În timpul sarcinii somnul este mai mult decât o necesitate. Defapt, starea de somnolență este un simptom al sarcinii care apare în primul trimestru. Chiar și așa, pe măsură ce sarcina înaintează, somnul confortabil și odihnitor este din ce în ce mai greu de obținut, mai ales că pozițiile confortabile de altă dată nu mai sunt atât de accesibile.

Numeroase studii în domeniu au arătat că există câteva soluții care contribuie la îmbunătățirea calității somnului pe timpul sarcinii, dar și câteva poziții care ar trebui evitate.

Acesta va fi și topicul nostru de astăzi, astfel că dacă vei citi articolul până la final, garantăm că vei regăsi informații extrem de utile care te vor ajuta să ai un somn odihnitor pe parcursul celor 9 luni de sarcină.

Importanța somnului în timpul sarcinii

Așa cum spuneam și mai sus, unul dintre primele semne ale sarcinii este somnolența, iar aceasta apare ca urmare a transformărilor rapide și complexe care se petrec în corpul femeilor însărcinate, în primele zile după concepție. În primul trimestru de sarcină, adică în primele 12 săptămâni, femeile dorm mai mult decât în mod normal, depășind media orelor de somn ale unui adult. Acest lucru nu este deloc îngrijorător, ci din contră, reprezintă un lucru benefic pentru evoluția sănătoasă a sarcinii.

În general, pentru toată lumea, somnul reprezintă un beneficiu pentru sănătate. Acesta este perceput de către organism ca fiind un moment de restart, în care corpul se reface și se recuperează. Această etapă zilnică din viața unui om este vitală pentru cele mai importante funcții ale organismului, de la cea cardiovasculară și până la cea cerebrală, hepatică sau imunitară. Practic, în timpul somnului inima se odihnește, sângele se curăță, nivelul de insulină se adaptează necesităților, sistemul imunitar se calibrează și tensiunea arterială scade. În sarcină, toate aceste funcții sunt de două ori mai importante.

Studiile arată că o femeie însărcinată are nevoie de aproximativ 9 ore de somn în 24 de ore ale zilei, iar în prima parte a sarcinii poate dormi chiar și 10-11 ore. În timpul celui de-al doilea trimestru, adică de la 3 la 7 luni, nevoia de somn se reduce cu aproximativ 2 ore, astfel că femeia însărcinată doarme aproximativ 7-9 ore. Ultimul trimestru, și cel mai dificil din acest punct de vedere, poate varia între 7 și 9 ore de somn și este recomandat ca aceste intervale să nu fie mai mici de 6 ore și mai mari de 10 ore.

Care sunt efectele lipsei de somn?

Problemele cu somnul  apar din al doilea trimestru de sarcină. În primul trimestru, sarcina are un efect de somnifer asupra femeii fiind odihnitor și relaxant.

Efectele lipsei de somn se reflectă în durata mai lungă a travaliului și crește riscul necesității operației de cezariană. De asemenea, somnul ineficient poate provoca și alte complicații, precum preeclampsia, hipertensiunea gestațională și poate influența greutatea fătului, astfel încât acesta să o aibă mai mică la naștere decât în mod normal. Lipsa somnului poate încetini și procesul de recuperare după naștere, dar crește și riscul de depresie postnatală.

Poziții de dormit în timpul sarcinii

Cea mai bună poziție de somn în timpul sarcinii este somnul pe o parte, iar partea cea mai indicată este stânga. Cu toate acestea, nici somnul pe partea dreaptă nu este nociv. Dormitul pe burtă devine imposibil în al doilea și al treilea trimestru de sarcină, din motive evidente, iar dormitul cu fața în sus ar trebui evitat.

De asemenea, studiile făcute până în acest moment arată că poziția de somn nu reprezintă o problemă în timpul primelor 28 de săptămâni de sarcină. Când bebelușul, placenta și lichidul uterin devin mai grele, pozițiile de somn devin și ele un aspect demn de luat în considerare. Pe măsură ce se apropie al treilea trimestru de sarcină, greutatea poate comprima vasele de sânge, ceea ce duce la apariția mai multor complicații, pe care ți le-am enumerat deja mai sus.

Poziții de somn recomandate în primul trimestru de sarcină

Pentru a dormi mai bine în această perioadă, o femeie însărcinată va trebui să se hidrateze corect, să-și creeze o rutina de somn în fiecare seară, să doarmă pe partea stângă pentru a favoriza circulația sângelui și să folosească lenjerii de pat din bumbac 100%.

Poziții de somn recomandate în al doilea trimestru de sarcină

În cel de-al doilea trimestru de sarcină doar 2 poziții pot fi confortabile pentru viitoare mămică:

  • Poziția laterală pe partea dreaptă – dormitul pe partea dreaptă nu este tocmai cel mai indicat de către medici, întrucât poate imprima presiune asupra ficatului, iar acest lucru este de evitat. Chiar și așa, femeile însărcinate alternează dormitul pe partea stângă cu cel pe partea dreaptă pentru a-și schimba poziția pe timpul nopții.
  • Poziția laterală pe partea stângă – rămâne în continuarea cea mai recomandată, astfel că dacă nu ai încercat-o în primul trimestru, acum vei fi nevoită să o faci.

Poziții de dormit recomandate în al treilea trimestru de sarcină

Singura poziție confortabilă și cea mai indicată de către medici, rămâne dormitul pe partea stângă. Abdomenul va fi mult prea mare pentru a-ți permite să te odihnești corespunzător. Tot acum, perna speciala pentru gravide îți va fi de mare folos.

Dormitul de spate – o poziție nerecomandată în timpul sarcinii

Poți să dormi pe spate doar în primul trimestru de sarcină. Medicii au și o explicație pentru care dormitul pe spate nu este indicat în ultimele 28 de săptămâni. Astfel, întinderea pe spate în timpul sarcinii devine problematică atunci când uterul devine mai greu. Conținutul lui include bebelușul, placenta și lichidul amniotic, care reprezintă aproximativ o treime din creșterea în greutate în timpul sarcinii.

Astfel, când stai pe spate, greutatea uterului cade pe vena cavă inferioară, cea care transportă înapoi sângele din abdomen către inimă.

Pe lângă această explicație există și alte riscuri de care trebuie să fii conștientă:
  • Preeclampsie
  • Creșterea redusă a copilului și greutatea scăzută la naștere
  • Moartea fetală intrauterină

După ce naști poți reveni la dormitul pe spate, mai ales dacă aceasta este și poziția ta preferată.

Cum să ai un somn confortabil în timpul sarcinii? Tips and tricks

Foarte puține sunt femeile care au un somn bun pe toată durata sarcinii. Însă, există soluții care te pot ajuta să ai un somn de calitate dacă le vei pune în practică:

  • Asigură-te că ai o saltea tare, fără denivelări, care să asigure o bună circulație a aerului.
  • Folosește perne mai dure, special create pentru perioada sarcinii și poziționează-le la spate, sub abdomen și între picioare.
  • Suplimentează-ți stocul de lenjerii cu lenjerii de pat românești de cea mai bună calitate.
  • Asigură-te că dormi în intervalul celor mai bune ore de somn.
  • Creează un mediu ambiant propice și setează temperatura optimă în dormitor.
  • Evită să faci exerciții fizice în cea de-a doua parte a zilei și renunță la produsele care conțin cafeină.
  • Mergi la culcare la aceeași oră zilnic.
  • Îndepărtează electrocasnicele din dormitor.

Nu ignora problemele legate de somn din timpul sarcinii. Încearcă să creezi pe cât posibil un mediu ambiant favorizant și cel mai important, ține-te de programul de dormit, chiar de la începutul sarcinii.

Tu cum ai dormit de perioada sarcinii? Scrie-ne în comentarii care au fost lucrurile care te-au ajutat să ai un somn mai bun pe parcursul celor 9 luni.