Somnul este unul dintre cele mai importante lucruri din viața de zi cu zi a unei persoane. Acesta este vital și deosebit de important pentru că fără el nu vei putea avea o capacitate fizică și psihică bună. Somnul te ajută, să te poți concentra de-a lungul zilei, să-ți păstrezi imunitatea, tonusul și buna dispoziție. Din păcate, din ce în ce mai mulți oameni se confruntă cu lipsa de somn, cu insomniile sau dorm ore insuficiente. Ce poți face pentru a avea un somn liniștit și cum te poți odihni suficient, vei afla din acest articol.

Somnul – vital pentru viață

Somnul are o strânsă legătură cu sănătatea, fie că ne referim la sănătatea fizică, cât și la cea psihică. Un somn liniștit nu este cel în care dormi 10-11 ore cu întreruperi, ci cel în care te trezești brusc sau cel în care îți schimbi poziția de mai multe ori. Un somn liniștit trebuie să fie odihnitor, fără întreruperi sau treziri bruște.

Lipsa somnului are efecte distrugătoare pentru organism: reduce imunitatea, scade gradul de concentrare, energia, accentuează oboseala, iar toate aceste lucruri, pe termen lung, vor duce la o scădere considerabilă a stării de sănătate.

Pentru a evita toate aceste efecte negative, este deosebit de important ca dormitorul, și mai ales patul, pernele, plapuma și lenjeria de pat să fie cât mai calitative și confortabile pentru a te ajuta să-ți induci starea de relaxare de care ai nevoie pentru un somn de calitate.

Somn liniștit – zile pline de energie

Un somn liniștit îți garantează zile pline de energie. Iată câteva metode și tehnici care îți vor aduce o mulțime de beneficii în viața ta, atât ziua, cât și noaptea:


Creează un mediu ambiental plăcut

Un factor esențial este confortul patului și așternuturilor. Un pat confortabil și o saltea potrivită pentru preferințele și nevoile tale sunt cruciale. Este important să alegi o pernă care să ofere susținere adecvată gâtului și să te asiguri că lenjeria de pat este curată și proaspătă. Recomandat este să alegi lenjerii din bumbac 100% sau lenjerii de pat uni din materiale calitative, precum satinul.

Lumina joasă și liniștea sunt alte aspecte importante. Înainte de culcare, ar trebui să creezi un mediu întunecat, reducând lumina din cameră și evitând sursele de lumină puternică, cum ar fi televizoarele sau telefoanele mobile. Dacă este necesar, putem utiliza perdele groase sau măști pentru ochi pentru a bloca lumina exterioară.

Sunetele ambientale pot avea un impact semnificativ asupra somnului tău. Pentru un somn liniștit, poți utiliza sunete de fundal relaxante, precum sunetul ploii, valurile oceanului sau cântecele păsărilor. Există chiar și aplicații și dispozitive special concepute pentru a reda aceste sunete.

Un nivel optim de temperatura în cameră poate influența calitatea somnului. De obicei, se recomandă o temperatură mai rece, în jur de 18-20 de grade Celsius, deoarece corpul nostru are tendința de a scădea temperatura în timpul somnului. Este important să ajustezi încălzirea sau aerul condiționat astfel încât să se mențină temperatura optimă în dormitor.

Calitatea aerului este, de asemenea, un aspect esențial. Aerul ...

...proaspăt și curat poate promova un somn odihnitor. Pentru a îmbunătăți calitatea aerului, poți utiliza purificatoare de aer sau să te asiguri că ai o ventilație adecvată în cameră. Evitarea alergenilor, cum ar fi praful sau polenul, poate fi de asemenea benefic.


Obiceiuri sănătoase – o rutină de zi pentru noapte

Una dintre cele mai eficiente metode care te va ajută să ai un somn liniștit este reprezentat de stilul de viață. Astfel, unele tehnici și obiceiuri te vor ajută să dormi și să te odihnești mult mi bine.

Nu utiliza dispozitive cu ecrane luminoase înainte de somn, cum sunt telefoanele, tabletele, laptopurile sau televizoarele, deoarece acestea emit lumina albastră, ceea ce face creierul să rămână activ în loc să se relaxeze.

Redu consumul de produse care conțin cafeină sau alte substanțe care oferă energie, precum cafeaua sau energizante. De asemenea, nici alcoolul nu este recomandat, întrucât numeroase studii și cercetări au demonstrat efectele nocive pe care îl are asupra somnului.

Fă-ți un program al somnului, astfel încât orele în care dormi să nu fie alese haotic, ci să fie constant încadrate în aceleași ore, perioada în care somnul este cel mai odihnitor fiind 22-24, iar numărul minim al orelor de somn necesare unui adult pentru că acesta să fie odihnit este de 6 ore. Tot aici pe blog găsești un articol detaliat despre câte ore trebuie să dormi în funcție de vârstă.

Creează un ritual de relaxare înainte de culcare

Începe ritualul tău de relaxare prin a te bucură de o baie caldă și relaxantă. Adaugă în apă băii câteva picături de ulei esențial de levănțică, care are proprietăți calmante și relaxante. Lasă apa să îți îmbrățișeze corpul și mintea, eliberând tensiunea acumulată în timpul zilei. Ascultă muzică relaxantă sau folosește sunete de meditație pentru a crea o atmosferă liniștitoare.

După baie, dedică timp pentru a practica tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau respirația profundă. Găsește un loc confortabil unde să stai sau să te întinzi și concentrează-te pe respirația ta. Inhalează adânc prin nas, numără până la patru, apoi expiră treptat prin gură. În timp ce faci acest lucru, încearcă să îți eliberezi mintea de gândurile neliniștitoare și să te concentrezi pe senzațiile relaxante din corp.

Un alt pas în ritualul de relaxare este să dedici timp pentru a scrie în jurnal sau pentru a citi. Scrierea într-un jurnal te poate ajută să-ți eliberezi gândurile și emoțiile, să-ți clarifici mintea și să-ți relaxezi sistemul nervos. Alege o carte plăcută, care să reușească să te distragă de la grijile tale.

Tehnicile de relaxare a corpului sunt, de asemenea, foarte bune. Înainte de a intra în pat, încearcă să practici tehnici de relaxare a corpului. Acestea pot include exerciții de întindere ușoară sau yoga, care te ajută să eliberezi tensiunea musculară și să te simți mai relaxat. De asemenea, poți încerca tehnici de relaxare progresivă a mușchilor, în care îți concentrezi atenția pe fiecare parte a corpului, începând de la cap și mergând până la picioare, relaxând și eliberând tensiunea în fiecare zonă.

Somnul este unul dintre factorii foarte importanți ai vieții noastre, care merită o îmbunătățire constantă. Dormi un număr suficient de ore pentru a putea să te odihnești, creează-ți în dormitor propriul spațiu de relaxare și cumpără lenjerii de pat calitative și confortabile. Toate aceste aspecte te vor ajuta să ai un… somn ușor!