Dormitorul este camera cea mai personală din toată casa, încăperea în care te relaxezi, te odihnești și care îți oferă o stare profundă de liniște. Acesta este locul în care te refugiezi după o zi lungă, locul în care începi o nouă zi, în care îți petreci o mare parte din timp și care te reprezintă cel mai bine, fiind spațiul tău personal. Problemele multor oameni apar atunci când trebuie să amenajezi acest loc, întrucât spațiul disponibil are de cele mai multe ori dimensiuni destul de limitate.

Un dormitor lung și îngust este de cele mai multe ori văzut ca fiind o adevărată provocare, însă ideile de amenajare potrivite te vor ajuta să transformi această suprafață într-una confortabilă și aerisită, în care te vei întoarce zi de zi cu drag.

Experții în design consideră că nu contează dimensiunile spațiului de dormit, ci felul în care alegi să-l amenajezi. Alegerea unor combinații de culori în conformitate cu stilul, așezarea pieselor de mobilier potrivite și alegerea accesoriilor potrivite te vor ajuta să obții un dormitor aranjat, modern și spațios.

Idei de amenajare a unui dormitor îngust în funcție de stil

În prezent, există foarte multe stiluri de amenajare deosebite, moderne și actuale, care te pot ajuta să ai o casă cu adevărat spectaculoasă. Foarte important este să alegi cu mare grijă și atenție la detalii designul potrivit care să te reprezinte și care să fie în perfect acord cu nevoile tale.  Am detaliat deja pe blog cum se realizează amenajarea dormitorului în stil clasic și amenajarea unui dormitor modern, însă îți vom spune în continuare care sunt ideile de bază ale fiecărui stil de amenajare în parte:

  • Dormitor îngust amenajat în stil modern – presupune alegerea unui pat simplu, cu lenjerii de pat din bumbac deschise la culoare, un mobilier minimalist, decorat cu lumini LED, un tablou futurist și o comodă care să aibă aceeași nuanță ca pereții, întrucât acest detaliu oferă senzația de mai mult spațiu;
  • Dormitor îngust amenajat în stil minimalist – este cel mai potrivit dintre toate stilurile de amenajare pentru un dormitor de acest tip. Stilul minimalist este reprezentat de accentele puse pe lumina naturală, care contribuie la obținerea unei atmosfere calde și primitoare, utilizarea unei game limitate de culori și materiale, care să aibă un aspect curat, luminos și simplu și culori precum bej, alb sau gri. De asemenea, accentul este pus și de spațiile de depozitare, pentru ca aspectul general al dormitorului să nu fie unul prea încărcat. Alege totul alb, de la mobilier la lenjerii de pat si covoare si mizează pe oglinzile rotunde, care reprezintă piesa de rezistență;
  • Dormitor îngust amenajat în stil vintage – dacă alegi să optezi pentru acest stil, încearcă să nu aglomerezi camera cu tot felul de obiecte pentru ca nu vei mai avea loc de nimic. Astfel, ținând cont de dimensiunile și forma dormitorului, este recomandat să optezi pentru un pat cu margini realizate din fier, un dulap din lemn vopsit, înalt și cu uși de dimensiuni mari, iar în ceea ce privește luminozitate camerei, alege o veioză în stil vintage;
  • Dormitor îngust amenajat în stil romantic – dacă îți dorești o cameră veselă, cu iz romantic, optează pentru un tapet colorat în nuanțe delicate, care să deschidă încăperea. Alege lenjerii de pat pentru o persoană cu imprimeuri florale și lasă mobilierul alb.

Orice stil de amenajare ai alege, nu uita să-ți lași și tu amprenta propriului stil. Ține cont și de orientarea patului în funcție de punctele cardinale, de lucrurile de care ai nevoie în dormitor și de vârsta persoanei care va locui în el.

Amenajarea dormitorului îngust în funcție de tipul locuinței

Tipul locuinței este un alt criteriu important după care trebuie sa te ghidezi în amenajarea dormitorului. Iată care sunt principalele caracteristici:

Obiectele necesare într-un dormitor îngust

Având în vedere că spațiul este destul de limitat, amenajarea unui dormitor îngust trebuie să fie făcută într-un mod cât mai inteligent. Astfel, este esențial ca în această încăpere să se regăsească câteva obiecte, care au rolul de a aduce un plus de spațiu. Iată care sunt acestea:

Cutii de depozitare

În mod ideal alege câteva cutii de dimensiuni mari în care să amplasezi toate lucrurile de dimensiuni mici, de care știi că nu ai nevoie zilnic. Astfel, vei obține mai mult spațiu pe etajere și pe noptiere, lucru care duce la realizarea unei camere aerisite și luminoase.

De asemenea, cutiile de depozitare pot avea diverse culori, de la maro până la roz, ținând cont de preferințele proprii. Totodată, le poți folosi și ca accesorii care să aibă rolul de a oferi o pată de culoare, iar în acest caz te sfătuim să alegi numai nuanțe plăcute.

În ceea ce privește noptierele, ele pot fi alese astfel încât să nu ocupe mult loc în cameră, iar oferta este foarte variantă, găsind noptiere cu design deosebit și simplist care vor înfrumuseța imaginea dormitorului tău.

Etajere și comode

Într-un dormitor îngust este esențial să adaugi câteva etajere și comode în dreptul unui perete gol. Ele au rolul de a așeza la vedere lucrurile de care ai nevoie zilnic, dar și anumite piese de decor.

Mobilier funcțional

Piesele de mobilier trebuie să aibă cât mai multe funcții atunci când vrei să amenajezi un dormitor îngust. Spre exemplu, poți opta pentru un taburet care să aibă atât funcția de scaun, cât și ca spațiu de depozitare. Un alt exemplu elocvent este patul cu sertare sau spațiu de depozitare. Marea majoritate a oamenilor aleg o astfel de variantă, deoarece poți asambla în interiorul sertarelor cutii, perne, pilote, lenjerii de pat sau alte lucruri de care nu ai nevoie foarte des.

Nici banchetele care se poziționează la capătul patului nu trebuie neglijate, mai ales dacă prezintă spațiu de depozitare. Acestea trebuie alese în funcție de culoarea lenjeriei de pat, astfel încât cele două piese să pară un întreg.

Oglinzile

Oglinzile pot să aducă un spațiu în plus, mai ales dacă sunt folosite cu preponderență. Astfel, dacă alegi să îmbraci un perete întreg în oglindă, vei avea de câștigat din toate părțile. Totodată, dacă nu te încântă foarte tare această idee, poți alege un dulap în care să-ți depozitezi hainele care să aibă uși glisante cu oglinzi.

Sfaturi esențiale pentru amenajarea unui dormitor îngust

După ce ai ales stilul și te-ai asigurat că ai toate obiectele importante la îndemână, pune în practică și următoarele sfaturi pentru a te asigura că vei avea parte de rezultatul scontat:

  • Alege un mobilier cu design simplu;
  • Pune perdele și draperii albe sau în nuanțe deschise;
  • Optează pentru covorașe cu dimensiuni mici în culori neutre;
  • Decorează cu obiecte mici și elegante;
  • Asigură-te că ai suficientă lumina în încăpere și optează pentru becurile LED care sunt și foarte economice și redau lumina naturală foarte bine.

Ideile de amenajarea ale unui dormitor lung și îngust sunt destul de puține, însă pentru a avea rezultatul dorit este esențial să urmezi toate aceste reguli. Pentru a-ți putea face o imagine cât mai bine definită, iată și câteva imagini: