Feng Shui este un concept tradițional chinezesc, devenit celebru în întreaga lume, bazat pe energia chi și echilibrul dintre om și mediul care îl înconjoară și în care trăiește. Fenomenul a căpătat o amploare de talie mondială, mai ales în ultimii ani. Marea majoritate dintre persoanele adepte au făcut din Feng Shui un adevărat stil de viață bazat pe valori foarte puternice.

În industria designului interior, Feng Shui reprezintă o graniță dintre estetică și funcționalitate, fiind considerat totodată și o schema de amenajare și armonizare a locuintelor moderne sau o schema de recondiționare a locuințelor mai vechi.

Dormitorul este unul dintre cele mai importante spații din locuința ta. Acest spațiu este dedicat odihnei, relaxării și timpului pe care-l petreci în liniște, cu tine. Camera este una inimă, privata, reprezentând atât locul în care îți începi fiecare dimineață, cât și cel în care revii la finalul fiecărei zile. Fiind atât de importantă și având un rol atât de puternic, principiile Feng Shui s-au potrivit perfect, astfel, mulți designer de interior aleg să personalizeze fiecare dormitor în funcție de preferințele și caracteristicile fiecărui om.

Astăzi vom dezbate pe larg  subiectul Feng Shui și îți vom prezenta principiile care stau la baza lui, caracteristicile stilului și câteva idei pentru amenajarea dormitorului.

Ce reprezintă cultura Feng Shui?

Feng Shui tradus liber înseamnă “vânt apă”, iar în design interior principalul lui scop este crearea unui cămin în care să te simți relaxat, odihnit și energizat, toate în măsură egală.

Feng Shui are o origine străveche fiind o artă chinezească de așezare a lucrărilor, Fie că ne referim la orientarea clădirilor sau la amenajările interioare, felul în care sunt așezate influențează energia vitală qi a unui loc. Spre exemplu, multe așezări urbane și palate din China au fost proiectate în concordanță cu principiile Feng Shui.

Persoanele conștiente de impactul pe care îl are mediul ambiant asupra lor și asupra propriilor vieți sunt cele care adoptă această filozofie. Acestea sunt mereu atente să deblocheze fluxurile de energie, să stabilească pozițiile prielnice pentru fiecare obiect și să mențină energii pozitive în fiecare colț din casă.

În prezent se pare că există două tipuri de Feng Shui, cu caracteristici proprii:
  • Feng Shui exterior – face referire la evaluarea peisajului și a mediului înconjurător în care va fi construită locuința.
  • Feng Shui interior – este acel tip care poate fi controlat ușor și se referă la crearea unui qi benefic pentru casa ta. Acesta se bazează pe anumite culori, forme, dimensiuni și tipuri de decorațiuni, țesături și mobilier. La baza lui stau câteva principii solide, dar permite o mare doză de creativitate.


Elementele Feng Shui


Arta Feng Shui are 5 elemente care atrag diferite energii. Pentru a a crea o atmosferă armonioasă, acestea trebuie să fie echilibrate. Iată care sunt:
  • Lemn – este elementul care încurajează creativitatea și progresul. Acest element poate fi reprezentat de copaci, plante sau obiecte verzi.
  • Foc – este cel mai puternic element și reprezintă pasiunea, energia și schimbare. Pentru a-l reprezenta poți folosi lumânări roșii.
  • Pământ – denotă forță, putere și stabilitate. Acesta poate fi reprezentat de pietre, cristale, covoare, cărți vechi sau obiecte în nuanțe de maro.
  • Apă – este elementul care reprezintă emoția, inspirația și are puterea de a atrage energia abundenței. Culoare albastru sau chiar un acvariu pot reprezenta acest element.
  • Metal - este cel care unește toate elementele și aduce ordine, liniște și concentrare. Pentru a-l reprezenta folosește obiecte decorative metalice sau accesorii de culoare alb, argintiu sau gri.


Principiile Feng Shui aplicate în dormitor


Principalul scop al artei Feng Shui în dormitor este acela de a păstra echilibrul între designul camerei și funcționalitatea pe care o are. În esență, dormitorul este spațiul dedicat odihnei, relaxării, recreerii și reîncărcării energetice.

Așadar, principiile Feng Shui aplicabile în amenajarea dormitorului au ca scop echilibrarea și armonizarea energiilor din locuință, pentru a promova aceste valori.

În continuare îți vom prezenta principiile care influențează fluxul energetic al dormitorului tău într-un mod pozitiv.


Gama de culori Feng Shui


Alegerea gamei de culori în care să-ți amenajezi dormitorul poate fi făcută cu ajutorul unor două principii diferite stabilite în funcție de propriile preferințe. Astfel, poți alege culorile din dormitor pornind de la funcționalitatea camerei, raportată la restul încăperilor sau cu ajutorul ghidului de pe harta bagua.

Ține cont de cromatica dormitorului care trebuie să aibă în centrul său, ca și culoare principală simbolul odihnei și al recreerii. În acest sens, nuanțele care pot fi folosite în amenajarea acestei încăperi sunt cele neutre sau pământii deoarece facilitează echilibrul și armonia.

Culorile închise și cele intense ori imprimeurile supraîncărcare nu sunt potrivite în rolul dominant pentru că încetinesc fluxul energiei chi. În schimb, adoptă o cromatică alcătuită din nuanțe calde precum sunt bejul, ciocolatiu, roz pudrat sau culoarea piersicii. De asemenea, folosește elemente decorative de accent care să aibă rolul de a maximiza echilibrul dintre yin și yang, precum lenjerii de pat românești în culori vii.

O altă modalitate care te poate ajuta să alegi nuanțele ideale pentru facilitarea fluxului energetic este harta bagua. Pornește de la poziționarea sa în planul general al locuinței și astfel afli cărui segment al hărții corespunde dormitorul. Mijlocul de calcul este unul destul de simplu: aceasta este definită după direcțiile busolei, punctul de pornire fiind reprezentat de intrarea principală a casei. În funcție de rezultat, construiește gama cromatică a dormitorului astfel încât nevoile energetice ale acestei încăperi să fie pe deplin îndeplinite. Spre exemplu, dacă dormitorul este poziționat în partea estică, corespunzătoare familiei și sănătății pe hartă, înseamnă că acesta este dominat de trei dintre cele 5 elemente, pe care le-am amintit mai sus, și anume lemnul, apa și pământul. Astfel, gama cromatică pe care o ai la dispoziție este extrem de variată și îți oferă posibilitatea de a experimenta. În funcție de poziționarea lui, dormitorul este guvernat de elemente diferite:

  • Dormitorul situat în partea de sud corespunde reputației și faimei, iar elementul dominant este focul.
  • Dormitorul situat în partea de vest este reprezentat de energia creativ și de copilul interior, iar metalul este elementul cel mai important care corespunde acestei arii.
  • Dormitorul situat în partea de nord este definit de apă.

Afla și alte combinatii de culori reușite dintr-un articol existent deja pe blog.


Așezarea patului în dormitor


Patul este elementul central al încăperii și totodată cel mai important. În arta Feng Shui acesta reprezintă atât un loc intim și echilibrat energetic, cât și un spațiu dedicat odihnei și reîncărcării. Se pare că în timpul somnului devii mult mai receptiv la vibrațiile energetice care te înconjoară, ca urmare a stării de veghe în care intri, denumită în practica Feng Shui “stadiul pasiv in”. Așadar, patul este responsabil pentru echilibrarea energiei chi, cât și pentru armonizarea vibrațiilor dintre tine și mediu.

Patul ar trebui să fie fabricat din materiale de origine naturală, cum sunt lemnul sau pielea, pentru a facilita accesul și circulația energiei chi. Materialele metalice sau cele sintetice trebuie folosite cu moderație, deoarece pot perturba fluxul energetic. De asemenea, este important ca patul să aibă în componența sa și o tăblie de susținere cu formă dreptunghiulară, pătrată sau cu colțuri rotunjite, pentru a-ți oferi siguranță în timpul odihnei prin echilibrarea energiilor yin și yang.

Pe lângă materialele din care este realizat patul și poziționarea lui este extrem de importantă. Cea mai recomandată poziționare este aceea care formează o diagonală între ușă și peretele opus acesteia. Locul în care trebuie să se regăsească patul trebuie să îți permită vizual accesul asupra intrării în dormitor, fără să fie aliniat cu aceasta. Dacă vei ține cont de acest lucru, vei atrage energia chi în timpul stării de veghe, pasându-te chiar în centrul punctului de circulație al acesteia.

Și lenjeria de pat reprezintă un alt element important, conform principiilor Feng Shui. Din acest punct de vedere, două aspecte sunt importante și trebuie să ții cont de ele atunci când alegi lenjeria: materialul și cromatica. Astfel, pentru a asigura un flux de energie chi și pentru a avea un somn confortabil alege lenjerii de pat din bumbac 100%. De asemena, pentru a întruni toate criteriile estetice de care ai nevoie, optează pentru lenjerii de pat la comandă care să fie create exact după preferințele tale.


Decorațiuni în pereche


Simbolismul termenului doi este foarte important în designul dormitorului Feng Shui. Printre cele mai potrivite accesorii se număra noptierele, veiozele, lumânările, fotografiile sau pernele.

De asemeena, este important să folosești pe pereți fie fotografii de familie, fie o opera de artă clasică care să denote relații de iubire.

Decorațiunile sunt esențiale în armonizarea energiei din dormitor. Acestea trebuie alese în mod corect pentru a facilita circulația chiu-ului și pentru a îndrăgi harta bagua. Tot principiile Feng Shui sunt cele care ne îndeamnă să utilizăm materiale textile naturale, nuanțe calde și neutru, accesorii care simbolizează iubirea și eleganța.

Iluminatul

Dormitorul t...

...rebuie să fie un spațiu recreativ și reconfortant, iar iluminatul are o contribuție importantă în sensul acesta. În primul rând ai nevoie de o sursă de iluminat de bază, care este utilă atunci când faci curățenie, când te îmbraci sau când cauți diferite lucruri. De asemenea, sunt recomandate sursele de iluminat care denotă romatismul pentru că își vor lăsa o amprentă în starea ta de spirit.

Sursa de iluminat secundară poate fi reprezentată de lămpile de perete sau de veiozele așezate pe noptiere. Lumina lor trebuie să fie blândă și reglabilă.


Plante Feng Shui


Printre cele mai populare plante Feng Shui de interior se află și bambusul. Și Spathiphyllum sau Crinul păcii este o plantă cu flori albe, ideală atât pentru dormitor cât şi pentru restul casei. Ficusul este o altă plantă perfectă. În general, în dormitor ai nevoie de plante rezistente care se întrețin ușor.

După felul lor, la fel de important este și locul în care așezi aceste plante. Cele mai recomandate sunt zonele care reprezintă elemental len, adică estul și sud-estul camerei, Nu așeza foarte multe plante în zona de nord a camerei pentru că va estompa din energie.


Beneficiile dormitorului Feng Shui


Dormitorul este considerată cea mai importantă și prielnică cameră pentru aplicarea principiilor Feng Shui. Acestea ajută la crearea atmosferei liniștite, echilibrate, relaxante și odihnitoare. Un dormitor amenajat în stilul Feng Shui conduce la un somn odihnitor, o sănătate mai bună, succes, noroc și energie pozitivă.

De asemenea, Feng Shui-ul în dormitor întărește și relația de cuplu. Se consideră că patul nu are voie să se reflecte în oglinda, deoarece favorizează apariția unei relații extraconjugale.

Pentru persoanele singure, folosirea practicilor Feng Shui vor atrage sufletul pereche, iar dacă se află într-o relație de cuplu, acestea vor avea un efect în eliminarea problemelor de dragoste și consolidarea casniciei.


Trucuri de amenajare utile


Pentru a obține un dormitor Feng Shui, trebuie să pui în practică și mici trucuri de amenajare. Ți-am pregătit în cele de urmează o listă cu top 4 trucuri pentru un dormitor Feng Shui care maximizează energia pozitivă din casa ta!

  • Tablourile alese pentru dormitorul unui cuplu pot contribui la consolidarea relației acestora. Pentru aceasta, este nevoie ca ele să întruchipeze imaginea celor doi, împreună. Sunt contraindicate peisajele acvatice sau scenele de luptă în dormitor.


  • Plantele pe care le integrezi în decorul dormitorului pot avea efecte benefice asupra somnului și asupra vieții tale, în general. Alege ghivece cu flori, pe care amplasează-le în colțurile camerei. Evită florile tăiate, precum și cele ofilite. Poți opta și pentru un bambus Feng Shui în dormitor, o plantă sacră în cultura chinezească.


  • Dacă vrei să atragi de partea ta energiile Feng Shui, nu amplasa oglinzi în dormitorul tău. În cazul în care îți dorești un astfel de accesoriu pentru măsuța de toaletă, încearcă să-l poziționezi astfel încât să nu fie orientat înspre pat. Potrivit principiilor Feng Shui, acest detaliu ar putea aduce numeroase probleme.


  • Accesoriile precum lumânările parfumate reprezintă trăgaciul care activează energiile pozitive în casa ta. Așadar, nu ezita să le utilizezi în dormitorul tău, alegându-ți aromele preferate!


Greșeli pe care trebuie să le eviți


Pentru a permite energiei să circule prin dormitor și pentru a nu strica armonizarea elementelor, iată care sunt principalele greșeli pe care trebuie să le eviți:

  • Nu amplasa un birou în dormitor.
  • Mută în sufragerie echipamentele sport pentru antrenamente.
  • Televizorul și oglinzile din dormitor sunt lucruri pe care trebuie să le eviți.
  • Evită să amplasezi un dormitor în mansardă, mai ales dacă tavanul este înclinat deoarece acesta va dezechilibra semnificativ chi-ul. În definitiv acest lucru duce la somn agitat și neliniștit, deci odihna nu-și va găsi locul.
  • Nu amplasa grinzi deasupra patului
  • Patul nu trebuie să fie orientat direct spre ușă. Citește mai multe informații despre pozitia patului in dormitor pentru a fi sigur că nu faci nici o greșeală
  • Nu amenaja un dormitor la subsol deoarece energia nu are suficientă putere și nu există lumina naturala suficienta care sa favorizeze pătrunderea și circulația energetică.

Practica Feng Shui în casa aduce o nouă perspectiva asupra amenajarii si decorarii dormitorului intr-un stil amonios. La început este posibil ca regulile Feng Shui sa ti se para dificile, insa daca le înțelegi mesajul și scopul vor deveni ușor de pus în practica.

Aplica regulile cu atenție și adopta o atitudine relaxanta, care te va ajuta sa atragi energia pozitiva. 


Întrebări frecvente:


Pot poziționa patul în dreptul uși sau a ferestrei?

Principiile Feng Shui recomandă evitarea amplasării patuluii in dreptul ușii de acces sau a tuturor spațiilor deschise în general. Poți amplasa patul în dreptul ferestrei, însă nu trebuie să fie perfect aliniat cu ea.


Care sunt primele elemente Feng Shui pe care trebuie sa le ai în vedere pentru amenajarea dormitorului?

Primele elemente pe care trebuie să te axezi cand amenajezi un dormitor conform principiilor Feng Shui sunt cromatica și apoi patul. Acestea joacă un rol energetic deosebit de important. După ce stabilești aceste două elemente, poți amenaja restul încăperii după propriile preferințe și în deplin echilibru cu energiile ying și yang. 


Ce electronice pot pune in dormitor?

Specialiștii în arta Feng Shui susțin că poziționarea multor electronice în dormitor pot anihila fluxul energetic. Recomandarea este să eviți  poziționarea lor în dormitor, mai ales a televizorului pentru că acest spațiu este dedicat în principal odihnei și echilibrului.


Cum poți reamenaja o casa în stilul Feng Shui?

Dacă te pregatesti pentru reamenjarea locuinței și vrei sa pui principiile Feng Shui în practica iată care sunt lucrurile pe care trebuie sa le faci: arunca toate lucrurile pe care nu le mai folosești si iti ocupă spațiul din locuință. De asemenea, obiectele învechite, aparatura de care nu mai ai nevoie și piesele de mobilier vechi trebuie aruncate. Toate aceste lucuri au puterea de a absorbi energia pozitiva. Astfel, după ce ai scapat de lucrurile inutile, începe sa aplici principiile și regulile Feng Shui de care ti-am povestit mai sus.


Feng Shui dormitor poze


Nu poți da start unui proiect de amenajare dormitor Feng Shui, fără să te inspiri din imagini relavante. Iată mai jos o colecție interesantă care îți prezintă diverse tipuri de dormitor Feng Shui în poze!








Vrei să știi mai multe despre tema feng shui dormitor? Vizionează videoclipul de mai jos!