiecte la vedere.


Dacă în living ai un loc special pentru luat masa alege ca piesa centrală să fie din lemn, sticlă sau metal,  spațiul să fie luminat de o nuanță caldă, iar decorațiunile să fie cât mai puține.

De asemenea, în living poți opta pentru o canapea de culoare galbenă sau verde pentru a oferi o pată de culoare încăperii.


Baia în stil minimalist




Gresia și faianța din baie trebuie să fie ori de culoare  albă sau să aibă nuanțe cât mai naturale. Pentru a putea fi încadrată în stilul minimalist, gresia nu trebuie să aibă elemente de décor sau colorate. Decoratiunile pot avea forme geometrice, însă nu trebuie să fie foarte multe. Compartimentarile și ușile din sticlă pentru cabina de duș pot fi completate cu accesorii metalice care vor ajuta spațiul să pară mai luminos și funcțional.

Bucătăria în stilul minimalist



Bucătăria stilului minimalist este o combinație de simplitate, calitate și funcționalitate. Suprafețele acesteia trebuie să fie impecabile, indiferent că ne referim la finisajul pereților, la fațadele dulapurilor de bucătărie sau la suprafața blatului de lucru.

Gresia și faianța pentru o bucătărie în stil minimalist nu are imprimate imagini colorate sau ornamente, ci este simplă.


5 greșeli frecvente în stilul minimalist



Uneori un spațiu aerisit ți se poate părea prea sărac. De multe ori vei avea tendința să revii asupra unor lucruri, iar asta ar putea constitui o greșeală. Iată-le pe cele mai frecvențe:


  • Decorarea ferestrelor cu perdele și draperii opulente sau cu imprimeuri
  • Umplerea pereților cu tablouri
  • Folosirea corpurilor de iluminat voluminoase pentru tavan
  • Așezarea mobilierul în dreptul ferestrelor
  • Încărcarea camerei cu decorațiuni inutile


În final, stilul minimalist este definit de calitate și simplitate. Alege elemente de mobilier simple, dar de efect. Creează o armonie perfectă atât între culorile pereților, cele ale pardoselilor și culorile mobilierului. În definitiv, stilul minimalist conține doar ceea ce îți este cu adevărat necesar.