Lumina albastră emisă de dispozitivele electronice precum telefoanele mobile, tabletele, computerele și televizoarele poate avea efecte negative asupra sănătății noastre, în special asupra lipsei somnului și sănătății ochilor.

Lumina albastră – principalul dăunător al somnului nostru?

Lumina albastră are un rol important în stabilirea ritmurilor circadiene ale corpului nostru. Aceasta este emisă de smartphone-uri, ecranele computerului, televizoare, luminile fluorescente din birou și de soare.

Lumina albastră face parte din spectrul de lumină pe care ochiul uman îl poate vedea și are cea mai scurtă lungime de undă și cea mai mare energie. Culorile de la celălalt capăt al spectrului de lumină - roșu și portocaliu, de exemplu - au lungimi de undă mai mari și mai puțină energie.

Cea mai mare sursă de expunere la lumina albastră de pe pământ este soarele, dar ecranele electronice, cum ar fi televizoarele, smartphone-urile, tabletele, computerele și cititoarele electronice, toate emit și lumină albastră artificială. Luminile cu LED (diode emițătoare de lumină) și becurile fluorescente produc, de asemenea, lumină albastră.

Dacă pe timpul zilei, expunerea la lumina albastră aduce beneficii corpului nostru și ne ajută să ne setăm ceasurile biologice, pe timpul nopții expunerea la ecrane va altera calitatea somnului și a odihnei noastre. Creierul nu face diferența între lumina albastră de la soare si lumina albastră de la ecranele telefoanelor noastre, astfel încât orice lumina albastră poate semnala creierului că este timpul să stai treaz.

Legătura dintre lumină și ceasul biologic

Până la apariția iluminatului artificial, soarele a fost sursa principala de iluminare, iar oamenii își petreceau serile într-un întuneric relativ. Astăzi, în marea majoritate a statelor lumii, serile și nopțile sunt iluminate, iar noi ne bucurăm de toate posibilitățile și facilitățile care decurg din accesul de lumina de după apunerea Soarelui.

Numeroase studii au demonstrat că pe timp de noapte, lumina artificială perturbă ceasul biologic al organismului, adică ritmul circadian. Mai mult decât atât, studiile și cercetările au arătat că lumina artificială din timpul nopții poate contribui la apariția a numeroase afecțiuni, precum obezitatea, diabetul zaharat, boli cardiovasculare sau cancer.

Studiile arată că lumina albastră poate inhiba secreția de melatonină, un hormon produs de corpul nostru care ajută la inducerea somnului. Acest efect poate duce la probleme de somn și la o scădere a calității somnului, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre în general. Insomnia, oboseala și iritabilitatea sunt doar câteva dintre efectele negative ale somnului insuficient.

Lumina albastră poate afecta și sănătatea ochilor noștri. Experții au descoperit că expunerea prelungită la lumina albastră poate contribui la dezvoltarea degenerescenței maculare, o boală oculară care poate duce la pierderea vederii. În plus, lumina albastră poate provoca oboseală oculară, senzație de arsură sau iritare a ochilor și poate duce la o scădere a acuității vizuale.

Lumina roșie, înlocuitoarea luminii albastre

Deși specialiștii recomandă ca noaptea să nu mai fie folosită ...

...niciun fel de lumină, există oameni care nu pot să doarmă în întuneric deplin sau cei cărora nu le place pentru că nu se simt în siguranță. Ei bine, pentru ei este recomandată folosirea luminii roșii.

Lumina roșie este benefică pentru somn din mai multe motive:

  • Ajută la reducerea nivelului de melanopsină din ochi - melanopsina este un pigment sensibil la lumină al celulelor din retină, responsabile de reglarea ritmului circadian, și anume de controlul momentului în care ne simțim somnoroși sau treji. Lumina roșie ajută la reducerea nivelului de melanopsină din ochi, ceea ce ajută organismul să se pregătească pentru somn;
  • Nu inhibă secreția de melatonină - odată ce nivelul de melanopsină este redus, corpul poate începe să producă melatonină, un hormon natural care ajută la inducerea somnului. Lumina roșie nu inhibă secreția de melatonină, astfel încât organismul poate să se pregătească pentru somn în mod natural;
  • Promovează relaxarea și reducerea stresului -  lumina roșie are un efect calmant și relaxant asupra organismului. Acest lucru poate ajuta la reducerea stresului și la creșterea nivelului de confort și liniște, ceea ce poate ajuta la inducerea somnului și la menținerea unui somn odihnitor;
  • Nu întrerupe somnul – ciclul de somn este foarte delicat, iar în momentul în care se aprinde o lumină, precum lampa, lanternă sau ecranul telefonului, somnul nostru este întrerupt. În astfel de cazuri este important ca inerția somnului să fie continuată, adică acele câteva minute de amorțire pe care le experimentezi de obicei dimineață după ce te trezești. Ei bine, pentru asta trebuie să ai în vedere ca lumina aceea care se aprinde să fie lumină roșie.

Alți factori care te ajută să dormi mai bine noapte

Lumina este un factor important, însă nu este singurul care îmbunătățește odihna. Iată cum poți crea un mediu ambiant propice pentru somn:

  • Evită cât poți de mult să petreci timp în față ecranelor luminoase cu 2-3 ore înainte de culcare;
  • Seara, folosește o lumina slabă de culoare roșie în locul tuburilor fluorescente sau a LED-urilor;
  • Dacă ai de lucru seara la desktop sau la laptop instalează diferite aplicații care să regleze automat luminozitatea ecranului în funcție de momentul zilei și să filtreze lumina albastră;
  • Ochelarii de protecție împotriva luminii albastre sunt o varianta dacă petreci seară în față unui dispozitiv electronic care emite lumina albastră;
  • Folosește lenjerii de pat din bumbac 100% pentru că reprezintă cea mai bună opțiune care te ajută să ai un somn relaxant  și odihnitor;
  • Ține cont de felul în care este aranjată camera ta,  întrucât este important să nu fie foarte aglomerată. De asemenea, ține cont și de orientarea patului în funcție de punctele cardinale;
  • Concepe-ți propriul program de somn. Vezi care sunt cele mai bune ore de somn și încearcă să adormi și să te trezești mereu la aproximativ aceleași ore.

Lumina este un factor important care contribuie la calitatea somnului. Dacă vei ține cont de sfaturile noastre, vei simți imediat beneficiile.