Somnul la copii: Cat trebuie sa doarmă in funcție de vârstă?
Somnul reprezintă o activitate pasivă foarte importantă pentru toți oamenii întrucât în acest timp creierul și corpul se regenerează și se dezvoltă. Timpul necesar pentru somn este diferit pentru fiecare categorie de vârstă, iar pentru părinți este de multe ori foarte dificil să identifice dacă copilul lor doarme suficient, prea mult sau prea puțin.
Se spune că un copil crește în timp ce doarme, iar acest lucru este 100% adevărat. Astfel, creșterea în ritm accelerat induce și o nevoie crescută de somn. De exemplu, bebelușii au în primele luni de viață un ritm de creștere foarte mare, iar din acest motiv dorm în majoritatea timpului, uneori chiar și 18 ore pe somn.
Ciclurile de somn și somnul REM sunt deosebit de importante indiferent de vârstă, însă pentru copii este primordial să aibă un somn adecvat. În timpul somnului au loc mai multe procese esențiale pentru organism și pentru dezvoltarea lor normală, precum reorganizarea circuitelor cerebrale, consolidarea amintirilor, eliberarea hormonilor de creștere și producerea anticorpilor, cytokine și alte celule ale sistemului imunitar.
Chiar dacă la începutul vieții celor mici, părinții se confruntă adesea cu regresia somnului la copii, din articolul de astăzi vei afla care este orarul de somn potrivit pentru fiecare vârstă a copilăriei. Citește până la final și vezi dacă cel mic doarme sau nu suficient.
Dezvoltarea copilului în timpul somnului
Somnul are un rol foarte important în creșterea și dezvoltarea copiilor. Astfel, creierul copilului are nevoie de somn, iar atunci când acesta doarme suficient are parte de următoarele beneficii:
- Tine minte ce a învățat în timpul zilei;
- Este atent;
- Se concentrează mai bine;
- Rezolvă cu succes probleme;
- Este creativ;
- Este bine-dispus.
De asemenea, somnul contribuie și la buna dezvoltarea a corpului pentru ca:
- Mușchii și oasele să poată crește;
- Ochii, fața și pielea să arate mai sănătoase;
- Pielea și alte părți ale corpului să se poată vindeca mai repede;
- Organismul sa lupte împotriva bacteriilor și a bolilor.
Pe de altă parte, lipsa somnului duce la următoarele lucruri:
- Uita lucrurile pe care le învață in timpul zilei;
- Răcește mai ușor;
- Poate avea probleme cu greutatea;
- Se descurca mai greu la scoală;
- Ia cu dificultate decizii importante;
- Este morocănos si nervos;
- Nu are suficientă energie sa se joace sau să practice sporturile preferate;
- Nu mai are răbdare să-și ajute frații și prietenii.
Somnul copilului în funcție de vârstă
Fiecare vârstă a copilăriei reprezintă o nouă etapă de dezvoltare. Astfel, fiecare perioadă are propriile reguli și nevoi în ceea ce privește somnul.
Somnul nou născuților (0-3 luni)
În cea mai mare parte din timp nou născuții își petrec timpul dormind. Atât ziua, cât și noaptea, nou-născuții dorm, se trezesc să mănânce, după care adorm iar. În total, aceștia dorm între 10 și 18 ore pe zi. Somnul neîntrerupt, fără să se trezească este fie de 30 de minute, fie timp de câteva ore. Perioadele scurte de somn nu reprezintă motiv de îngrijorare, întrucât acestea sunt perfect normale în această perioadă.
Ritmul somnului de veghe începe să se dezvolte în jurul celei de-a doua luni de viață și se definitivează abia către 6 luni.
Somnul la sugari (4-11 luni)
În jurul vârstei de 6 luni, necesitatea meselor nocturne scade, iar marea majoritate a bebelușilor vor începe să doarmă o noapte întreagă. În perioada 6 – 11 luni, bebelușii au nevoie de 12-15 ore de somn pe zi, dintre care 2-4 reprize de somn sunt în timpul zilei. Somnul neîntrerupt al bebelușilor este cuprins între 30 de minute și 2 ore. Din cauza regresiilor de somn, somnul bebelușilor în acest interval de timp poate suferi diferite schimbări.
Somnul copiilor de 1-2 ani
În această perioadă are loc un...
În această perioadă, copii se vor confrunta cu anxietatea de separarea și cu opoziția fiziologică care apare pe măsură ce copiii își vor descoperi independența. Ambele probleme pot cauza dificultăți de adormire, însă este foarte important să menții rutina și regulile clare și ferme.
De altfel, problemele fizice, precum erupțiile dentare și virozele pot determina un somn mai scurt, întrerupt sau dificil de menținut.
Somnul copiilor de 3-5 ani
Numărul de ore de somn necesare pentru buna dezvoltare a celui mic este cuprins între 11 și 13 ore pe zi, care cuprinde și un somn de după-amiază de 1-3 ore. Principalele probleme întâlnite cu somnul care apar în această perioadă sunt coșmarurile, pavorul nocturn, enurezis-ul (pierderea de urină) sau somnambulismul.
În jurul vârstei de 5 ani, majoritatea copiilor nu mai au nevoie de somn de după amiază.
Somnul la preadolescenți (6-13 ani)
Școlarii au nevoie de 9-11 ore de somn pe noapte. Perioada aceasta este destul de problematică, întrucât solicitările și interesele sunt foarte crescute. Copiii nu prea reușesc să atingă aceste ore de somn, mai ales atunci când au teme, activități extracuriculare, se uită la televizor sau se joacă pe telefon. Pentru a favoriza condițiile prielnice pentru un somn bun se recomandă stingerea ecranelor cu o oră sau chiar două înainte de culcare, o camera bine aerisită, cu o temperatură de 20-21 de grade Celsius, un pat care să aibă o saltea confortabilă și o lenjerie de pat din Damasc Satinat, precum și activități relaxante înainte de ora de culcare.
Somnul la adolescenți
Adolescenții au nevoie de 8-10 ore de somn pe zi, chiar dacă e greu de atins acest prag, întrucât orice altă activitate este mult mai interesantă. Și adolescența este o perioadă care manifestă numeroase tulburări de somn, asociate depresiei, anxietății, consumului de alcool sau a altor substanțe sau momente întâlnite specifice acestei perioade.
Sfaturi și recomandări pentru favorizarea somnului
Somnul este una dintre nevoile de bază ale oamenilor, așadar este și foarte important, mai ales pentru copii. Părinții trebuie să le asigure micuților lor un număr de ore corespunzător vârstei și nevoilor pe care le au și să le creeze condiții potrivite pentru somn. Pentru a știi că cel mic are un somn liniștit și odihnitor și că acesta se trezește bine dimineața, părinții trebuie să țină cont de câteva aspecte:
Obiceiurile – obiceiurile de seara, mai ales activitățile care se desfășoară în mod repetat îi permit copilului să se liniștească și îi creează un sentiment de siguranță. Unul dintre cele mai întâlnite obiceiuri de seară este constituit din cină, baia relaxantă, cântecele de leagăn sau cititul poveștilor. Pentru copii mai mari, ziua se poate încheia cu o discuție retrospectiva asupra acesteia.
Ritm zilnic regulat – obiceiuri de seară trebuie făcute cu regularitate, la aceleași ore.
Stil de viață – alimentația sănătoasă, compusă din alimente ușor de digerat, bogată în vitamine și minerale, limitarea zahărului și a sării sau mișcarea în aer liber, în timpul zilei, îi vor asigura copilului un somn bun.
Condiții de somn adecvate – dormitorul trebuie să fie bine aerisit înainte de culcare, iar temperatura trebuie să fie menținută în jur de 20-21 de grade Celsius. Camera copilului trebuie să fie spațiul lui personal, care să-i ofere siguranță și confort. Lenjeria de pat are un rol foarte important în calitatea somnului astfel că sunt recomandate întotdeauna lenjerii de pat din bumbac 100% și lenjerii de pat românești. Stinge sau redu intensitatea luminii si evita zgomotele puternice.
Somnul copilului are un impact pozitiv nu doar asupra lui, ci și asupra întregii familii. Copii care dorm suficient sunt mai veseli, mai energici și mai dornici să participe la tot felul de activități. De asemenea, ei învață mai bine și rețin mai ușor informațiile dacă sunt bine odihniți.
Nu uita că un bebeluș odihnit înseamnă un părinte odihnit.
Scrie un comentariu