Un lucru absolut normal cu care toți oamenii se confruntă este starea de somnolență care apare din când în când,  dar în principiu după zilele grele. Cu toate acestea, starea de somnolență excesivă poate fi deranjată și poate îngreuna desfășurarea activităților de zi cu zi. Mulți oameni se confruntă cu probleme cu somnul, precum hipersomnia sau starea de somnolență constantă, iar acest lucru se întâmplă din două mari cauze: somnul de calitate slabă și puțin sau din cauza unor tulburări de somn sau a altor boli.

Starea de somnolență și oboseală se remarcă printr-un căscat incontrolabil, pleoapele grele și dorința puternică de a dormi în timpul zilei. Lupta pentru a rămâne treaz poate scădea performanța de la serviciu sau de la școală și poate atrage după sine și o serie de riscuri grave.

Primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a rezolva această problemă este să îți recunoști starea de somnolență. Despre acest subiect vom vorbi și noi astăzi, așadar citește în continuare acest articol pentru a afla care sunt principalele cauze ale stării de somnolență și oboseală, dar și recomandările specialiștilor pentru a le combate.

Somnolența – caracteristici generale

Starea de somnolență excesivă în timpul zilei este caracterizată de dificultatea de a rămâne treaz sau alert atunci când nu trebuie să dormi. Specialiștii definesc starea de somnolență excesivă ca fiind ceva cu totul diferit comparativ cu oboseala, ce implică o senzație puternică de epuizare fizică.

Somnolența excesivă nu este o tulburare, ci un simptom al unui somn insuficient sau al unei afecțiuni. Pe lângă starea de somnolență excesivă, oamenii pot simți și oboseala, incapacitatea de a se concentra sau o stare de amețeală.

Persoanele care se confruntă cu somnolența excesivă pot avea și alte simptome, precum:

  • probleme în a rămâne în alertă;
  • iritabilitate;
  • probleme de memorie;
  • probleme de concentrare;
  • dificultate în reținerea noilor concepte;
  • dificultate în luarea deciziilor;
  • timpi de reacție mai lenți;
  • comportamente de asumarea de riscuri.

Cauzele stării de somnolență

Principalele cauze ale somnolenței excesive sunt privarea de somn și alte tulburări, precum apneea în somn și insomnia. Depresia și alte boli psihice, anumite medicamente și anumite afecțiuni medicale, pot provoca somnolență în timpul zilei.

Somnolența cauzată de privarea de somn

De cele mai multe ori, somnolența excesivă are drept cauză lipsa somnului. Privarea de somn poate avea loc pe termen scurt sau poate deveni cronică din cauza  mai multor tulburări de somn și ale altor afecțiuni medicale sau obiceiuri dăunătoare, precum:

  • Eliminarea somnului de pe lista priorităților – cel mai bun exemplu este vizionarea serialelor până târziu în noapte. Acest obicei poate provoca somnolență a două zi, iar în timp, problema se poate agrava. Când acest tip de activități cauzează lipsa somnului pe o perioadă lungă de timp, apare sindromul somnului insuficient.
  • Apneea în somn – este o tulburare caracterizată prin pauze scurte de respirație în timpul nopții. Aceasta duce la sun somn fragmentat care provoacă de cele mai multe ori somnolență în timpul zilei și poate afecta până la 30% dintre adulți.
  • Insomnia – este o afecțiune care include o serie de probleme care fac dificilă adormirea sau menținerea somnului după ce ai adormit. Insomnia este de cele mai multe ori legată de alte probleme de somn care, netratate, conduc către o somnolență excesivă.
  • Sindromul picioarelor neliniștite (boală Willis-Ekbom) -  este o afecțiune neurologică, care din cauza unei nevoi puternice/ a unei senzații neplăcute, provoacă mișcarea necontrolată a picioarelor. Este un factor cunoscut de perturbare a timpului total de somn și a calității somnului.
  • Tulburările de ritm circadian (somn-veghe) – se manifestă atunci când programul de somn al unei persoane este nealiniat cu ciclul local zi-noapte, și poate provoca somn scurt și fragmentat. Exemplele includ probleme de somn în rândul lucrătorilor în schimburi.
  • Calitatea slabă a somnului - Persoanele care nu traversează fără probleme ciclurile de somn pot să nu obțină suficient somn profund sau somn REM. Drept urmare, este posibil ca acestea să nu se trezească odihnite, chiar dacă dorm numărul recomandat de ore.
  • Durerea - orice boală care ...

    ...produce durere poate complica somnul și poate predispune persoana afectată la somnolență.
  • Urinarea frecvența pe timp de noapte (nicturie) – studiile arată că acest simptom afectează până la 1 din 3 adulți mai în vârstă și 1 din 5 persoane mai tinere.


Somnolența cauzată de afecțiuni medicale

Lipsa somnului sau calitatea slabă a acestuia nu este singura cauza care poate determina somnolența excesivă. Medicamentele, mai ales sedativele, pot face o persoană somnolentă și dezorientată în timpul zilei. Medicamentele pentru durere, antidepresivele și antihistaminicele eliberate fără prescripție medicală sunt alte tipuri de medicamente care pot provoca somnolență.

Tulburările de sănătate mintală sunt cele mai frecvente afecțiuni medicale care pot provoca somnolență. Studiile arată că aproximativ 80% dintre persoane care suferă de depresie majoră prezintă somnolență excesivă în timpul zilei. Tulburarea de stres posttraumatic, tulburarea bipolară sau tulburarea de anxietate pot provoca, de asemenea, somnolență excesivă.

Narcolepsia este o afecțiune neurologică în care creierul nu poate regla ciclul somn-veghe. Narcolepsia afectează aproximativ unul din 2.000 de oameni și îi face predispuși să adoarmă rapid, inclusiv în momente nepotrivite.

Afecțiunile neurodegenerative, precum demența și boala Parkinson, sunt caracterizate de dificultăți de somn și somnolență în timpul zilei. De altfel, și leziunile traumatice ale creierului și comoțiile cerebrale pot provoca starea de somnolență excesivă. Pe de altă parte, infecțiile, inclusiv meningita și cele care provoacă encefalită pot duce la somnolență excesivă.

Tulburările de neurodezvoltare, cum sunt tulburările de atenție și  hiperactivitatea, boli care afectează milioane de copii și adulți din toată lumea, cauzează o serie de tulburări ale somnului, inclusiv somnolență pe timpul zilei.

Tiroidă hiperactivă – este cel mai frecvent tip de afecțiune tiroidiană. Această afecțiune presupune că glanda tiroidă nu este suficient de activă. Dacă glanda este hipoactivă, este posibil ca aceasta să nu producă suficient hormon tiroidian, iar simptomele acestei afecțiuni sunt oboseala, somnolența excesivă și creșterea în greutate.

Insuficiența suprarenală – apare atunci când glandele suprarenale nu produc suficient hormoni cortizol. Simptomele ușoare pot fi observate doar atunci când o persoană este supusă unei perioade de stres fizic. Pe lângă asta, și starea de slăbiciune, somnolență excesivă și pierderea în greutate sunt alte simptome care indică această patologie.

Anemia – reprezintă numărul scăzut de globule roșii din sânge. Hemoglobina este principala proteină din celulele roșii din sânge și ea transportă oxigenul și îl distribuie în tot corpul. În cazul în care o persoană are anemie, nivelul hemoglobinei va fi și el scăzut, ceea ce înseamnă că țesuturile sau organele nu primesc suficient oxigen. Simptomele anemiei apar ca urmare a faptului că organele nu primesc ceea ce au nevoie pentru a funcționa normal, iar acestea sunt oboseala, respirația îngreunată și somnolența excesivă.

Diabetul zaharat - este o afecțiune care afectează producția sau calitatea insulinei, un hormon care determină introducerea glucozei din sânge în celule. Unul dintre simptomele frecvente ale diabetului este oboseala. Nivelul ridicat al glicemiei afectează capacitatea organismului de a utiliza glucoză pentru nevoile energetice. Deshidratarea din cauza urinării crescute poate face, de asemenea, ca o persoană să se simtă constant obosită și să aibă nevoie să doarmă mult mai mult decât este normal.


Sfaturi și recomandări utile

Somnolența excesivă se poate trata doar dacă se tratează cauza și doar medicii pot determina cauza și tratamentul specific. Cu toate acestea, pentru a avea un somn odihnitor, anumite modificări generale ale stilului de viață pot fi de folos. Principalele recomandări pentru a combate somnolența sunt:

  • consumul unei diete sănătoase și echilibrate
  • limitarea consumului de cofeină și alcool
  • efectuarea de exerciții fizice în mod regulat (de preferat dimineața, nu seară)
  • crearea unui mediu de somn relaxant
  • efectuarea unei băi calde înainte de culcare
  • păstrarea unui program de somn constant
  • achiziționarea unor lenjerii de pat din bumbac.

Profită de ofertele de preț și de gama variată de modele de lenjerii de pat disponibilă pe CNC Home și transformă-ți dormitorul într-un spațiu prielnic pentru odihnă.