Indiferent că dormim într-o camera prea caldă sau folosim pijamale și lenjerii de pat românești dintr-un material mai gros, cu toții ne putem confrunta cu transpirațiile nocturne. Însă, când ele apar în mod regulat, fără ca factorii enumerați anterior să fie implicați, ar putea indica o problemă de sănătate. Ce sunt transpirațiile nocturne, ce ascund ele și cum le poți preveni sau trata, vei afla citind acest articol.

Transpirațiile nocturne – ce sunt și ce indică

Transpirațiile nocturne sunt descrise de termenul medical hiperhidroză, care face referire fix la transpirațiile nocturne excesive, cauzate de o activitate anormală a glandelor sudoripare care duce la o producție mult mai mare de secreții. Astfel, acest fenomen poate apărea atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. Problema apare atunci când transpirațiile apar în fiecare noapte, într-o cantitate foarte mare.

De regulă, atunci când te confrunți cu adevărat cu o problemă, transpirațiile din timpul nopții reușesc să ude leoarcă o lenjerie de pat din bumbac 100%, chiar dacă ai păstrat temperatura optimă în dormitor.

Ei bine, toate aceste semne se asociază cu altele de îngrijorare, astfel că iată ce probleme ar putea indica.

Tuberculoza – cea mai des întâlnită cauză infecțioasă

Există câteva boli infecțioase, virale sau bacteriene, care pot cauza acest disconfort pe timpul nopții. Cele mai frecvente sunt:

  • tuberculoză;
  • endocardită infecțioasă – infecție bacteriană sau fungică a învelișului interior al inimii (endocardului) și a valvelor inimii;
  • osteomielita – infecție osoasă de natură bacteriană sau fungică;
  • infecția HIV.

Dintre toate, cea mai întâlnită este tuberculoza. Pe parcursul bolii, transpirațiile nocturne sunt semnul stărilor subfebrile care apar după infectare cu bacilul Koch. Cu toate astea, transpirația nocturnă nu este singura manifestare a acestei boli și nici cea mai întâlnită. Tusea îndelungată, care durează minim 3 luni, este principalul simptom al tuberculozei. Dificultățile la respirație, durerea toracică, lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate sunt alte simptomele bolii.

Tiroida

Tulburările glandelor endocrine sunt o altă cauză frecventă de transpirații nocturne. Dintre toate, hipertiroidismul este cel mai des asociat cu acest simptome. O tiroidă hiperactivă produce hormoni în exces – T3 și T4, care sunt implicați în reglarea metabolismului. Cantitatea prea mare de hormoni va avea că efect accelerarea funcțiilor metabolice.

Menopauza

Pe măsură ce se apropie finalul perioadei fertile a vieții, femeile se confruntă de multe ori cu bufeuri, descrise ca fiind o senzație de căldură la nivelul feței și a gâtului, care se extinde spre torace. Acestea apar cel mai des pe timpul nopții și se manifestă prin transpirații abundente. De asemenea, transpirațiile nocturne din această perioadă nu sunt resimțite doar la menopauză, ci și în perioada de tranziție către aceasta. Perimenopauza, cum este denumită această perioadă, debutează, în medie, la vârsta de 46 de ani și poate dura până la 4 ani.

Medicamentele care produc transpirații nocturne

Există o listă lungă de medicamente care au că efect secundar transpirațiile nocturne abundente. Cele mai cunoscute și mai frecvent administrate sunt:

  • antidepresivele;
  • corticosteroizii (prednison, cortizon);
  • agenții hipoglicemianți indicați în diabetul zaharat;
  • medicamentele chimioterapice;
  • hormonoterapia – tratamentele hormonale împotriva cancerului.

Apneea în somn

Pauzele de respiraț...

...ie din timpul sonului poartă denumirea medicală de apnee obstructivă în somn și poate fi o altă cauză a apariției transpirațiilor nocturne.

Glicemia mică - o altă cauză care stimulează transpirațiile nocturne

Persoanele care suferă de diabet se confruntă adesea cu transpirații nocturne atunci când le scade nivelul glicemiei. Pe fondul hipoglicemiei nocturne, organismul eliberează adrenalină în exces, iar aceasta crește bătăile inimii, provoacă anxietate, agitație, tremur și transpirație abundentă.

Stresul și anxietatea

Stresul poate avea un efect foarte mare asupra calității somnului și poate fi asociat cu numeroase simptome fizice. Astfel, un nivel ridicat de stres, care duce la apariția tulburărilor de anxietate, poate fi cauza apariției transpirațiilor nocturne.

Cancer

Anumite tipuri de cancer pot provoca transpirații pe timpul nopții. Cele mai întâlnite tipuri sunt:

  • limfom;
  • leucemie;
  • tumori carcinoide – un tip rar de tumori maligne care se localizează în plămâni sau în tractul digestiv;
  • cancer osos;
  • cancer hepatic.    

Boli neurologice

Deși se întâmplă destul de rar, este posibil că și anumite afecțiuni de ordin neurologic să producă asemenea simptome în timpul nopții. Uneori, ele pot semnala o urgență medicală, ele fiind asociate în anumite cazuri cu accidentul vascular cerebral.

Dintre toate, limfomul este asociat cel mai des cu un astfel de simptom. De altfel, acesta poate fi și unul dintre primele semne care poate fi resimțit de o persoană înainte de avea un diagnostic clar.


Când mergi la medic?

În cazul în care transpirațiile nocturne persistă, îți afectează calitatea somnului și nu dispar chiar dacă ai luat deja unele măsuri, există posibilitatea să fie cauzate de una dintre afecțiunile de mai sus. Mai mult decât atât, dacă transpirația este însoțită de simptome îngrijorătoare, precum tuse, dureri de cap, febră sau pierdere în greutate, este cazul să mergi imediat la medic.

Transpirațiile nocturne care persistă nu doar că îți afectează somnul, dar pot marca prezența unor afecțiuni cu adevărat serioase.

Care sunt primele lucruri pe care trebuie să le faci în cazul transpirațiilor nocturne?

Ei bine, dacă te confrunți de un timp relativ scurt cu transpirațiile nocturne, există câteva lucruri pe care trebuie să ai grijă să le pui în aplicare.

  • Temperatura camerei în care dormi trebuie să fie mai scăzută, pentru a asigura o calitate mai bună a somnului;
  • Organizarea unui program de somn, astfel încât să te asiguri că îi oferi organismului tău șansa să se odihnească cât și cum trebuie. Vezi care sunt cele mai bune ore de somn și organizează-ți programul ținând cont de ele;
  • Folosește pijamale și lenjerii de pat din bumbac mai subțiri;
  • Aerisește în mod regulat dormitorul;
  • Folosește echipamente pentru răcirea aerului din interior;
  • Bea multă apă și hidratează-te corespunzător pe timpul nopți;
  • Evita să consumi alimente foarte picante sau băuturi alcoolice în exces seara;
  • Nu este recomandat să faci sport seara târziu deoarece și acest lucru ar putea contribui la apariția transpirațiilor nocturne, dar pot cauza și lipsa somnului.
Nu ignora transpirațiile nocturne care apar pentru perioade lungi de timp. Ia toate măsurile pentru a le preveni și trata, iar dacă nu reușești mergi la medic!